| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

Sjećanje na borce

U TIVTU SVEČANO OBILJEŽEN NEKADAŠNJI DAN JNA

 

Tivat - Polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima, u Tivtu je juče svečano obilježen 22. decembar – u socijalističkoj Jugoslaviji poznat kao Dan Jugoslovenske narodne armije.
Vijence i cvijeće na spomenik položile su delegacije SUBNOR-a Tivta, vojnih penzionera i NVO „Generalni konzulat SFRJ“ iz Tivta, a skupu je prisustvovao i predsjednik novoosnovane Stranke penzionera i invalida Crne Gore Marko Kampe.
Podsjećajući na istorijski značaj 22. decembra 1941, kada je naredbom vrhovnog komandanta Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) Josipa Broza Tita u Rudom osnovana Prva proleterska narodnooslobodilačka udarna brigada, predsjednik tivatske boračke organizacije, pukovnik Dragor Radunović naglasio je da je Tito tada „donio tri istorijske odluke“:


- Prva je bila da se stvara slobodna teritorija u tada okupiranoj Jugoslaviji, druga da se na slobodnoj teritoriji formira narodna vlast i treća da se širi bratstvo i jedinstvo. Iz toga je izrasla naša narodnooslobodilačka vojska i JNA kao čedo naše revolucije - kazao je Radunović podsjećajući na decenijsku praksu da se na Dan JNA dijele odlikovanja, unapređenja i otvaraju brojni novi infrastrukturni i građevinski objekti koje su gradile inženjerijske jedinice JNA.

Da jučerašnja svečanost u Tivtu makar djelimično podsjeti na ta vremena, pobrinuo se performans “Generalnog konzulata SFRJ”, pa je tako juče „pred svečanim strojem“ kod Spomenika palim borcima generalni konzul Titove Jugoslavije u Crnoj Gori Marko Perković pročitao naredbu broj 291143/08 nekadašnjeg načelnika Generalštaba oružanih snaga SFRJ, general-pukovnika Stevana Mirkovića, kojom se “unapređuje” devedesetogodišnji major JNA Ivan Vulanović, vojni ataše konzulata u Tivtu.


- Za odanost domovini i revnosno izvršavanje postavljenih zadataka, a povodom 22. decembra – Dana JNA, vanredno se unapređuje u čin mornaričko-tehničkog potpukovnika bez obaveze polaganja popravnog ispita iz zakletve, mornaričko-tehnički major Vulanović Radovana Ivan, na službi u Generalnom konzulatu SFRJ u Tivtu - navodi se pored ostalog, u “naredbi” generala Mirkovića.


Povodom Dana JNA, nekada četvrte po snazi vojne sile Evrope, Perković je uputio čestitke nekadašnjem saveznom sekretaru za narodnu odbranu, admiralu flote Branku Mamuli i predsjedniku saveznog SUBNOR-a i čelniku Udruženja rezervnih vojnih starješina Jugoslavije, general-majoru Rašku Vukosavoviću.

 

S.L.

     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.