| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

Mercedesom konzulata provozao se i drug Tito

DELEGACIJA TIVATSKE NVO GLAVNA ATRAKCIJA OBILJEŽAVANJA 65. GODIŠNJICE AVNOJ-A U JAJCU

 

Tivat - Delegacija NVO „Generalni konzulat SFRJ“ iz Tivta bila je jedna od glavnih atrakcija dvodnevne proslave 65. godišnjice istorijskog drugog zasjedanja AVNOJ-a koja je juče završena u Jajcu. Ovaj bosansko-hercegovački gradić gdje je 29. novembra 1943. održano zasjedanje AVNOJ-a na kome su udareni temelji socijalističke Jugoslavije, minulog vikenda pohodilo je nekoliko desetina hiljada posjetilaca sa svih prostora „od Triglava do Đevđelije“.
Delegaciju Generalnog konzulata SFRJ iz Tivta činili su generalni konzul Titove Jugoslavije u Crnoj Gori Marko Perković, vojni ataše u konzulatu, 90-godišnji major JRM Ivan Vulanović, šef obezbjeđenja milicioner Dušan Vukić Šane i aktivista ove NVO, imenjak predsjedavajućeg AVNOJ-a od prije 65 godina, drug Ivan ribar Vuksanović.


Delegacije republičkih SUBNOR-a i udruženja koji okupljaju poštovaoce Josipa Broza Tita i SFRJ, položili su vijence na Spomen-fontanu oslobodiocima Jajca iz Drugog svjetskog rata. Vijenac je položila i delegacija iz Tivta čiji je dolazak u Jajce sa njihovim službenim “mercedesom S-280” iz 1962. godine, a kojim se svojevremeno vozio i lider crnogorskih komunista Blažo Jovanović, izazvao prave ovacije prisutnih.

 
- Atmosfera je bila jednostavno vrhunska, to je nešto neopisivo. Svi su nas pozdravili i najtoplije dočekali, bili smo prava atrakcija gdje god smo se pojavili, a posebno zanimanje da se fotografišu sa starijim kolegom, milicionarom Šanetom, pokazali su pripadnici BiH policije - kazao je juče u telefonskom razgovoru za “Vijesti” iz Jajca konzul Perković.


On inače, nije bio jedini diplomata na svečanosti u Jajcu, jer je došla i delegacija ambasade Rusije iz Sarajeva. U Jajcu je bio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.


Centralni dio proslave bilo je otvaranje obnovljenog Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a, a okupljene u sali pozdravio je predsjednik SUBNOR-a BiH Jure Galić.

 

- Za ovu priliku sa nama je ponovno bio i drug Tito u liku slovenačkog glumca Iva Godniča. Tito je ponovno pročitao svoj referat od 29. novembra 1943, koji je juče iz prvog reda u Jajcu, baš kao i te istorijske noći slušao jedini još živi vijećnik AVNOJ-a, 95-tgodišnji Ljubo Babić - kazao je Perković.
Predsjednici republičkih SUBNOR-a bivše Jugoslavije u Jajcu su inače, potpisali i posebnu rezoluciju "Poruke AVNOJ-a" čija je osnovna poruka da se treba boriti protiv fašizma.


Za goste pripremljen tradicionalni ručak - vojnički pasulj


Generalni konzulat SFRJ iz Tivta, imao je i tu nesvakidašnju čast da u svom službenom “mercedesu” preveze druga Tita do Muzeja AVNOJ-a”. Nakon svečanosti u Muzeju, uslijedio je, kaže Perković, bogat kulturno-umjetnički program u kome su se predstavile sve jugoslovenske republike.
- Posebno upečatljiv nastup imao je hor Slovenaca iz Trsta – Partizanski pevski zbor -”Pinko Tomažič” iz Trsta koji je prosto zapalio publiku partizanskim pjesmama i koračnicama- istakao je Perković, dodajući da je za goste svečanosti koji su se kasnije svi uhvatili u neizbježno “Kozaračko kolo”, obezbijeđen i tradicionalni ručak – vojnički pasulj.

S.L.

     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.