| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

RAZMIŠLJANJA DRUGA FIDELA

URAGAN

 

U poslednjem razmišljanju koje sam potpisao prošlog utorka, 26. avgusta u popodnevnim satima, kada se uragan Gustav neočekivano pojavio, poklopivši se sa dolaskom naše olimpijske delegacije i zapretio našoj teritoriji, napisao sam: «Sreća je da imamo Revoluciju! Ona garantuje da niko neće biti zaboravljen... Jedna snažna i energična Civilna odbrana koja predviđa, štiti naše stanovništvo... Učestalost i rastući intenzitet ovih prirodnih nepogoda pokazuje da se klima menja krivicom čoveka. Vreme zahteva sve više posvećenosti, više čvrstine i više svesti.  Nije važno što oportunisti i  prodavci otadžbine stiču korist ne doprinoseći ništa bezbednosti i dobrobiti našeg naroda.»

Poznati su mi ogromni napori koje Revolucija treba da uloži kada preko nacionalne teritorije prođu uragani. Mogu da dodam da Kuba  raspolaže oštroumnim i upornim naučnicima kao što je Hose Rubiera.

Stotine miliona radnih sati se gubi za kratko vreme kada snažni udarci vetra direktno pogode privredne i društvene centre na širokom prostoru nacionalne teritorije. Beskrajne kiše prate ove prirodne pojave.  Reke se izlivaju, ruše sve što nađu na svom putu i plave  znatne oblasti.  Hiljade proizvodnih objekata za povrće, mleko, jaja, živinsko i svinjsko meso, napredni sistemi za navodnjavanje, ozbiljno su oštećeni; desetine hiljada hektara trske, proteinskih zrna, žitarica i voćnjaka pred branjem su oboreni; škole, poliklinike, mesta za rekreaciju i kulturu, stanovi, krovovi, fabrike, skladišta, putevi i mostovi su izloženi udarima vetrova i vode.  Ovom prilikom vetrovi i kiše su u većoj ili manjoj meri pogodili sve pokrajine, pošto je uragan prošao morem blizu južne obale zemlje i prešao preko najzapadnije pokrajine sa radijusom od 30 kilometara u oku i više od 450 u prečniku jakih vetrova.

Ništa nije tako rušilačko kao razaranje i šteta koja se vidi posle uragana.  Stotine hiljada sunarodnika se mobiliše i intenzivno radi u ciklonskoj fazi i u obnovi.  Rezerve se smanjuju, ili iscrpljuju.  Danas je više nego ikad udarac nanet isporukama hrane skup i osetljiv.  Ali to je naša zemlja, deo koji nam je zapao od naše planete i mora se razvijati i braniti.

Zadatak koji imamo pred sobom zahteva vreme i iskustvo. Ne gradi se u trenutku prava Kuba i njen plemeniti narod koji je bio u stanju da sa drugima podeli svoja znanja pa čak i deo svojih sredstava i svoje krvi. Zbog toga je bio nesavladivi protivnik moćnoj imperiji, koja je protiv naše otadžbine isprobala svo svoje oružje.

Ali se svetu jedva govori o njenim zaslugama i njenoj izuzetnoj borbi.

Pre dva dana, u petak 29., od jedanaest vesti međunarodne štampe koje su se odnosile na Kubu, nijedna nije govorila o uraganu koji je napredovao nad našim ostrvom i grozničavim naporima naše Civilne odbrane, uz velikodušnu pomoć miliona kubanskih porodica pod vođstvom  jedne očeličene političke avangarde.

Jedna od vesti koju je potpisala DPA, nemačka novinska agencija, je saopštavala:

«Popularni kubanski glumac stiže u Majami: «Otišao sam jer sam se umorio.»

Odmah zatim dodaje: «Popularno glumac iz TV serija, Jamil Haled, stigao je u Majami sa Kube da bi se sastao sa svojom kubansko-američkom suprugom,  obavestio je danas lokalni dnevnik.

«Haled je radio u poznatim dramskim serijama na televiziji, pozorištu i na filmu, u poslednjem slučaju u filmskim superprodukcijama u Francuskoj i Italiji.»

«Diplomiravši glumu na Visokom umetničkom institutu (ISA) 1997 g., Haled je počeo svoje profesionalno delovanje u pozorištu «Rita Montaner», ali godinu dana kasnije se priključio televiziji.»

Zatim vest kaže da ima 31 godinu, naširoko govori o njegovim umetničkim kvalitetima i trijumfalnom pohodu na televiziju.  Tako se stvara odjek jednog jenkijevskog organa štampe posvećenog medijskom ratu i kampanjama protiv Kube. Kakav patriota, kakav demokrata, kakav je brilijantan primer taj koji nam prikazuju kao prototip, možemo dodati mi Kubanci! Na taj način se svetu pokazuje jedan mnogo manje poznat i važan tip nego što je uragan Gustav.

Žele od njega da naprave svetu kravu.  Najdublja ubeđenja, na ispitu vremena i nepostojanosti života, ne postižu se za jedna dan.  Treba pre toga pobediti mnoge težnje koje nosimo u sebi.

Ne mrzim druga ljudska bića, ali mrzim taštinu, kult samog sebe, egoizam, pedanteriju, samodovoljnost, odsustvo etike i druge sklonosti sa kojima mi ljudska bića dolazimo na svet, a samo obrazovanje i primer najistaknutijih u njihovoj bitci da se bude bolje, pobeđuje i utiče na nas. Potreban je minimum filozofije o potrebi skromnosti.

Ima svetih krava koje teže da izjednače našu Petoricu heroja, brutalno odvojenih od otadžbine i  najbližih i najintimnijih rođaka, sa plaćenicima pravedno kažnjenim zbog izdaje i nikad podvrgnutim ličnim i nehumanim omalovažavanjima.

Ono što iznosim u ovom razmišljanju potvrđuje ubeđenje koje želim da prenesem mojim sunarodnicima, da preživljavaju samo pravedne ideje koje se brane hrabrošću, dostojanstvom i postojanošću.

 

 

Fidel Kastro Rus

31. avgust 2008 g.

 
     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.