| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

        

ŽIVELO SEĆANJE NA DAN USTANKA U SRBIJI!

 

Šezdeset i osam godina je prošlo otkada su u odbranu slobode i domovine planule ustaničke puške naroda i narodnosti Jugoslavije.

 

Podsećanje na slavne ustaničke dane povod je da se podsetimo, ne samo na neizbežne i tragične žrtave koje su podneli naši narodi za slobodnu, za stvaranje bratske SFRJ i socijalistički preobražej, već i na situaciju u kojoj smo se našli danas i na nove perspektive i horizonte socijalizma u svetu.

 

SKOJ i NKPJ sa dužnim pijetetom obeležavaju i slave dane ustanka naroda Crne Gore (13. jul), Slovenije (22. jul), Bosne i Hercegovine (27. jul), Hrvatske (27. jul) i Makedonije (11. oktobar). Narodnooslobodilački ustanak u svakom delu Jugoslavije bio je nerazdvojivi deo celine narodnooslobodilačkog rata koji je vođen na jugoslovenskim prostorima.

 

Opštenarodni ustanak u Jugoslaviji bio je prvi masovni oružani ustanak u „Hitlerovoj tvrđavi“. On je bio putokaz za sve porobljene narode i, događaj koji je podsticao, bunio i otvarao perspektivu pobede nad fašističkom nemani.

 

Iz vatre ustanka razvila se Narodno-oslobodilačka borba (NOB). Mase su pod vođstvom Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) krenule u borbu  za velike ideale, za buduće humano socijalističko društvo.

 

Ustanak je podignut u trenutku kada je fašistička neman u Evropi dostigla svoj vrhunac. To međutim nije sprečilo pripadnike partizanskog pokreta da iskažu ogromni heroizam i požrtvovanost u borbi protiv nadmoćnijeg neprijatelja. To nije smetalo da partizanski pokret stvori prvu slobodnu teritoriju na prostoru okupirane Evrope-Užičku republiku, da iz niza ofanziva izađe kao pobednik.

 

Na tlu kontinentalne Evrope NOVJ, nastala iz težnji naših naroda da sa prostora Jugoslavije oteramo fašističkog okupatora, izuzimajući herojsku sovjetsku Crvenu armiju, bila najjača članica Antifašističke koalicije. Ona je bila osobena po mnogo čemu, između ostalog i po tome što nije stvorena kroz pokret otpora već je ponikla u masovnom narodnom ustanku s komunistima na čelu koji je faktički stvorio drugi front u Evropi.

 

Aktuelna vlast gotovo sa prezirom pokušava da sakrije istinu o slavnoj i herojskoj antifašističkoj koju su predvodili komunisti i kojoj se divio ceo svet. Ona na sve načine pokušava da antifašistički otpor prikaže kao uzaludno žrtvovanje i rehabilituje snage koje su sramno izgubile rat.

 

Mi se spravom ponosimo herojskim otporom koji su naši narodi predvođeni KPJ iskazali  u borbi sa neprijateljem. Vaspitavajući se na slobodarskim i borbenim tradicijama NOR-a i socijalističke revolucije, mi ćemo kao i do sada nepokolebljivo štititi i razvijati vrednosti koje su uz ogromne žrtve, stvarale generacije naših slavnih predaka.

 

Svim građanima Srbije želimo srećne praznike  i da naredne godine ovaj veliki praznik dočekamo u slobodnoj, nezavisnoj i prosperitertnoj Srbiji, u kojoj će radni ljudi biti gospodari svoje sudbine, a ne najamni radnici stranog kapitala i domaće mafije.

 

Opštinski komitet NKPJ Veliko Gradište

4. jul 2009. god.

 

     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.