| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | polemike |linkovi |

 
 
 O KP u svetu
 

Politika , 22.2.2008. 

Pobeda Kuomitanga

 

Ma Jing - Djeu (Kuomitang) pobedio na predsednickim izborima na  Tajvanu , sto nagovestava poboljsanje odnosa  ove zemlje sa NR Kinom( odziv biraca 76,3 odsto). Zvanicni rezultati pokazuju takodje da nije uspeo referendum o clanstvu Tajvana u OUN, odrzan paralelno sa predsednickim izborima, koji je ostro kritikovala NR Kina.

 

Tajvan se odvojio od NR Kine posle gradjanskog rata 1949, ali su njegovu samoproglasenu nezavisnost priznale samo 23 zemlje u svetu.

 

        Press sluzba Centra Tito


Novo rukovodstvo KP Kine

 

BBC News - AP

Ksi Džinping i Li Kećijang smatraju se za najvećim kandidatima da zamene predsednika Hua 2012. godine.

Komunistička partija Kine imenovala je novo rukovodstvo koje će upravljati zemljom naredih pet godina.

 

Predsednik Hu Džintao dobio je i drugi uzastopni mandat na položaju šefa partije i oružanih snaga dok su u Stalni komitet politibiroa, najviši organ stranke, imenovane četiri nove osobe.

Među novoimenovanim ličnostima su i dva čoveka za koje se smatra da su favoriti da naslede g. Hua 2012. godine - šef KP u Šangaju, Ksi Džinping, i lider provincije Lioaning, Li Kećiang.

Ove kadrovske promene objavljene su na završetku Kongresa komunističke partije koji se održava svakih pet godina.

Devet članova Stalnog komiteta politbiroa izabrali su ukupno 204 članova Centralnog komiteta partije.

Premijer Ven Džiabao je ponovo izabran u Stalni komitet što nagoveštava da će zadržati trenutni položaj i u narednom periodu.

Očekuje se da će parlament potvrditi nove mandate predsednika države i premijera na zasedanju u martu.

Preostala dva nova člana Stalnog komiteta politbiroa su He Guoćijang, organizacioni šef partije, i ministar za javnu bezbednost Žou Jongkang.

Naslednici?

Objavljujući kadrovske promene, predsednik Hu je rekao da je ono "potpuno svesno teških zadataka i svoje velike odgovornosti".

Dopisnici kažu da po tradiciji Kineske komunističke partije, prvi čovek koji od novoimenovanih članova Stalnog komiteta politibiroa izađe pred članstvo stranke u Velikom domu naroda u Pekingu, u kojem se kongres održava, istovremeno predstavlja naslednika aktuelnog lidera partije.

Prvi od novoimenovanih koji je izašao kada je članstvu predstavljeno novo rukovodstvo bio je Ksi Džinping.

Njegov otac je nekada bio visoki zvaničnik stranke a bio je šef partije u nekoliko kineskih provincija. Preuzeo je i mesto šefa partije u Šangaju pošto je prethodni lider stranke smenjen zbog korupcije.

Za ozbiljnog kandidata za naslednika predsednika Hua smatra se i Li Kećiang koji je hvaljen zbog privredne obnove provincije Liaoning.

Istovremeno, dopisnici ocenjuju da je po završetku Kongresa partije, predsednik Hu učvrstio svoju vlast.

 

Izvor: http://www.bbc.co.uk/serbian/news/2007/10/071022_chinanewleaders.shtml


Kiparski komunisti istakli kandidata za predsednika

09/07/2007

NIKOZIJA, Kipar

Komunistička partija (AKEL) kiparskih Grka, partner u vladajućoj koaliciji, odlučila je da istakne sopstvenog kandidata za sledeće predsedničke izbore koji se očekuju u februaru 2008. godine. Na kongresu stranke u nedelju (8. jula), AKEL je izabrao generalnog sekretara stranke Demetrisa Kristofijasa kao svog kandidata, bez obzira na stav dva druga partnera u koalicionoj vladi -- DIKO sadašnjeg predsednika Tasosa Papadopulosa i EDEK-a. Papadopulos bi mogao da se kandiduje za drugi mandat. (Katimerini - 09/07/07; CNA - 08/07/07)

Kiparska vladajuća koalicija se raspala posle povlačenja AKEL-a

11/07/2007

NIKOZIJA, Kipar -- Tročlana vladajuća koalicija raspala se u utorak (10. jula), nakon što je najveća stranka u parlamentu Komunistička partija (AKEL) izašla iz vlade. Ta vest je potvrđena posle sastanka predsednika Tasosa Papadopulosa i lidera tri stranke -- AKEL-a, Papadopulosove Demokratske partije i Pokreta socijaldemokrata. Saopšteno je da će četiri ministra AKEL-a podneti ostavke i da će predsednik imenovati njihove naslednike. Do raspada koalicije došlo je posle nedavne odluke AKEL-a da ne podrži Papadopulosovu kandidaturu za drugi mandat na predsedničkim izborima u februaru 2008. godine. U izveštajima medija navodi se da AKEL smatra da je Papadopulosov pristup naporima za ponovno ujedinjenje previše tvrdokoran. (Katimerini, Politis - 11/07/07; CNA - 10/07/07)


Iz rada KP u svetu

Najmanje osam ljudi je poginulo kada su pripadnici indijske policije uzvratili vatrom na demonstrante koji su ih gađali kamenjem,saopštili su 29.7.2007. zvaničnici u jugoistočnom gradu Hajderabadu.

Incident se desio u selu Mudigonda, u državi Andra Pradeš, gde su dve indijske KP pozvale na proteste u okviru kampanje kojom od vlade traže da da zemlju siromašnima.

Pravda, 30.jul 2007

 

 KP Indije (marksista)

 

KP Indije( marksista), 800.000 članova, 30 godina neprekidno na vlasti u državi Zapadni Bengal, osvajane na sedam proteklih izbora. Zapadni Bengal ima 80,000.000 stanovnika, 70 odsto seljaštvo.

Slom SSSR nije imao uticaja na popularnost KP marksista. Zašto? Zadržavajući revoluciju u programskim dokumentima, ali odlažući je u praksi zbog "stepena ekonomske razvijenosti i ideološkopolitičke nezrelosti radničke klase kao neposredni cilj postavljaju "narodnu demokratiju  zasnovanu na koaliciji svih istinskih antifeudalnih i antiimperijalističkih snaga". KP marksisti je na vlasti i u južnim indijskim državama Kerali i Tripuli. Razlozi:

- sproveli agrarnu reformu

- za bezemljase ozakonili sistem napoličarenja

- razvili instituciju "pančajata" tj.seoska veća kao vid lokalne samouprave

- manje korumpirani od vlada u drugim indijskim državama

- svo vreme ključna ličnost partije Džati Basu, premijer 23 godine, i danas u 93 godini glavni autoritet u Politbirou.

Inače, Zapadni Bengal je intelektualni lider čitave Indije. Stopa kriminala upola manja od indijskog proseka. Zapadni Bengal je treći po veličini informatički centar Indije.

KP marksisti je saveznik Kongresne stranke koja je na vlasti u Indiji.


Komunistička partija Južno Afričke Republike ( JAR )

 

Komunistička partija Južno Afričke Republike ( JAR ) je u koaliciji sa sa vladajućim Africkim Nacionalnim Kongresom (ANK) Nelsona Mendele i Unijom sindikata ( KOSATU). KP JAR traži od ANK da usmeri kurs ka izgradnji soicijalističke države na jugu Crnog kontinenta. KP JAR osnovana 1921,predsednik Blejd Nzimande.

 

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.