| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

            DEKLARACIJA MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA

 

U prošlu sredu, 3. septembra u 4:45 po podne, pomoćnik Državnog sekretara za poslove Zapadne hemisfere, Tomas Šenon, predao je šefu Interesne sekcije Kube u Vašingtonu Verbalnu notu br. 646 u kojoj izražava svoje najdublje žaljenje zbog razaranja koja je prouzrokovao uragan «Gustav» i potvrđuje da su SAD spremne da kubanskom narodu ponude hitnu «humanitarnu pomoć i započnu isporuke pomoći preko jedne organizacije osposobljene za međunarodnu pomoć»

Jedna identična nota je kasnije poslata Ministarstvu spoljnih poslova od strane Interesne sekcije SAD u Havani.

U pomenutoj noti, američka vlada osim toga zahteva od kubanske vlade da «dozvoli jednoj grupi za humanitarnu procenu da poseti Kubu da bi obišla pogođena područja i adekvatno procenila štete.»

U subotu, 6. septembra u 8:55 ujutru, Ministarstvo spoljnih poslova je, preko Interesne sekcije Kube u Vašingtonu, predalo Stejt Departmentu, a istovremeno i Interesnoj sekciji SAD u Havani, Notu br. 1866 u kojoj zahvaljuje na izrazima saučešća vlade SAD zbog razaranja koja je u našoj zemlji prouzrokovao uragan       «Gustav».

Pomenuta Nota isto tako ukazuje da Kubi nije potrebna pomoć grupe za humanitarnu procenu da bi ocenila štete i potrebe, jer raspolaže sa dovoljno stručnjaka, koji su praktično završili pomenuti posao.

Nota Ministarstva spoljnih poslova osim toga iznosi da se, ako vlada SAD ima istinsku želju da sarađuje sa kubanskim narodom u uraganskoj tragediji, traži od nje da dozvoli prodaju Kubi neophodnih materijala i ukine ograničenja koja sprečavaju američke kompanije da ponude privatne komercijalne kredite našoj zemlji radi kupovine hrane u SAD.

U toj zemlji se poslednjih sati razvila široka javna debata oko stava koji bi trebalo da zauzme vlada pred ozbiljnim štetama koji je uragan Gustav izazvao na Kubi.

Po podne 4. septembra, demokratski predsednički kandidat, Barak Obama, zatražio je ukidanje, na najmanje 90 dana, ograničenja putovanja i slanja doznaka i pomoći rođacima na Kubni od strane Kubanaca koji žive u SAD.

Ministarstvo spoljnih poslova smatra da ograničenja putovanja i doznaka stanovnika SAD kubanskog porekla nikada nisu trebala da budu primenjena. Nije Kuba ta, već su SAD one koje lišavaju tog prava ljude kubanskog porekla. Ako bi se iz humanitarnih razloga ponovo uspostavilo to pravo za Kubance, ne bi bilo načina da se objasni zadržavanje te zabrane, koja je isto tako nepravedna i diskriminatorska za američke građane.

Danas, kada je istok zemlje već u ciklonskoj pripravnosti pred pretnjom uragana »Ajk», isto tako moćnog kao i «Gustav», Kuba potvrđuje da bi u stvari jedino korektno i etično, u skladu sa Međunarodnim pravom i skoro jednodušnom voljom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, bilo da se ukine potpuna i definitivno gvozdena i okrutna ekonomska, trgovinska i finansijska blokada primenjena tokom skoro pola veka protiv naše Otadžbine, koja uključuje proganjanje kubanskih  trgovinskih i finansijskih  poslova u trećim zemljama i, prema konzervativnim proračunima, godišnje izaziva štete veće od onih koje je proizveo uragan Gustav.

 

Ministarstvo spoljnih poslova

6. septembar 2008 g.

 
     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.