| home | o nama | istorija KPJ-SKJJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | polemike | apeli...| linkovi|

 
 

Pregled ranije objavljenih  članaka

Broj 12.

oktobar 2007.

 

Tribina o oslobodjenju Beograda u Pres centru Tanjuga

 

Dana 17.X.2007. u Pres centru Tanjuga odrzana je javna tribina " Beograd i Beogradjani povodom 63 godine od oslobodjenja".

 

Na tribini je jedan od uvodničara bio i predsednik Centra Tito S. Mirković.

 

Više>>>

 


Piše: Fidel Kastro Rus

BUŠ, GLAD I SMRT

Prvi put, pre nego što se kao i svake godine u OUN bude diskutovalo o nacrtu kubanske rezolucije za osudu blokade, predsednik Sjedinjenih Država najavljuje da će usvojiti nove mere za ubrzavanje «perioda tranzicije» u našoj zemlji, što odgovara ponovnom osvajanju Kube silom.

Više>>>

 


Obeležavanje dana oslobođenja Bajmoka

     Mesna organizacija SUBNOR, SKJ u Srbiji i Centar Tito i SPS obelezili su 19.oktobar Dan oslobodjenja Bajmoka od fasistickih okupatora 1944.godine tribinom u MZ "Bravar je bio bolji".

Više>>>

 


Manjak kulture

(“ Višak istorije” – 21.10)

Oko uloge Srbije u ratu protiv fašizma nema dilema, bar što se tiče boraca NOR i naših saveznika. Tu ulogu dovode u pitanje poraženi u tom ratu (četnici, nedićevci, ljotićevci) pokušavajući da deo slave prigrabe za sebe ili se samoproglašavaju za “spasioce otadžbine”.

Više>>>

 


Piše: Fidel Kastro Rus

IZBORI

Naši izbori su antiteza onih koji se održavaju u Sjedinjenim Državama, ne u nedelju, nego prvog utorka u novembru. Tamo je glavno biti veoma bogat ili raspolagati podrškom velikog novca.

Više>>>

 


Beograd su oslobodili komunisti

 

Delegacija NKPJ i SKOJ-a predvođena generalnim sekretarom NKPJ Brankom Kitanovićem polaganjem venaca na spomenik oslobodilaca Beograda odala je dužnu čast svim palim za slobodu Beograda i cele zemlje povodom 20. oktobra – Dana oslobođenja Beograda od fašizma...

Više>>>

 

SKOJ-NKPJ


Izborni štab koalicije "Komunisti Srbije" usvojio Plan aktivnosti

Izborni štab koalicije "Komunisti Srbije", održao je svoju prvu sednicu, dana 20.10.2007. godine, u Beogradu, u sedištu SKJ u Srbiji.

Razmotren je, a posle iscrpne diskusije i usvojen, Plan aktivnosti Izbornog štaba, za period oktobar-novembar 2007. godine.

Više>>>

 


Oslobodimo Beograd ponovo!

Bilo je za očekivati da grad Beograd i država Srbija neće zvanično i dostojanstveno obeležiti oslobođenje naše prestonice u Drugom svetskom ratu - 20 oktobar 1944. To, što ga oni nisu obeležili,  ne znači da se nije ni dogodilo. Razlog zbog čega nisu je jednostavan: morali bi reći da su ga iz kandži Nemaca (30.000) oslobodili borci NOV Jugoslavije ( 60.000) i Crvene Armije (40.000). Razlog više je i taj što bi današnji članovi i simpatizeri DS, DSS i G17 sigurno zapitali: ” A gde su naši? Zar nisu i oni oslobađali i spasavali zemlju?” A “naši” tj. četnici, nedićevci i ljotićevci su bili na “pogrešnoj strani” – s Nemcima...

Više>>>

 


KOMUNISTI I KOMUNJARE

Kako vreme odmiče sve snažnije se nameće potreba za sveobuhvatnom studijom koja bi dala opšte prihvatljiv odgovor na pitanje:

Šta su ključni unutrašnji uzroci poraza socijalizma u Jugoslaviji?...

Više>>>

 


Nemačka, radnici pokreću proizvodnju u okupiranoj fabrici bicikala.

135 radnika fabrike bicikala Bajk Sistems Gmbh u turinškom Nordhauzenu, koji su 10. jula 2007. okupirali fabriku, odlučili su da nastave proizvodnju bicikala pod samostalnom upravom.

Više>>>

 


Proslava Bihaćke republike i 65. godišnjice AVNOJ-a

 

Udruženje J.B.Tito Bihac/Nasa Jugoslavija poziva sva antifasisticka udruzenja u Srbiji, C.Gori i Makedoniji da prisustvuju obelezavanju 65 godisnjice i zasedanja AVNOJ u Bihacu, na kojem su pre 65 godina ( 26.XI.1942) postavljeni temelji nekada nam zajednicke drzave: ...

Više>>>

 


Obeležavanje 20 oktobra - Dana oslobođenja Beograda

     Centar Tito i SKJ u Srbiji organizuju svoje aktivnosti i uključuju se u planirane aktivnosti SUBNOR Beograda, UMRVO, Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji i to: ...

Više>>>

 


Koalicija "Komunisti Srbije" izlazi na lokalne izbore. Dogovoreno i vreme održavanja Kongresa Ujedinjenja

U prostorijama SKJ, na Novom Beogradu, 13.10.2007. godine, održan je još jedan u nizu sastanaka, sada već izborne koalicije "Komunisti Srbije".

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih partija koje su potpisale koalicioni sporazum,...

Više>>>

 

 

SKJ u Srbiji


Aktivisti Partije rada na antifašističkom skupu u Novom Sadu

Aktivisti i aktivistkinje Partije rada su u nedelju, 7. oktobra 2007. godine, organizovano učestvovali na antifašističkom skupu u Novom Sadu. Ovaj skup, kome je prisustvovalo par hiljada građana, bio je organizovan u znak protesta protiv najavljenog neonacističkog okupljanja...

Više>>>

 


Kad žene marširaju

 

Neprijatelj: SAD su odredile nekoliko ženskih “ jastrebova” da komuniciraju s našim državnim vrhom: prvo je Rajsova Tadiću i Koštunici ( “ korpulentnog “ V.Jeremića nije ni primetila ) na zasedanju  Generalne skupštine UN “ isprašila tur “ sa: “Kosovo će biti nezavisno” a sada je di Karlo vojnoj delegaciji MO rekla to isto.

Više>>>

 


Čestitka generala Stevana Mirkovića

 

Dragi druze Slobodane, u ime Centra Tito Tebi i svim clanovima Udruzenja gradjana, koji postuju lik i delo J.B.Tita i Saveza Titovih levih snaga, cestitam Dan ustanka naroda Makedonije protiv okupatora.

 

Više>>>

 


Akcija komunista Subotice

Pod geslom "Tvojih pet minuta nečiji ceo život" u Subotici 10.oktobra 2007, na dan oslobođenja Subotice od okupatora, Zeleni Subotice, Centar-Tito, Pokret za Jugoslaviju i Komunisti Subotice organizovali su akciju dobrovoljnog davanja krvi, kojom prilikom je sakupljeno 6 litara dragocene tečnosti.

 

Više>>>

 

 

SKJ u Srbiji


 Piše: Fidel Kastro Rus

ČE

Činim predah u svakodnevnoj borbi da bih se sa poštovanjem i zahvalnošću poklonio pred izuzetnim borcem koji je pao 8. oktobra pre 40 godina. 

Više>>>

 


"Danas", 9.10.2007.,

Fašizam ante portas

 

Od “prašine” , koja se digla povodom marša fašista u Novom Sadu,  ne vidi se ko je fašista a ko antifasista. Jedan drugi događaj, nezapažen u javnosti, rešava ovu dilemu. Na tradicionalnom komemorativnom skupu u Muzeju banjičkog logora i Spomen parku Jajinci 6.oktobra 2007. prisustvovalo je oko 300 ljudi iz ...

Više>>>

 


Piše: Fidel Kastro Rus

MILOŠEVIĆEV ODGOVOR

     U razmišljanju od ponedeljka, 1. oktobra, sam vam govorio o poruci koju sam poslao Miloševiću, 25. marta 1999 g.

     30. marta sam od Miloševića dobio sledeće reči:...

 

Više>>>

 

Ektor Arturo, dnevnik «Granma»

 

ČE PONOVO DOBIJA BITKU

 

Pročitajte dobro ovo ime: Mario Teran. Sutra ga se niko neće sećati, kao što mu se već desilo pre četiri decenije, kad su ga pretvorili vest. Ali, sada vas samo molim da barem na trenutak memorišete ovo ime, da ga niko ne zaboravi i da svi prosudimo... 

Više>>>

 


Komemorativni skup streljanim rodoljubima u Jajincima

Članovi i rukovodstvo SKJ u Srbiji, Jugoslovenski komunisti i Centar Tito dana 6.X. 2007. položili su cveće na Spomen obeležje ispred Muzeja banjičkog logora i u Spomen parku Jajinci, odajući tako poštu streljanim rodoljubima 1941 do 1944. i prisustvovali komemorativnom skupu, koji su organizovali Vojna akademija Vojske Srbije, Skupština grada Beograda, Sekcija logoraša Banjica i Gradski odbor SUBNOR Srbije.

Više>>>

 


Piše: Fidel Kastro Rus

 

DRUGA I TREĆA PORUKA MILOŠEVIĆU I NJEGOV ODGOVOR

 

2. aprila 1999 g. poslao sam preko naše Misije pri OUN drugu poruku Miloševiću:...

Više>>>

 


Piše: Fidel Kastro Rus

NELEGALNI RATOVI IMPERIJE

Kada je počeo rat Sjedinjenih Država i njenih saveznika iz NATOa na Kosovu, Kuba je odmah definisala svoj stav na prvoj strani lista «Granma», od 26. marta 1999 g. To je učinila putem Deklaracije svog Ministarstva spoljnih poslova pod naslovom «Kuba poziva na okončanje nepravedne agresije NATOa na Jugoslaviju».

Više>>>

 


Udruženje španskih boraca Srbije

 

U nastojanju da se očuvaju i dalje razvijaju tradicije revolucionarne i oslobodilačke borbe naroda Srbije, Udruženje španskih boraca Srbije daje svoj puni doprinos. Jedna od akcija ovog Udruženja, započeta 2006., traje i dalje.

 

Više>>>

 


Piše: Fidel Kastro Rus

 

ASNAROVO ĆUTANJE

 

... O ovome su ćutali i Asnar i portparoli američke vlade. Sve što sledi obajvljuje se prvi put. Druge materijale, javne ili poverljive, upotrebiću u narednim razmišljanjima...

Više>>>

 


Puškaranje

Neprijatelj:  Izlet državnog vrha u Njujork je fijasko. Šteta za utrošeno aviogorivo. Buš i Rajsova produžavaju  bezobzirno tamo gde su Klinton i Olbrajtova stali i kamdžijaju evropsku dvadesetsedmorku da ne zaostaje. Janša nestrpljivo čeka 1. januar da stane na čelo  EU zaprege  i upregne republiku Kosovo u nju.

Više>>>

 


   | Nazad | Dalje |

 

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.