| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

  Stav Sekretarijata SKOJ-a o jednostranom proglasenju nezavisnosti KiM

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) odbacuje imperijalističko prekrajanje granica na Balkanu u vidu jednostranog i protivpravnog proglašenja „nezavisnosti“ južne srpske pokrajine Kosova i Metohije pod patronatom Sjedinjeih Američkih Država i Evropske unije. Proglašenje „nezavisnosti“ KiM je jednostrani, protivpravni akt suprotan Ustavu Republike Srbje, međunarodnom pravu, Rezoluciji 1244 SB UN, Povelji OUN.

 

Na Kosovu imperijalisti sprovode politiku okupacije koja će neminovno dovesti do otpora naroda. Vodeće strane firme koje su preuzele najvažnije privredne grane  u vlasništvu su ljudi koji su odigrali glavnu ulogu u razbijanju Jugoslavije i secesije KiM, poput Vilijama Vokera, bivšeg šefa misije OEBS-a na Kosovu, Madlen Olbrajt, bivšeg državnog sekretar SAD, Bernara Kušnera, bivšeg šefa UMNIK-a...

 

Devetogodišnja politika okupacije na Kosovu i Metohiji preti da poptpuno anulira rezultate koji su postignuti u proteklih pet i po decenija kada je Kosovo vlastitim naporima i uz podršku cele SFRJ ostvarilo značajan napredak na svim poljima. Dokaz tome činjenica da je oko 73 odsto radno sposobnog stanovništva nezaposleno, a više od polovine nezaposlenih su mlađi od 35 godina. U svim delovima Kosova i Metohije proizvodi se skoro tri puta manje električne energije nego do 1999. godine, fabrike skoro da ne rade, ili rade sa 10 odsto kapaciteta. Veliki problemi Kosova organizovani kriminal i korupcija i ugroženost elementarnih ljudskih prava. Sve glavne privredne grane su u rukama NATO okupatora koji slobodno raspolaže i ubira prihoda od onoga što je stvarano u interesu naroda Kosova i Metohije tokom proteklih pet decenija.

 

Postojeće okupaciono stanje ne odgovara trajnim i stvarnim interesima naroda Kosova, ono odgovara jedino imperijalno-ekspanzionističkim ciljevima NATO-a. Cilj politike koju vode razne "mirovne" međunarodne komisije jeste dalje produbljivanje postojećeg stanja po principu "zavadi, pa vladaj".

 

Državni organi Srbije dužni su da preuzmu sve u cilju zaštite teritorijalnog jedinstva zemlje i preduzmu diplomatske, političke, pravne i ekonomske mere protiv država koje priznaju jednostrano protivpravno proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohija. Srbija ima pravo i odgovornost da preuzme sve mere u cilju očuvanja svog punog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. U suprotnom svi potezi državnioh organa biće samo prazna retorika i obezvrediće odluku Vlade Rešpublike Srbije o poništenju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

 

Priznavanjem nelegalnog secesionističkog samoproklamovanog nezavisnog Kosova i Metohije SAD i vodeće zemlje UE pokazali su ponovo igru dvostrukih standarda i pokazali šta je bio stvarni cilj nelegalne agresije protiv SR Jugoslavije 1999. godine.

 

Jedino uspostavljanjem saveza i jedinstva albanske i srpske radničke klase na KiM i njeno suprotstvaljanje ekspanzionističkoj politici SAD i EU može obezbediti trajan mir i prosperitet.

 

Kosovo i Metohija su nerazdvojivi deo Srbije i tako će ostati!

 

Sekretarijat SKOJ-a

17. februar 2008.

     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.