| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

 

U VRŠCU DANAS POLOŽEN PEPEO DRUGA PREDRAGA MILIĆEVIĆA,

AKADEMIKA I ČLANA NKPJ

 

U Moskvi je 16. marta preminuo od moždanog udara ruski akademik, Predrag Milićević, vodeći konstruktor sovjetske i ruske avio i raketne industrije. Prema iskazanoj želji njegov pepeo položen je danas u gradu njegove mladosti-.Vršcu

Predrag Milićević je rođen 22. marta 1926.g. u Beogradu, u učiteljskoj porodici, a odrastao u Vršcu. Pod uticajem ujaka, Žarka Zrenjanina, još kao petnestogodišnjak postao je član SKOJ-a, a potom i član komunističke partije.

Učesnik je NOB-a od 1941.g. Maturirao je 1946.g. u Beogradu. Na osnovu ugovora jugoslovenske i sovjetske vlade poslat je u jesen 1948.g. u SSSR, gde je upisao studije na Moskovskom avio institutu, koji je završio odličnim uspehom. Preko

50 godina svog radnog staža (radio je sve do smrti) proveo je u najvećem ruskom, i svetskom, konstrukcionom birou – i u njegovom sastavnom delu zavodu «I.I. Rumjancev». Početkom tih godina postao je vodeći konstruktor i istaknuti pronalazač (sa 31 pronalaskom). U ustanovi koja ima na hiljade inžinjera i drugih stručnjaka bio je načelnik pogona za upravljačke sisteme vojnih aviona i raketa, uključujući tu mnoge generacije «Migova», «Suhoja», «Tupoljeva», «Iljušina»... Učestvovao je u konstrukciji raketa, aero kosmičkog kompleksa «Buran» (ruski «šatl»), i u stvaranju drugih kosmičkih sistema. Dao je svoj doprinos i u konstrukciji do sada najbržeg na svetu civilnog nadzvučnog aviona «Tu-144». Sve do kraja 1991. g. Bio je zamenik partijskog sekretara ove džinovske ustanove.

Član obnovljene KPSS postao je 1993.g., i iste godine izabran je za člana Centralnog komiteta Nove komunističke partije Jugoslavije.

Predrag Milićević je objavio više stotina naučnih radova, a bavio se i istorijskom i političkom publicistikom. Njegova knjiga «Agresija Zapada protiv Južnih Slovena u 20-om veku» proglašena je za najbolju knjigu objavljenu Rusiji 2000-te godine. Još 1946. godine publikovao je emocionalno delo «Moji drugovi» o antifašističkoj borbi naše omladine u II-gom svetskom ratu. Veliki uspeh imale su i njegove knjige: «Hitler», «Čerčil», «Klinton», «Kol i Jugoslavija», «Oprezno revizionizam».

U Rusiji, na prostorima bivšeg SSSR-a i u svetu poznato je Milićevićevo ogromno zalaganje za odbranu nezavisnosti i integriteta naše otadžbine, posebno Kosmeta kao neotuđivog dela Srbije. On je kao šef ruske delegacije, u ime Komiteta za odbranu Srbije, predao krajem februara o.g. patrijarhu Pavlu Vitlajemsku zvezdu, kojom ga je odlikovao ruski patrijarh Аleksije.

Pored mnogih obaveza obavljao je i dužnost Generalnog sekretara Međunarodnog saveza sveslovenskih novinara i publicista. Bio je nosilac mnogih visokih sovjetskih i ruskih odlikovanja, uključujući i Orden Oktobarske revolucije.

Predragu Milićeviću je povereno da napiše knjigu o istoriji i razvoju sovjetske i ruske avijacije i raketne tehnike. To delo, sa predgovorom Glavnog konstruktora NPP «EGА»» А.L. Аršavskog, ovih dana je objavljeno u Moskvi, a njegova promocija u Srbiji održana je u Ruskom domu 20. aprila ove godine. Knjiga nosi naslov: «Od rala do nadzvučnih i kosmičkih letova». Veliki stručnjak i konstruktor imao je srpsko i rusko državljanstvo.

Nek mu je večna slava!

 

 Sekretarijat NKPJ
 24.4.2007.godine

 

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.