| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

ALBA I KOPENHAGEN 
 

Na svečanostima Sedmog samita ALBE, koji je održan u bolivijskom istorijskom regionu Koćabamba, moglo se zapaziti koliko je bogata kultura latinoameričkih naroda i koliko simpatija kod dece, omladine i odraslih svih doba bude pesme, igre, nošnja i izražajna lica ljudskih bića svih etničkih grupa, boja i nijansi: indiosa, crnaca, belaca i meleza. Tamo su bili prikazani milenijumi ljudske istorije i bogata kultura koji objašnjavaju odluku lidera više naroda Kariba, Centralne i Južne Amerike o sazivanju ovog Samita.

Skup je imao veliki uspeh. Njegovo sedište je bila Bolivija.  Nedavno sam pisao o odličnim perspektivama te zemlje, naslednice ajmarsko-kečuanske kulture. Jedna mala grupa naroda iz te oblasti nastoji da pokaže da je jedan bolji svet moguć.  ALBA – koju su stvorile Bolivarska Republika Venecuela i Kuba, inspirisane idejama Bolivara i Martija, kao primerom bez presedana revolucionarne solidarnosti -  pokazala je koliko može da se uradi za jedva 5 godina miroljubive saradnje.  Ona je otpočela nešto malo posle političke i demokratske  pobede Uga Ćavesa. Imperijalizam ga je potcenio;  grubo je pokušao da ga obori i ukloni.  Pošto je u XX veku, tokom dugog razdoblja, Venecuela bila najveći proizvođač nafte u svetu i virtuelno vlasništvo jenkijevskih multinacionalnih kompanija, put koji se uputio je bio posebno težak.

Moćni neprijatelj je računao sa neolibaralizmom i ALCOM, dva instrumenta dominacije sa kojima je uvek suzbijao svaki otpor u hemisferi posle Revolucije na Kubi.

Ljuti pomisao na grub i prezriv način sa kojim je vlada SAD nametnula vladu milionera Pedra Karmone i pokušala da ukloni izabranog predsednika Uga Ćavesa, kada je SSSR već nestao, Narodnoj Republici Kini  nedostajalo nekoliko godina da postane ekonomska i trgovinska sila kakva je danas, zahvaljujući rastu od više od 10% tokom 2 decenije. Narod Venecuele, kao i onaj sa Kube, odupro se brutalnom napadu. Sandinisti su se oporavili i borba za suverenitet, nezavisnost i socijalizam je dobila na snazi u Boliviji i Ekvadoru. Hondras, koji se priključio ALBI, bio je žrtva brutalnog državnog udara,  koji je bio smišljen od strane jenkijevskog ambasadora i podstaknut iz vojne baze SAD u Palmeroli.

Danas su 4 latinoameričke zemlje radikalno  eliminisale nepismenost: Kuba, Venecuela, Bolivija i Nikaragva; peta, Ekvador, ubrzano napreduje ka tom cilju. Planovi integralnog zdravstva u svim zemljama idu ritmom kakav nikad nije postojao u narodima Trećeg sveta. Programi ekonomskog razvoja, uz socijalnu pravdu, su postali projekti svih pet država, koje su već stekle priznati ugled u svetu zbog hrabrog stava prema ekonomskoj, vojnoj i medijskoj moći imperije.  ALBI se priključuju tri karipske zemlje crnačkog porekla i engleskog jezika, koje se  odlučno bore za svoj razvoj.

Samo po sebi to predstavlja veliku političku zaslugu, kada bi u današnjem svetu ta činjenica bila jedini veliki problem ljudske istorije.

Ekonomski i politički sistem koji je u jednom kratkom vremenskom razdoblju doveo ka postojanju više od milijarde gladnih, i još mnogo stotina miliona čiji životi jedva prelaze polovinu proseka koji uživaju privilegovane i bogate zemlje, do ovog trenutka je bio glavni problem čovečanstva.

 Na samitu ALBE je snažno iznet novi izuzetno težak problem: klimatske promene. Ni u jednom drugom trenutku ljudske istorije nije se pojavila toliko velika opasnost.

Dok su se juče, u nedelju, Ugo Ćaves, Evo Morales i Danijel Ortega opraštali od stanovništva na ulicama Koćabambe,  istog dana, prema informacijama koje je preneo BBC svet, Gordon Braun je u Londonu predsedavao sastankom Foruma velikih privreda sveta, koji većinom čine najrazvijenije kapitalističke zemlje, najodgovornije za emisiju ugljen dioksida, gasa koji je doveo do efekta staklene bašte.

Značaj Braunovih reči je da ih nije izgovorio neki predstavnik ALBE, ili neko iz 150 zemalja u razvoju ili nerazvijenih zemalja planete, nego Veilka Britanija, gde je započet industrijski razvoj i jedna od onih koja je najviše ugljen dioksida ubacila u atmosferu. Britanski premijer je upozorio da  će, ako se na samitu OUN u Kopenhagenu ne postigne dogovor, posledice biti «razorne».

Poplave, suše i smrtonosni toplotni  talasi su neke od «katastrofalnih» posledica, potvrdila je sa svoje strane jedna ekološka grupa, «Svetski fond za prirodu», nadovezujući se na ono to je ukazao Braun. «Klimatske promene će u sledećih 5-10 godina biti van kontrole, ako se drastično ne smanji emisija CO2. Ako Kopenhagen propadne, neće biti plana B.»

Isti izvor vesti tvrdi da: «stručnjak BBCa, Džejms Lendejl, je objasnio da ne ide sve kako se očekivalo.»

«Njusvik» je objavio da: «Svakim danom izgleda sve neverovatnije da će se u Kopenhagenu države obavezati na nešto.»

Kako je obavestio ovaj značajni američki organ štampe, predsedavajući sastanka, Gordon Braun, je izjavio da «ako se ne postigne dogovor, bez sumnje neće moći da se nekim budućim dogovorom popravi šteta od nekontrolisanih emisija».  U nastavku je nabrojao sukobe kao «nekontrolisanu emigraciju i 1 milijardu i 800 miliona ljudi kojima nedostaje voda.»

U stvari, kako je obavestila kubanska delegacija u Bangkoku, SAD su bile na čelu  industrijalizovanih zemalja koje su se najviše usprotivile potrebom smanjenju emisija.

Na sastanku u Koćobambi je sazvan novi samit ALBE. Tako će hronogram biti: 6. decembra, izbori u Boliviji; 13. decembra sastanak ALBE u Havani; 16. decembra učešće na samitu Ujedinjenih Nacija u Kopenhagenu. Tamo će biti mala grupa zemalja ALBE. Više nije pitanje «otadžbina ili smrt», već je realno i bez preterivanja  pitanje «života i smrti» za ljudsku vrstu.

Kapitalistički sistem ne samo da nas ugnjetava i pljačka. Najbogatije industrijalizovane zemlje žele da ostatku sveta nametnu glavni teret borbe protiv klimatskih promena. Koga će time prevariti? U Kopenhagenu će se ALBA i zemlje Trećeg sveta boriti za opstanak vrste. 

 

Fidel Kastro Ruz

     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.