| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

 Kavboji na Kosovem polju

Virginia Company (podjetje – delniška družba) je ustanovila  skupina angleških podjetnikov z dovoljenjem Angleškega kralja Jamesa 1 (Đejmsa prvega) leta 1606. Naloga kolonizirati ozemlje ZDA, ki je še danes v lasti te družbe in njenih glavnih delničarjev. ZDA niso svobodna suverena država saj je teritorij privatna lastnina Virginija delniške družbe ,ki daje državi ZDA ozemlje v najem in uporabo!!!

14.maja 1607 je z ladjo Mayflover pristalo 104 kolonistov v zalivu Chesapeake tu so postavili »Fort James« trdnjavo iz lesenih palisad, ki je postala temelj mesta Jamestown.

Angleško taktiko imperialističnih trdnjav so prevzeli kasneje Američani,da so osvojili celotno ozemlje ZDA in iztrebili Indijance. To taktiko uporabljajo ZDA še danes. Izrael je tipičen primer te taktike, razvoj kolonije Judovskih naseljencev je z ofenzivnimi vojnami in podporo imperialističnih sil dobila atribute suverene države na račun zasedenega ozemlja in preganjanja prvotnih prebivalcev. Glavni interes imperialistov je strateška pozicija Izraela na z nafto bogatem bližnjem vzhodu.

Isto se dogaja danes na Kosovu!

Dve glavni ameriški bazi na Kosovu: Camp Bondsteel in Camp Montheith (bazi = trdnjavi) pomenita nadaljevanje agresivne osvajalne doktrine anglosaksoncev in nove geostrateške delitve na območju Balkana. Ti dve bazi je zgradilo podjetje Kellog,Brown & Rooth , ki je del multinacionalke Halliburton in sodeluje z ameriško vojsko že od časov druge svetovne vojne in Vietnama. Na Kosovu ima ta firma zaposlenih okoli 1000 američanov in več kot 7000 Albancev.

Baza Bondsteel je zgrajena na okupiranem zasebnem zemljišču poleg mesta Uroševca, Baza Monteith je od Bondsteela oddaljena 20 milj in se nahaja ob mestu Gnjilane na bivšem položaju srbske artilerije.

Baza Bondsteel je zgrajena z namenom zagotavljati nadzor nad načrtovanim naftovodom AMBO (Albania,Makedonija,Bolgarija Oil) Trans-Balkanski naftovod. Ta projekt je vreden 1.3 milijarde ameriških dolarjev (verjetno še več), namenjen črpanju nafte iz Kaspijskega naftnega bazena.

Gruzijsko nafto bodo preko Črnega morja pripeljali v Bolgarsko pristanišče Burgas, kjer jo bodo po novem načrtovanem naftovodu pošiljali v albansko pristanišče Vlora na obali Jadrana. Prehod skozi Bospor in Dardanele omejuje tonažo tankerjev na 150 000 ton, zato načrtujejo AMBO naftovod do Vlore kjer bodo na novem terminalu lahko pristajali največji super tankerji in vozili nafto v ZDA in Evropo.

Prvotno študijo za naftovod AMBO je firma Brown & Rooth naredila že leta 1995, da bi jo leta 1999 uskladili z novo vojno-politično situacijo na Kosovu.

Celoten projekt ameriških baz na Kosovu je definiral James K. Galbraith z univerze v Texasu, da gre za »military-petroleum complex« (vojno-naftni kompleks) katerega idejni oče je bivši Haliburtonov član nadzornega sveta Dick Cheney današnji podpredsednik ZDA in bivši obrambni minister Busha starejšega za časa prve iraške vojne.

Albanski lobi v ZDA je že leta 1980, to je času ko so Albanci praktično imeli v rokah vse institucije in vodili avtonomno pokrajino Kosovo, začel pripravljati teren za uveljavitev anglosaksonskih geostrateških interesov na širšem območju Kosova. Glavni lobist albanskega porekla je bil New Yorški kongresnik Joseph DioGuardi.

18.Junija 1986 sta v Washingtonu DioGuardi in senator Bob Dole zlobirala resolucijo 150 v kateri »Izražajo zaskrbljenost za stanje v katerem živijo Albanci v Jugoslaviji«. Albanski lobi v ZDA je bogato financiral politike kateri so zastopali njihove separatistične interese v Kongresu. Maja 1987 so v zahvalo za sprejetje resolucije 150 na Fund-raiser prireditvi v New Yorku za albanci plačali senatorju Dolu 1.2 miliona dolarjev, DioGuardiu pa 50.000 dolarjev. Takoj po Titovi smrti so Albanci na Kosovu začeli izvajati proteste in provokacije po ameriških načrtih. CIA in DIA in Pentagonova firma MPRI so leta 1999 sodelovala pri formiranju teroristične OVK na Kosovu in Makedoniji.

 Današnje »neodvisno« Kosovo je v bistvu marionetna državica katero vodi tuja vojaška uprava in lokalna mafija.

26. marec 2008

     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.