| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

STOP AGRESIJI PROTIV PALESTINSKOG NARODA

 

Savez komunističke omladine Jugoslavije(SKOJ) najoštrije osuđuje kriminalnu i ilegalnu agresiju koju izraelska vlada sprovodi protiv palestinskog naroda čineći brojne zločine nad civilnim stanovništvom.

 

Izgovor da se rat ne vodi protiv naroda Palestine vec terorizma je apsurdan i potpuno je identican imperijalistickim agresijama protiv Jugoslavije, Iraka, Avganistana.

 

Razvoj događaja na Bliskom istoku kao posledica upornog nastavljanja izraelske okupacije Palestine i nastavak zločinačke agresije uz kršenje svih međunarodnih humanitarnih normi i odsustvo pronalaženja pravednog i trajnog političkog rešenja jasno govori da agresivna politika Izraela predstavlja pretnju miru i bezbednosti u regionu Bliskog istoka i dužnost je međunarodne zajednice, a posebno OUN da preduzmu efikasne mere kako bi se zaustavila ekspanzionistička politika Izraela.

 

Brutalna i kriminalna agresija i okupacija palestinske zemlje ne bi bila moguća bez bezrezervne pomoći koju cionističkom režimu u Izraelu pruža američki imperijalizam. U ovom trenutku pod pokroviteljstvom SAD Izrael je postao uporište imperijalizma na Bliskom istoku.

 

Vojna akcija koju sprovodi Izrael ne koristi narodima Bliskog istoka već samo imperijalističkim krugovima koje predvodi SAD koji teže jedino da dominiraju tim regionom.

 

Polazeći od prava svakog naroda da se svim sredstvima bori za nacionalno oslobođenje i samoopredeljenje SKOJ daje punu podršku pravednoj  borbi palestinskog naroda za oslobođenje i odbrani svoje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

 

SKOJ se zalaže za pravedno, celovito i trajno rešenje.

 

Stoga mi zahtevamo:

 

Potpuno povlačenje izraelskih oružanih snaga sa teritorije Palestine; priznanje i ostvarenje legitimnih nacionalnih prava naroda Palestine na samoopredeljenje uključujući i pravo na sopstvenu suverenu državu i nezavisnost i prestanak svih oružanih dejstava

  

Samo tako će se na osnovu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država i naroda Bliskog istoka stvoriti uslovi za celovito i trajno rešenje i pravedan mir.

 

 

Sekretarijat SKOJ-a

30. decmbar 2008. god.

 
     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.