| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

 

SAOPŠTENJA SKOJ-a

 

PRIVATIZACIJA TELEKOMA NOVA PLAČKA RADNIČKE KLASE

 

Savez komunističke omladine Jugoslavije osuđuje najavu Vlade Srbije da će privatizovati Telekom Srbije jer će na taj način još jedna državna firma od vitalnog značaja preći u ruke stranog kapitala. Odluka Vlade o privatizaciji preduzeća Telekom Srbija još jednom pokazuje po građane Srbije pogubni neoliberalni karakter vladajuće vrhuške. Takođe, najnoviji potez buržoaskog režima razotkriva nesposobnost Vlade da reši sve veći trgovinski deficit ali i da se izbori sa opravdanim nezadovoljstvom građana

 

Telekom je najprofitabilnija domaća kompanija koja je prošle godine imala operativnu dobit od 43,5 odsto, što je rekord u poslednjih desetak godina.  Od toga je država Srbija dobila svoj deo, grčki partner, kompanija OTE svoj, a jedino radnici nisu dobili ništa.

 

Vladi Srbije pripada 70 odsto a Telekomu 30 odsto dobiti te kompanije. Od tih 30 odsto radnici nisu dobili ništa. Pristalice neoliberalnog koncepta i zagovornici privatizacije u javnosti su stvorili slika da radnici Telekoma imaju velika primanja, jer imaju monopol, a istina je da najveći prihod kompanija ostvaruje u sektoru gde postoji jaka konkurencija a to je mobilna telefonija. Uvođenje poreza na telefoniranje mobilnim telefonom je direktno urušavanje kompanije jer se zavlači ruka u džep radnicima Telekoma budući da se destimilišu korisnici usluga.

 

Srpska buržoaska vlada je najveća katastrofa koja nas je zadesila. Naša zemlja lakše i brže se oporavila od posledica razaranja Drugog svetskog rata nego što se može oporaviti od vladavine neoliberalne vlade koja nas vodi u propast.

 

Pred svima nama stoji borba za rušenje poretka koji nam je nametnut, koji nas ponižava i pljačka. Radnička klasa mora dići svoj glas i reći odlučno NE daljoj privatizaciji koja je uperena protiv vitalnih interesa građana Srbije.

   

Stop privatizaciji!

Za novu ekonomiju za dobrobit svih ljudi!

 Za socijalističku privredu!

 

Sekretarijat SKOJ-a 

26.3.2010. god.

 

PODRŠKA GENERALNOM ŠTRAJKU U GRČKOJ

 

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) daje punu podršku generalnom štrajku u Grčkoj koji predvode progresivni sindikat PAME i Komunistička partija Grčke (KKE). SKOJ se solidariše sa radničkom klasom Grčke koja demonstrira mirno i dostojanstvno štiteći na taj način svoje pravo na rad, socijalnu sigurnost i dostojan život. Desetine hiljada grčkih radnika nedvosmisleno su poručili grčkoj buržoaziji ali i Međunarodnom monetarnom fondu da nemaju nameru da snose žrtvu zbog ekonomske krize koju nisu stvorili oni već kapitalizam. Vladajuća buržoazija odgovorila je brutalnom silom jasno pokazujući šta misli o pravima radničke klase.

 

Grčka radnička klasa, predvođena njenom avangardom KKE ne želi da dozvoli neoloberalnoj buržoaziji da otpuštanjima i smanjenjem zarada sačuva svoje privilegije. Žestok i uporan otpor širokih narodnih masa Grčke  uplašio je Belu Kuću, Evropsku uniju i udarnu ekonomsku pesnicu imperijalizma MMF  koji grozničavo pokušavaju da spasu grčku buržoasku vladu i neoliberalni ekonomski koncept nametnut čitavom svetu zbog koga je svetska privreda i doživela ekonomski kolaps. Grčki narod je masovnim protestima jasno rekao NE neoliberalnoj politici. Svetsku krizu je izazvao kapitalizam i njegovi predvodnici moraju da plaćaju danak takve politike a ne radnička klasa. To je moćna poruka koju mora da usvoji i radnička klasa Srbije. Proletarijat naše zemlje se suočava sa istim problemima kao i braća i sestre u Grčkoj. Srpska buržoaska vlada bespogovorno sprovodi neoliberalnu politiku po diktatu MMF-a koja predstavlja omču oko vrata našoj ekonomiji. Državna kasa je prazna, privreda je potpuno uništena a Vlada Srbije namerava da proda i ono malo javnih preduzeća koja ostvaruju profit. Srpski proletarijat treba da uči od svojih grčkih drugova i da shvati šta su to pravi borbeni radnički sindikati i na koji način se oni bore za prava radnog čoveka. Srpski proletarijat treba da nauči koliko je solidarnost moćno oružije u toj borbi. Grčki radnici ne dozvoljavaju svojoj buržoaziji da ih okrene jedne protiv drugih. Grčka radnička klasa ne prihvata da teret krize treba da padne na pleća njihove braće i sestara koji rade u javnom sektoru. Oni ne žele da prihvate to kukavičije jaje koje promoteri neoliberalnog ekonomskog koncepta propagiraju u Srbiji. Svi radnici su braća i kada je ugrožena egzistencija jednog ugrožena je egzistencija svih njih. Srpska radnička klasa ne sme da dozvoli da ih buržoazija deli na one koji rade u privatnim i na one koji rade u javnim preduzećima. Te lažne podele su pogubne i odgovaraju samo kapitalistima na vlasti jer skreću pažnju sa dijalektičke istine da višak vrednosti stvara samo radnička klasa a da su gazde paraziti. Stoga srpski radnici treba da slede primer svojih grčkih drugova i jasno poruče da radnička klasa ne želi da plaća za greške buržoaskog neoliberalnog režima u Srbiji.

 

Živela borba radničke klase Grčke!

Živeo PAME i KKE!

Proleteri svih zemalja ujedinite se!

 

Sekretarijat SKOJ-a 

28.3.2010. god.

     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.