| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

Utorak, 19.5.2009.

Političke obmane i pokušaji cenzure u užičkoj Noći muzeja

 

Pioniri ipak položili zakletvu

Autor: N. Kovačević

Užice - Iako je Nikola Gogić (SPS), direktor Narodnog muzeja Užice, bio decidan da u Noći muzeja, tokom programa pod nazivom Snaga mladosti i moć autoriteta, „neće biti nikakve pionirske zakletve“, a ovdašnji SPO se pohvalio da je od gradske vlasti isposlovao da se ona izbaci iz tog programa, užički osnovci su to preksinoć ipak učinili.

 

Tako je Gogić obmanuo javnost i koalicione partnere svoje stranke o sadržaju tog programa, koji danima izaziva političke podele u gradu. Strasti su do te mere uzavrele da je Odbor SPO zapretio da će, ukoliko bude pionirske zakletve, napustiti vladajuću koaliciju sa DS, SPS, G17 plus i LDP, pa je bila potrebna arbitraža užičkog gradonačelnika Jovana Markovića (DS).

Nije jasno zbog čega bi bilo kome smetalo učešće užičkih osnovaca, pa i njihovo simbolično polaganje pionirske zakletve u umetničkom performansu o delu naše prošlosti, naravno uz pristanak njihovih roditelja. Međutim, politička ujdurma doprinela je zamajavanju užičke javnosti i kompromitovanju lepe manifestacije kao što je Noć muzeja. Da je nešto trulo u političkom životu grada i vladajućoj koaliciji, dokazuje i činjenica da tom programu nije prisustvovao niko od predstavnika stranaka vladajuće koalicije, niti zvaničnika gradske vlasti.

Od prvobitno zamišljenog scenarija, organizatori su jedino odustali od izvođenja performansa ispred bronzanog kipa Josipa Broza u dvorištu muzeja, sklonjenog devedesetih godina sa užičkog Trga partizana, pa je on, navodno iz bezbednosnih razloga, izveden u zgradi muzeja, u čijij blizini je bilo nekoliko policajaca.

Uprava te ustanove ističe da cilj programa nije da veliča lik i delo Josipa Broza Tita, kult bilo koje ličnosti niti idolopoklonstvo, što su bile zamerke SPO, već da današnjim mladim ljudima pokaže period naše istorije posle 1945. godine kada je tadašnja omladina na radnim akcijama obnavljala zemlju posle Drugog svetskog rata i imala svoje vrednosti i uzore. U prepunoj sali muzeja program je počeo performansom Tito i pioniri, tokom kojeg su užički osnovci sa crvenim maramama i titovkama, nakon intonirane himne Hej Sloveni, simbolično položili pionirski zakletvu. Stariji Užičani sa nostalgijom su se prisećali tog vremena, a neki nisu uspeli da prikriju jake emocije i suze. Potom su osnovci izveli deo muzičkog i recitatorskog programa, vrtele su se melodije Zdravka Čolića, Đorđa Balaševića, Ismete Krvavac o ljubavi prema otadžbini i Titu. Na video bimu prikazani su snimci sa sletova, koji su bili organizovani svakog 25. maja na Dan mladosti, odnosno na rođendan Josipa Broza Tita.

U istom prostoru otvorena je izložba originalnih dokumenata, fotografija i predmeta iz tog doba, poput 35 lokalnih štafeta mladosti, ali i fotografija uspešnih sportista i uzora savremenog Užica, poput Olivere Jevtić, Radomira Antića, Miluna i Mikice Vesnića i drugih. Na jednoj od fotografija je i Slobodan Jovanović, jedini Užičanin koji je predao štefetu mladosti Josipu Brozu Titu i to 1961. godine, koji se priseća kako mu je time bila ukazana velika čast. - Veoma mi je drago što vidim i svoju fotografiju sa Titom na izložbi. Ona me podsetila na to koliko sam bio srećan kada sam 1961. godine, u ime svih omladinaca one velike Jugoslavije, predao štafetu drugu Titu, svedoči Jovanović.

     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.