| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

SRBIJI POTREBNA NOVA SOCIJALISTIČKA EKONOMIJA

 

Sve relevantne činjenice ukazuju da se Srbija nalazi pred ekonomskim kolapsom.  Spoljni dug Srbije prešao je 30 milijardi dolara, a zaduženost iz meseca u mesec raste za preko 1, milijardi dolara. Spoljni trgovinski deficit za prva četiri meseca 2008. godine dostigao je 4,2 milijardi dolara. Tokom predhodne dve godine Srbija je trošila 25 posto više nego što je proizvela. Zaposlenost je pala ispod 2 miliona, a nezaposleno je preko milion ljudi.

 

Raste industrija koja se zasniva isključivo na uvoznim sirovinama-primer US Steel koji uvozi sve sem jeftine radne snage i struje.

 

Trikovima se prikriva budžetski deficit jer se neplaćanja u tekućoj godini prenose u sledeću, a prihodi od privatizacije knjiže u tekućoj godini.

 

U državnom budžetu je ostalo svega 100 miliona evra, što može ugroziti i onako krhku ekonomsku stabilnost zemlje. Ministar finansija Mirko Cvetković u svom nedavnom izveštaju naglasio je da „budžetu Srbije nedostaje 430 miliona evra koje treba obezbediti ili iz novih privatizacija ili od kredita kod domaćih ili stranih banaka“. Postavlja se logično pitanje kako će srpska buržoazija puniti budžet kada sve rasproda.  Nova vlada će se zaduživati i rasprodavati preostale državne resurse.  Faktički Srbija živi danas od plodova socijalizma stvaranih 45 godina.

 

Sasvim je izvesno da kapitalizam u Srbiji pokazuje znake ozbiljne krize koja se produbljuje sve više i na globalnom nivou.Očito je da je kapitalizam kao sistem koji trpi parazitiranje vladajuće klase nesposoban da udovolji potrebama radnog čoveka. Stoga SKOJ smatra da je  Srbiji potreban novi put,a to je put stabilnog socijalističkog razvoja. Samo istinski socijalizam može obezbediti građanima duhovni i materijalni prosperitet, opštu zaposlenost, besplatno školstvo i zdravstvo, stabilne penzijske, invalidske i socijalne fondove. Samo istinski socijalizam može učiniti zemlju vojnički snažnom i nezavisnom.

 

Ne neoliberalnoj ekonomskoj politici,socijalna pravda i socijalizam za radnog čoveka!

 

Sekretarijat SKOJ-a

24. jun 2008. god.

     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.