| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

          Vreme odluke

                Piše: general Stevan Mirković

 

            Možda je najbolje priču o Kosovu početi onom  narodnom: “Ne pada sneg da pokrije breg,  već da svaka zverka pokaže svoj trag”. Kosovo je, naravno, taj sneg. Zver zvana SAD već je pokazala svoj “trag“: nezavisno Kosovo. Srbi na Kosovu rekli su na trgu u K.Mitrovici 17. marta 2006. godine “Ne – nezavisnom Kosovu i po cenu naših života”. A šta to znači videli smo pre toga, 17. marta 2004. godine, kada su bili prinuđeni da se od podivljalih balista brane i oružjem:  poginulo ih je osmoro  ali i 11 balista. Tada je i Stojan Arsić “kasikarom” naterao u beg iz svog dvorista grupu bandita, ranivši dvojicu.

            Gradjani Srbije su na referendumu o Ustavu takođe rekli ne nezavisnom Kosovu.

            28 odsto izbeglih sa Kosova izjasnilo se za “aktivno nezadovoljstvo” u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova (veći procenat nego kod Albanaca u slučaju ostanka Kosova u Srbiji) – ispitivanje Strateškog marketinga maja 2006., što sigurno nije obradovalo naručioca (Američki institut za međunarodni razvoj).

Sedmogodišnja propaganda i psihološki pritisci nisu slomili duh srpskog naroda.

            Sada je na redu drzava Srbija i njena vlada. Ne trazi se stav vec odluka : da Srbiji nije preostalo nista drugo nego da se brani oružjem. Naoružani narod – to je najbolja strategija za male zemlje. Obnoviti narodnu vojsku, što neće biti problem jer postoji obučeno ljudstvo i naoružanje. Da se rasprši beznađe o Kosovu i učvrsti moral i patriotski duh naroda. Nije Kosovo još niko izgubio – ova ga vlast može izgubiti ili sačuvati. Ona treba da ohrabri Srbe na Kosovu i kaže im: “Ne idite nikuda. Mi dolazimo tamo”.

            Onda možemo računati na podršku Rusije, Kine, Indije, Kube, Severne Koreje i svih nesvrstanih zemalja koje smo mi podržavali kada su branili svoju zemlju od modernih Huna.

            Ovo je i vreme odluke svakog od nas pojedinačno  jer ćemo s tim živeti do kraja naših života. S tim će živeti naša deca. Ako omanemo – niko nas ne može rehabilitovati!

            Sudbina Kosova ne rešava se na Ist Riveru već na mostu na Ibru! I nije pitanje dana ili  meseca već godina. Srbija je već bila u sličnoj situaciji, i još težoj. 1941. godine Nemci i Italijani su okupirali i anektirali Kosovo i predali ga Albaniji. Nastao je teror nad srpskim stanovništvom i njegovo raseljavanje s Kosova. Balisti su vraćali “milo za drago” Srbima zbog progona i prisilnog iseljavanja Albanaca u Kraljevini Jugoslaviji. To se smenjivalo  vekovima. A onda je na scenu stupila KPJ. Verovatno da nigde na svetu nisu bili teži uslovi za organizovanje i vođenje  NOB protiv okupatora i domaćih izdajnika nego na Kosovu. Mogli su je voditi samo Herkuli! Rezultat je poznat : NOV i POJ, u kojoj su i Srbi i Albanci, oslobađa Kosovo novembra 1944. godine, uz ogromne žrtve. Srbi i Albanci zajedno guše i pobunu balista početkom 1945. i započinju miran i plodonosan zajednički život u oslobođenoj zemlji. Kosovari[1] su tada i prvi put sami odlučivali o svom životu u pokrajini. Sve do 1991. kada ih nacionalisti oba naroda, uz pomoć SAD, ponovo zavađaju i guraju u bratoubilački rat i propisuju kako da žive.

            Iskustvo NOB i revolucije 1941 – 1991. je osnova za izlaz iz sadašnje situacije. Srbi i Albanci nisu neprijatelji jedni drugima. Amerikanci  su, kao nekada Nemci, oboma neprijatelji. Otuda paktiranje današnjih vođa i Srba i Albanaca sa SAD nije u interesu ni jednih ni drugih. Ako su mogli sami urediti svoje odnose i biti zadovoljni s tim 50 godina – to mogu i danas. Ustav iz 1974. odgovarao je i Srbima i Albancima. To je bilo stabilno rešenje traženo vekovima. Ali nije odgovaralo domaćim nacionalistima i Amerikancima.

            To je opet jedini put. Tim putem već idu Srbi na Kosovu i Albanci, istina retki, koji im pomažu i  koji Srbiju doživljavaju kao svoju državu. Njihov broj će biti sve veći jer su svesni da ih ponovno otcepljenje Kosova od Srbije opet vraća u doba međunacionalnih sukoba i stradanja.

            Ne treba nama rešenje kojim će se “spasti obraz Srbije”. Nama treba Kosovo. Vlada Srbije mora raskinuti sve ugovore i sporazume s NATO kojima je dozvoljeno stacioniranje i kretanje jedinica ovog vojnog monstruma Srbijom i preuzeti kontrolu nad čitavom svojom granicom i teritorijom. Nisu oni baš takva sila kakvim se prikazuju. Oni su gluvi za reči “pravo i pravda”, ali dobro čuju pucanj puške. Učestale pretnje silom Srbima od strane  KFOR I NATO u slučaju da oni ne prihvate mirno otimanje Kosova,   izraz su njihovog straha. To su pokazali i događaji marta 2004. kada su neke jedinice KFOR, dok je trajao sukob Srba i Albanaca, pobegle “u mišju rupu”. Zbog tog kukavičluka su, na primer, nemačke trupe osuđene od sopstvene javnosti u zemlji. Ako su Nemci takvi junaci, kakvi su tek Italijani, Slovenci, Česi?

No, to je njihov problem. Naš problem je naša neodlučna vlada Koštunica – Tadić, u kojoj je ova druga polovina već “prešla na stranu neprijatelja”. Do sada su prodavali fabrike i oranice – sada počinju i državnu teritoriju.  Siguran sam da će je narod prisiliti da sledi put Srba na Kosovu ili će doživeti svoj 27. mart 1941.


[1] Kosovari – stanovnici Kosova

 
     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.