| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

Radnici „Magnohroma“ juče ponovo protestovali pred Vladom Srbije

Traže zarade i socijalni program

Autor: S.T. - D.Đ. | 02.04.2008 - 08:55

 

Na transparentu, sa fotografijom druga Tita, piše:

"O BOŽE TITA NAM VRATI, DA OVE LOPOVE ZA GLAVU SKRATI"

(napomena priređivača)

KRALJEVO, BEOGRAD - Sa zahtevom da im odmah bude isplaćeno 18 zaostalih zarada i da se javno saopšti ko je kriv za propast „Magnohroma“, oko 1.300 radnika ove firme protestovalo je juče ispred zgrade Vlade Srbije.

Nezadovoljni odlukama Vlade nakon prošlog protesta, radnici bivšeg kraljevačkog giganta stigli su juče oko 12 časova u Beograd i blokirali Nemanjinu i Ulicu kneza Miloša, zahtevajući da ih primi neko od nadležnih ministara.
U 22 autobusa iz Kraljeva i Čačka „Magnohromci“, koji su i prošlog meseca protestvovali u Nemanjinoj, na novi put ministrima na noge uputili su se jer od obećanog sastanka u Kraljevu, tokom kojeg je trebalo da budu predstavljena konkretna rešenja za posrnulu firmu, ništa nije bilo.
- Ni Koštunica, ni Đelić, ni Dinkić, ni Cvetković nisu se pojavili u Kraljevu kako nam je obećano kada smo prekinuli prošli protest. Sad nas ima četiri puta više i nećemo se odavde pomaći dok nam ne kažu kada ćemo dobiti sve plate i ko je kriv za socijalni genocid koji je sproveden u „Magnohromu“. Ponudu da razgovaramo sa gospodinom Ljajićem smo odbili jer novac nije u njegovim rukama - rekao je Milivoje Jakovljević, predsednk Odbora za zaštitu imovine „Magnohroma“.
Dragutin Majstorović, zastupnik državnog kapitala u kraljevačkoj industriji vatrostalnih materijala, u međuvremenu je podvukao crtu na poslovanje firme nakon raskida ugovora sa „Global stilom“ i ono što je dobio ne obećava ništa dobro.
- Poslovni dug je 1,282 milijardi dinara ili oko 15 miliona evra, na šta treba dodati i dugovanja radnicima koja po onome što oni traže od Vlade premašuju 1,8 milijardi, ali te brojke tek treba dovesti do kraja. Rečju, u situaciji smo da je malo verovatno da neko ozbiljan, sem špekulanata koji bi našli interes u krčmljenju zemljišta, može „Magnohrom“ da kupi ponovo u celini - kaže Majstorović.
Tim koji je angažovao Akcijski fond sa stanjem u firmi već je upoznao državu.
- „Magnohrom“ treba privatizovati po celinama ali je pre svega hitno potrebno povezati staž radnicima i potom napraviti kvalitetan socijalni program koji bi omogućio da firmu svedemo na broj radnika koji bi po pogonima mogli da pokrenu proizvodnju. U FETP-u, gde ima 680 radnika, realne potrebe su 380-390 - kaže Majstorović. Mi ćemo zato već ovih dana početi sa anketiranjem zaposlenih kako bismo znali koliko ih je spremno da prihvate kvalitetan socijalni program, kaže Majstorović.
Uz to, državi je upućen i predlog da se delovi „Magnohroma“ prodaju, a tim novcem pokrene proizvodnja u staroj industriji i obezbede neka socijalna davanja.
- I to će biti uzaludno ako broj radnika ne bude na optimalnom nivou i ako ne nađemo tržište za robu. U suprotnom, stečaj će biti neminovan - zaključuje Jakovljević.
Delegaciju radnika juče je primio savetnik u vladi Slobodan Lalović.
Posle razgovora sa Lalovićem radnicima je obećano da će najkasnije do četvrtka, na sednici Vlade, biti odlučeno kako će biti namiren dug zaposlenima u „Magnohromu.“ Prema rečima Milivoja Jakovljevića ovakvim dogovorom Vlada samo kupuje vreme, jer nema rešenje za „Magnohrom“.

Obećanja zaboravljena
- Pre petnaestak dana, kad smo prvi put došli u Beograd, rečeno nam je da ćemo uskoro dobiti rešenje situacije sa jasnim i sa tačnim datumima. To se, ipak, nije desilo. Dobili smo jedino jednokratnu pomoć od 5.000 dinara - priča Milan Čubić, jedan od radnika „Magnohroma“.

Izvor: BLIC, 2. april 2008.

O BOŽE, TITA NAM VRATI DA OVE LOPOVE ZA GLAVU SKRATI

http://komunistiks.blog.co.yu

     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.