| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

 

TEZE PETE OPŠTINSKE KONFERENCIJE

 

 

1. OPŠTINSKA KONFERENCIJA-CILJ I KARAKTER

 

Osnovni cilj Pete oštinske konferencije NKPJ-SKOJ je da da odgovor na nove izazove i probleme sa kojima se suočavamo. Cilj konferencije da na temelju kritičkog sagledavanja stanja u društvu da najprogresivnije odgovore za rešavanje nagomilanih ekonomskih i društvenih protivrečnosti i stvori trajne i pouzdane oslonce svog delovanja.

 

2. SRBIJA-DRUŠTVO SOCIJALNIH NEJEDNAKOSTI

 

Součeni sa realnošču u kojoj se drastično povećava jaz između bogatih i siromašnih naš cilje je stvaranje socijalističke perspektive u kojoj niko neće biti izložen bedi, gladovanju.

Naš cilje je humano društvo, koje vodi računa o društvu u celini i omogućavati svakom pojedincu razvije svoje potencijale. Vladajuće buržoaske partije iz kampanje u kampanju smenjuju jedno za drugim lažna obećanja da će se popraviti ekonomski položaj građana, kroz programe korumpiranih vladinih agencija, ili kroz dovođenje „strateških partnera“. Od nas se očekuje da verujemo u laži, sedimo i čekamo spas. Da bi smo istinski krenuli ka ostvarenju društva socijalne pravde neophodno je stvaranje širokog fronta koji će moći da pruži objektivan otpor, da da konkretna rešenja i odgovore na sva pitanja društveno-ekonomskog razvoja. U tom pogledu mi ćemo tražiti pouzdane partnere i raditi na stvaranju široke koalicije na lokalnom nivou i suprotstaviti se lažima, jeftinim trikovima i manipulacijama vlastodržaca i krupnog kapitala. Uvereni smo mi da jedino zajednica koja je uspostavljena na načelima socijalne pravde može da garantuje slobodu svakom pojedincu. Privreda Srbije se gotovo u potpunosti svela na prljave tehnologije, proizvodnju sirovina i polufabrikata, i dominaciju sektora trgovine i usluga. Mi sve više postajemo društvo podeljeno s jedne strane na milione nekvalifikovanih radnika i primarnih poljoprivrednih proizvođača, a s druge na bogate monopoliste i njihove visoko obrazovane eksperte; i još ako to povežemo sa tekućom reformom visokog obrazovanja koja za cilj ima instrumentalizaciju znanja za potrebe tržišta, onda postaje jasno da smo ponovo ušli u jedan totalitarni mehanizam, čije su posledice pogubne po perspektivu svake zemlje, i kulturnu, i privrednu, i političku.

 

3. MLADI-NAŠA BUDUĆNOST

 

Ne možemo dozvoliti da se bilo koji mlad čovek, a posebno čitavi delovi mlade generacije, našeg osnovnog oslonca, opravdano nezadovoljni nesigurnom perspektivom i postojećim stanjem u društvu iz protesta umesto u redovima borbe za socijalizam, za svoju budućnost, nađu u borbi protiv njega, da na taj način traže izlaz iz besperspektivnosti, apatije, kapitalističke represije, da postanu sredstvo reakcionarne kapitalističke manipulacije i propagande.

 

4. DOPUNE LOKALNOG PROGRAMA. NOVI IMPULSI U RADU

 

Naša doslednost nije dogma. Vrednosti socijalizma kome težimo dokazale su se kao nadmoćne i ispravne čak i u vremenima u kojima je sve bilo usmereno protiv njih i njihovog ostvarenja. Istinski socijalizam je naš cilj, i sve naše političke akcije i poteze treba tumačiti i procenjivati samo u odnosu na naš cilj. Mi ne želimo da popravljamo ili regulišemo kapitalizam, mi želimo da ga bespovratno gurnemo u prošlost i zamenimo novim socijalističkim društvom, društvom istinske slobode, demokratije i ravnopravnosti.

 

5. NAŠA REAKCIJA-KOMUNISTIČKA AKCIJA

 

Sadašnja sramna etapa u kojoj se nalazi naše društvo zahteva od nas pre svega praktičnu i konkretnu akciju, a ne samo načelna opredeljenja. Cilj je da se stvaralačka snaga radnih ljudi usmeri u pravcu savladavanja krize i njenih posledica, u pravcu izgradnje socijalističke perspektive. To zahteva otvorenu i javnu političku konfrontaciju i borbu protiv svih tendencija koje nastoje da razvodne klasno-revolucionarnu ulogu radničke klase i radnih ljudi.

Konacna pobeda moze biti postignuta jedino onda kada cela radnicka klasa krene silovito napred, za to je potrebna jedinstvena, snazna i organizovana sila.

 

25. jun 2010.

Opštinski komitet NKPJ-SKOJ

Veliko Gradište

 
     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.