| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

FIDEL KASTRO, JEDAN ČOVEK, JEDNA REVOLUCIJA

„Večernje novosti“, 2. februar 2007. god.

REPORTERSKI, dokumentovano i romantično napisana je knjiga Borislava Lalić "Fidel Kastro, jedan čovek, jedna revolucija". Na sinoćnjem predstavljanju ovog izdanja Kompanije "Novosti", koje se dogodilo u čas kada je ceo kubanski narod zabrinut za Kastrovo zdravlje, a svetski mediji pomno prate njegov oporavak, u beogradskom restoranu "Ke pasa" okupili su se poštovaoci njegovih ideja, ljubitelji Kube i kubanskog naroda. Autor se gostima "poverio" da je knjiga nastajala manje od godinu dana, ali i više od 30 godina. Događaje, anegdote, dokumentarističku građu skuplja već tri decenije, od kada je prvi put kročio na kubansko tle i sa Kastrom i kubanskim dobrovoljcima posekao prve šećerne trske na kubanskim plantažama.

Borislav Lalić bio je višegodišnji dopisnik iz Latinske Amerike i sa Kube, imao je prilike da se bliže upozna sa kubanskom revolucijom i njenim vođom, pa na stranicama knjige iznosi i lična zapažanja.

- Tokom tri i po decenije punio sam svoju novinarsku beležnicu detaljima, razgovorima i svedočenjima o dve fascinantne ličnosti kakve su Fidel Kastro i Če Gevara - rekao je Lalić na sinoćnoj promociji. - U njoj su godinama slagane priče o životu i smrti Če Gevare, o mojim susretima sa Fidelom Kastrom, razgovori sa članovima Kastrove porodice, a naročito oni sa mojim dragim prijateljem Mongom, starijim Fidelovim bratom, sa kojim sam na farmi Valje de Pikadura ispijao kubanski rum, pušio cigare i sasvim opušteno pričao o porodici Anhela Kastra, na čijem se slučaju lomila, dokazivala i kalila kubanska revolucija.

Autor Kastra naziva i poslednjim "Mohikancem" među političkim ličnostima. Kaže, o njemu je bilo lako pisati, jer je imalo šta i da se napiše. Njegova istorijska uloga ne može da se ignoriše, a vreme će dati sud o Kastrovim političkim i revolucionarnim potezima. Iz "semena" koje je posejao po Latinskoj Americi, podseća Lalić, počeli su da niču "mali Fideli" - Torihos u Panami, Ugo Čavez u Venecueli, Evo Morales u Boliviji, Danijel Ortega u Nikaragvi i Rafael Korea u Ekvadoru.

Osim autora, o knjizi su govorili i Hulio Sezar Ferer, ambasador Kube u našoj zemlji, Manojlo Manjo Vukotić, glavni urednik i direktor Kompanije "Novosti" i Jovan Kesar, novinar "Večernjih novosti". Ovo izdanje naše kuće, na 300 strana i ilustrovano sa 120 fotografija, već se prodaje na svim kioscima po ceni od 300 dinara.

KASTRO I ČE

NA kraju svoje plodne novinarske karijere, koja traje više od 40 godina, njegovo pero zablistalo je punim sjajem - ocenio je Jovan Kesar, koji sa Lalićem druguje i radi već decenijama. - Pre samo sedam meseci, knjigom "Če Gevara, život, smrt, legenda" postigao je izvanredan uspeh. Tiraž od 30.000 bukvalno je razgrabljen. Reč je, u stvari, o dva toma njegove knjige. Lalićev "Če Gevara" je prvi deo "Fidela Kastra", a može se čitati i obrnuto. Prvi osvetljava drugog, drugi objašnjava prvog.

Kesar je goste podsetio i na 1970. godinu, kada je Kastro prvi put čuo za Borislava Lalića, nakon njegovog komentara u "Borbi" da je kubanski lider posle neuspelog izvoza revolucije počeo da izvozi šećer. Kasnije su se Fidel i Lalić upoznali, a umesto lule mira, popušili čuvene kubanske cigare.

ORGAN KP KUBE „GRANMA“-KASTRO NA NOGAMA

Kubanska državna televizija objavila je prve snimke Fidela Kastra za poslednja tri meseca, tokom njegovog susreta sa predsednikom Venecuele Ugom Čavesom. U desetominutnom video snimku kubanski lider znatno bolje. Kako je saopšteno Čavez se zadržao u dvosatnom razgovoru sa kubanskim liderom.

Gotovo šest meseci od kada je Kastro privremeno predao vlast u ruke svoga brata Raula zbog hitne operacije, na video snimku se vidi da je kubanski lider na nogama, izgleda okretan i pije sok od narandže. "Kao što sam i rekao, daleko sam od gubitka bitke", rekao je Kastro Čavesu. Kubanci su sa velikom pažnjom gledali snimke u barovima i restoranima širom Kube.

     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.