| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

Mrav, insekti i gospođa Sova

 

Ova prica nije iz doba kada sam ja sa radnicima podizao preduzeca, vec je nastala kad odosmo u tranziciju i kada nam ,,strucnjaci" razjebase sve ono sto smo mukom stvorili:

 

Jednom davno, davno, ziveo je srecan i vredan Mrav, koji je svakog dana dolazio prvi na posao a odlazio poslednji. Bio je vredan, veseo, jednom recju, bio je srecan dok je radio. Dok je radio pevusio je vesele pesmice, a rezultati rada bili su mu uvek odlicni.

 

Slusajuci pesmu Mrava, gosp. Strsljen, direktor firme, zakljucio je da se mrav previse zabavlja a premalo radi, jer nema pravo usmerenje i sefa koji bi ga kontrolisao. Zato je zaposlio Bubamaru koja je imala veliko iskustvo sa upravljanjem. Prva briga Bubamare bila je da organizuje evidenciju dolazaka i odlazaka Mrava  na posao i sa posla.U tu svrhu, uspostavljen je sistem prijemnih i odlaznih dokumenata.Sa protekom vremena, broj dokumenata se povecavao i zbog povecanog obima posla oko papira morali su da zaposle nekoga ko bi pripremao papire i izvestaje. Onda zaposlise Pauka koji je odmah uspostavio svoj sistem arhiviranja i postao je odgovoran i za preuzimanje telefonskih poziva.

A Mrav ? Kao svaki Mrav i dalje je radio, radio, radio ....

 

Izvestaje koje je dostavljala Bubamara su bili inzvanredni !! Direktor Strsljen je bio odusevljen izvestajima koje je dobijao od Bubamare i uskoro je poceo da zahteva: trebaju mi uporedne studije sa grafikonima, analize trendova, transpanrentnost podataka....

 

Da bi se zadovoljio direktorov zahtev, bilo je nuzno da se zaposli Hrcak koji bi bio direktna pomoc direktoru. Njemu su odmah kupili nov racunar IBM sa stampacem.

Srecni i veseli mrav i dalje je radio, radio, radio..Jedino se pozalio, da bi posao mogao lakse obaviti ako mu nabave racunar. Nisu mu odobrili ....

 

Ovo je bilo prvi put da se Mrav na nesto pozalio i direktor Strsljen je odmah shvatio da je potrebno odmah reagovati. Kreirao je novo radno mesto sefa sluzbe koji bi nadzirao srecnog i vrednog mrava. Na novo radno mesto zaposlio je cvrcka. Cvrcak je odmah po dolasku zamenio celokupni namestaj i opremu u kancelariji i na svoj zahtev dobio ergonomski oblikovanu stolicu i nov racunar sa ravnim LCD ekranom.

Kako je broj racunara narastao, morao je da se kupi i instalira i mrezni server. Novi sef sluzbe je shvatio, da hitno treba pomocnika, koji je uzgred bio njegov pomocnik u predhodnoj kompaniji. I tako zaposlise Stenicu.

U isto vreme Mrav je postajao sve manje srecan i sve manje produktivan.Opet je trazio racunar i opet mu nisu odobrili.!??

 

Situacija sa Mravom je zabrinula Cvrcka i on je zakljucio da mora da naruci studiju o zadovoljstvu zaposlenih radnika u firmi. Upoznao je sa tim direktora Strsljena koji je shvatio Cvrckovo objasnjenje i odobrio angazovanje Agencije za te potrebe. Skupa studija je uradjena i Cvrcak je poceo da primenjuje predlozene motivacione metode. Svuda je okacio motivacione plakate po firmi. Vodio je Bubamaru, Pauka, Hrcka i  Stenicu na motivacione treninge na Zlatibor, Kopaonik, Staru Planinu .....itd.

 

A Mrav je i dalje radio, radio, radio, ali nevoljno .. Citao je motivacione poruke na plakatima i nikako nije mogao da nadje nadredjene kad su mu trebali.Jednostavno, ili nisu bili tu ili nisu imali vremena za njega .

I tako je vreme teklo.Direktor Strsljen je i dalje dobijao redovno svoje perfektne izvestaje, ali su oni poceli da pokazuju da firma nije vise tako rentabilna kao pre. To ga je duboko zabrinulo i morao je da reaguje. Unajmio je najelitnijeg konsultanta, gospodju Sovu. Sovin zadatak je bio da izvrsi potpunu analizu organizacije i poslovanja firme i da predlozi resenje da bi firma poslovala rentabilno.

 

Nakon 3 meseca, gospodja Sova je direktoru predala sledeci izvestaj :

 

,,U FIRMI JE PREVISE ZAPOSLENIH !

 

Direktor Strsljen je odusevljeno prihvatio strucnu analizu i odmah otpustio Mrava

 

Naravoučenije:

 

Nikada nemoj da budeš srećan i vredan Mrav. Mnogo se više isplati da si nesposoban i da ne radiš ništa.

Nesposobnima ne trebaju nadzornici.

Ako si uprkos svemu produktivan, nikada ne pokazuj da si veseo kad radiš, jer za to nema opravdanja.

Ako, ipak, na svaki način zeliš da si Mrav, osnuj svoju firmu i tako nećes morati da radiš za Stršljena, Bubamaru, Pauka, Hrčka, Cvrčka, Stenicu, Sovu. Ali tada nećeš moći da radiš ni kao Mrav. Jer da bi održao firmu moraš da se družiš sa Stršljenovima, Bubamarama, Paucima, Hrčcima, Cvrčcima, Stenicama, Sovama,...

 

 Slobodan Luković, Ivanjica

     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.