| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

NE IMPERIJALISTIČKOM PREKRAJANJU GRANICA NA BALKANU!

 

Marti Athisari  danas je srpskim vlastima predstavio svoje „rešenje“ statusa Kosova i Metohije. U dokumentu Martija Athisarija nigde se izričito ne pominje nezavisnost Kosova, ali se ni ne garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Šta konkretno Marthi Athisari predviđa svojim „rešenjem“?

Plan Martija Athisarija predviđa da će Kosovo imati pravo da vodi pregovore i zaključuje međunarodne ugovore, uključujući i pravo da zahteva članstvo u međunarodnim organizacijama.  To nije ništa drugo do faktičke nezavisnosti i odvajanja od teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Plan predviđa čak i kosovski Ustav, i dobijanje državnih simbola-grba, zastave i himne. Zar to nije očigledan dokaz o pokušaju stvaranja nezavisnog KiM. 

Plan predviđa da će međunarodni civilni predstavnik biti imenovan da nadzire implementaciju sporazuma i podrži relevantne napore kosovskih vlast, dok će snage KFOR-a ce zadržati svoje prisustvo na celoj teritoriji Kosova i obezbediti podršku kosovskim vlastima. Ovim se samo produžava i legalizuje okupacija Kosova i Metohije koja traje od 1999. godine.

Međunarodni civilni predstavnik (MCV), koji je istovremeno i Specijalni predstavnik Evropske unije, biće postavljen od strane Međunarodne grupe za nadzor koja je sastavljena od glavnih međunarodnih zainteresovanih učesnika. MCP će imati najviša ovlašćenja za nadzor nad primenom Rešenja. MCP će imati konkretna kako bi u mogućnosti da preduzima akcije neophodne za nadzor i obezbeđenje uspešne primene Rešenja. Ovo uključuju ovlašćenje da poništi odluke ili zakone donete od strane kosovskih vlasti i da kazni ili smeni javne funkcionere čije su akcije ocenjene od strane MCP da nisu u skladu sa slovom ili duhom Rešenja. MCP će takodje biti konačna instanca na Kosovu u vezi civilnih aspekata Rešenja. To su ista ona ovlašćenja koja ima specijalni nadzornik nad Bosnom i Hercegovinom, koji ima prava da smenjuje i prekraja i izbornu volju građana BiH ako to nije u interesu gazda u Vašingtonu.

Pa ovom „rešenju“ emisar zapadnog imperijalizma Marti Athisari nudi nezavisnost Kosova i Metohije na mala vrata. On nudi građanima Kosova i Metohije ne nezavisnost, nego dalju okupaciju i gazdovanje nad Kosmetom.

SKOJ vođen osnovnim načelima marksizma-lenjinizma oštro se protivi svim pokušajima imperijalista da odvoje Kosovo i Metohiju od naše zemlje. Jasno je komunistički pokret priznaje pravo na samoopredeljenje, ali u slučajevima kada to vodi do slabljenja i obaranja imperijalizma, što u pitanju Kosova to nije ni malo slučaj. Naš stav potvrđen je i na samitu Balkanskih komunističkih partija održanom u Atini gde su sve komunističke partije Balkana, uključujući i KP Albanije svojim potpisom potpisale rezoluciju protiv imperijalističkog prekrajanja granica Balkana.

Takozvane „pregovore o konačnom statusu Kosova i Metohije“ vodi čovek koji je pretnjama potpunim razaranjem Beograda i Srbije naterao Vladu SRJ na potpisivanje Kumanovskog sporazuma 1999. godine. Jasno je da ovde nema ni reči o bilo kakvim pregovorima, na delu je jednostrano odlučivanje mimo volje naroda Kosova, na delu je ostvarivanje imperijalističkih interesa vojne pesnice globalizma-NATO pakta.

Odvajanje Kosova i Metohije od Srbije praktično bi značilo da je zversko bombardovanje Srbije 1999. godine sprovedeno sa ciljem otimanja ovog dela teritorije od Srbije.

SKOJ je i ranije istakao stav da je na delu nedvosmisleno na delu iskorišćavanje Albanskog naroda od strane imperijalističkih centara moći na čelu sa SAD u cilju ostvarenja imperijalno-ekspanzionističkih ciljeva, kao i iskorišćavanje od strane vladajućeg proimperijalističkog režima u Prištini radi očuvanja sopstvenih pozicija i sprovođenje reakcionarnih nacionalističkih projekata.

Šestogodišnja politika okupacije na Kosovu i Metohiji preti da potpuno anulira rezultate koji su postignuti u proteklih pet i po decenija kada je Kosovo vlastitim naporima i uz podršku cele SFRJ ostvarilo značajan napredak na svim poljima.

Danas je preko 73% žitelja Kosova nezaposleno, sve glavne privredne grane su u rukama NATO okupatora koji slobodno raspolaže i ubira prihoda od onoga što je stvarano u interesu naroda Kosova i Metohije tokom proteklih pet decenija. Profit i vrednosti koje stvara radnička klasa Kosmeta koriste jedino NATO okupatorima koji imaju nad Kosovom i Metohijom punu ekonomsku, političku i zakonodavnu vlast.

Srbi, Crnogorci, Goranci, Albanci… nisu međusobni neprijatelji, jedini stvarni neprijatelj su psi rata NATO pakta. I stoga je jedini spas međusobni savez svih naroda Kosova i Metohije protiv NATO okupatora.

Komunisti su uvek bili za pronalaženje najpravednijih rešenja koja su u datom trenutku moguća a koja nisu u interesu imperijalističkih ciljeva i planova.

Postojeće okupaciono stanje ne odgovara trajnim i stvarnim interesima naroda Kosova, ono odgovara jedino imperijalno-ekspanzionističkim ciljevima NATO-a. Cilj politike koju vode razne "mirovne" međunarodne komisije jeste dalje produbljivanje postojećeg stanja po principu "zavadi, pa vladaj".

Istinski mir i saradnja mogući su jedino ako sve okupacione strane trupe odmah napuste Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i povuku sve svoje trupe sa Balkana.

SKOJ se zalaže za trajno i pravedno rešenje koje će omogućiti miran i normalan život za sve na Kosovu i Metohiji, koji će omogućiti povratak raseljenih, obnovu i izgradnju, koji će omogućiti jednu novu perspektivu za sve na Kosmetu.

Balkan pripada Balkanskim narodima!!!

 

Sekretarijat SKOJ-a

2. februar 2007. god.

 

 
     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.