| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

Preuzeto sa “Kubadebate”

Razmišljanja druga Fidela

ONO ŠTO NIJE REČENO O KUBI

 

Pažljivo sam pratio medijske reakcije Zapada na moje razmišljanje od nedelje o Olimpijskim igrama u Kini. Osetljive činjenice uključene u njega bile su potpuno ignorisana; drugi aspekti su bili ad libitum preuveličani od strane branilaca eksploatacije i pljačkanja sveta.

Da vidimo:

«Fidel Kastro je danas okrivio sudije i mafiju za jadnu ulogu kubanske delegacije na Olimpijskim igrama. Isto tako je opravdao kubanskog tekvondistu, Angela Valodju Matosa, doživotno suspendovanog jer je nogom udario sudiju u glavu, i izrazio mu potpunu solidarnost.»

«Bivši kubanski predsednik je u ponedeljak pozvao da se izvrši duboka revizija sporta na Kubi. Isto tako je izrazio svoju solidarnost sa jednim doživotno suspendovanim sportistom zajedno sa njegovim trenerom, zbog napada na sudiju.»

«Kastro je izrazio potpunu solidarnost sa tekvondistom doživotno diskvalifikovanim zbog napada na jednog arbitra i sudiju.«

«Kastro, solidaran sa kubanskim tekvondistom diskvalifikovanim zbog agresije.»

Dugačak je spisak sličnih pasusa. To je bila glavna informacija koju su preneli. Nisam ništa drugo ni očekivao.  Bio sam osuđen, kao i kubanski bokseri, pred podmićenim arbitrima i sudijama, i dobro sam znao šta će objaviti.

O gladi, neuhranjenosti, nedostatku lekova, sportskih objekata i opreme od čega pati 80% zemalja koje su se tamo takmičile, nije pomenuta ni jedna reč, kao što se dalo očekivati.

Pozdravio sam zaslugu zemlje koja je organizovala najnovije Olimpijske igre.  Nisam oklevao da priznam izuzetne kvalitete sportista koji su postigli uspeh. Poštovao sam radost, emocije i ljudske aspekte koje su dobitnici preneli milijardama ljudi. Posebno sam vrednovao poruku mira koju pruža jedna Olimpijada, pred neumornim prozorima ubijanja, razaranja, genocida i stvarne opasnosti od istrebljenja koju ljudska vrsta svakodnevno trpi.

 

Ono što nije rečeno o Kubi:

1.       To je jedina zemlja gde ne postoji profesionalni sport.

2.       To je jedina zemlja koje je odavno stvorila jednu veliku Međunarodnu školu za fizičko obrazovanje i sport na visokom nivou, gde je diplomiralo mnogo mladih iz Trećeg sveta i gde trenutno studira oko 1.500 studenata ne plaćajući ni jedan cent.

3.       To je jedina zemlja u kojoj vrhunski sportisti besplatno studiraju za profesore fizičkog obrazovanja i sporta i gde je u visokim obrazovnim centrima diplomiralo tu specijalnost  desetine hiljada građana, koji pružaju svoje usluge deci, adolescentima, mladima i ljudima svih uzrasta. Mnogi od njih osim toga rade kao saradnici u Trećem svetu, uz minimalni trošak, ili, u određenim slučajevima, besplatno.  Tako su doprineli međunarodnom razvoju sporta.

4.       To je jedina zemlja, među onima koje su učestvovale na Olimpijadi u Pekingu, koja je ekonomski blokirana od najmoćnije i najbogatije imperije koja je ikad postojala.

5.       To je jedina zemlja, među istim tim učesnicima, na koju se primenjuje Zakon o prilagođavanju, koji osim krvavih plodova, omogućava i podstiče krađu kubanskih sportista.

6.       Naša zemlja je jednu specijalizovanu bolnicu posvetila brizi za zdravlje vrhunskih sportista.

 

Istina ne može da se sakrije pod anestezijom i vatrometom Olimpijskih igara.

Kuba je zauzela peto mesto po zlatnim medaljama u Barseloni 1992 g., kada smo već bili usred specijalnog perioda.

Na poslednjim igrama smo još uvek dobili 24 medalje između zlatnih, srebrnih i bronzanih,  broj koji je veći od bilo koje druge zemlje Latinske Amerike i Kariba.

Nemojmo oklevati u objektivnoj analizi naše sportske aktivnosti i u pripremi za buduće bitke, ne zaboravljajući, ponavljam, da će «u Londonu biti evropskog šovinizma, sudijske korupcije, kupovine mišića i mozgova,  nenaplativog troška i jedne jake doze rasizma.»

Dok pišem ove redove sećam se da nas je jedan ciklon, Faj, posetio usred Olimpijade.  U isto vreme kada je juče stizao najveći deo naše delegacije, pojavila se vest da drugi ciklonski poremećaj direktno nišani istočne provincije. Danas je njegova snaga veća i smešta se na najopasniju putanju. Treba ojačati ne samo telesne mišiće, već i duhovne.

Sreća da imamo Revoluciju!  Ona garantuje da niko neće biti zaboravljen. Ako se izgube životi, neće biti stotine, ili hiljade, zbog nivoa mora, kao u Santa Krusu del Sur, 9. novembra 1932 g., ili  zbog Florija od 3. oktobra 1963 g.,  koji je poplavio srce istočnih provincija Kube,  bez ijedne regulacione brane kao što su današnje, koje su osim toga izvori  za navodnjavanje i tekuću vodu. Jedna snažna i energična Civilna odbrana koja predviđa, štiti naše stanovništvo i pruža više sigurnosti pred  katastrofama nego u SAD. Ipak, nikakva opasnost ne treba da bide zanemarena.

Ne treba ni spavati na omorikama. Učestalost i rastući intenzitet ovih prirodnih nepogoda pokazuje da se klima menja krivicom čoveka. Vreme zahteva sve više posvećenosti. Više čvrstine i više svesti.  Nije važno što oportunisti i  prodavci otadžbine stiču korist ne doprinoseći ništa bezbednosti i dobrobiti našeg naroda.

 

Fidel Kastro Rus

26. avgust 2008 g.

 
     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.