| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

Jajce je bilo Šengen

MARKO PERKOVIĆ, GENERALNI KONZUL SFRJ U CRNOJ GORI

 

Sve ono što je AVNOJ proklamovao i uspostavio 1943. godine, jesu danas evropske vrijednosti. Dakle, Jajce je za nas nesumnjivo bilo Šengen, kaže u razgovoru za “Vijesti” Marko Perković, čelni čovjek nevladine organizacije “Generalni konzulat SFRJ” iz Tivta i virtuelni diplomatski predstavnik Titove Jugoslavije u Crnoj Gori.


U sedmici za nama su se navršile dvije značajne godišnjice, kada je novija istorija ovih prostora u pitanju: 90 godina od formiranja prve zajedničke države južnoslovenskih naroda – Kraljevine SHS (1. decembra 1918) i 65 godina od Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu (29. novembra 1943), na kome su udareni temelji socijalističke Jugoslavije.

Perković nema dilemu da je ova druga godišnjica “ona prava”. “Crna Gora ima poseban razlog da slavi taj datum, jer joj je odlukama AVNOJ-a, kao ravnopravnoj federalnoj jedinici, vraćen dio državnosti koji joj je otet upravo 1. decembra 1918. godine nastankom Kraljevine SHS.”

Bili ste među nekoliko desetina hiljada okupljenih građana na proslavi 65 godina AVNOJ-a u Jajcu. Kako objašnjavate da i danas, nakon svega što se izdešavalo u proteklih 17 godina na ovim prostorima, još u narodu od "Triglava do Đevđelije" postoje takve emocije prema SFRJ?

- Ako je fenomen jugonostalgije kao emotivnog odnosa prema sretno proživljenim vremenima razumljiv u republikama u kojima se objektivno mnogo lošije živi nego u SFRJ, kako onda objasniti toliku nostalgiju u Sloveniji koja je postala članica EU, a prva je krenula putem samostalnosti? Očigledno, ni u Evropi ne teče med i mlijeko. Zato se sada svi sa sjetom sjećaju “stare dobre Juge” i bezbrižnog života u zemlji pune socijalne i lične sigurnosti, besplatnog školstva i zdravstva, plaćenih godišnjih odmora i bolovanja, sindikalnih odmarališta, radnih akcija, najvećeg privrednog rasta, neponovljivog socijalističkog morala, crvenih pasoša, povoljnih kredita.... Jednostavno, bili smo Amerika za Evropu!


Komentatori i analitičari tvrde da jedino SFRJ od svih država na ovim prostorima nikada nije bila kolonija. Da li u tome treba tražiti i objašnjenje za sve jaču jugonostalgiju u sada suverenim ex YU državama?


- Naravno. Generacije rođene u jednoj dostojanstvenoj i slobodarskoj zemlji ogromnog međunarodnog ugleda i vaspitane na tradicijama slavnog NOR-a ne prihvataju ulogu koja im je nametnuta kao “ravnopravnom partneru”, niti život u protektoratima i neokolonijalnom odnosu, jer - “Ko neće brata za brata, hoće tuđina za gospodara”. Zato je i žal za Jugoslavijom sve veća i nije obrnuto srazmjerna protoku vremena.

Koliko se u ovakvim današnjim okolnostima zapravo idealizuje stanje u SFRJ, a koliko je žal za tim vremenima opravdan?


- Ne treba idealizovati našu slavnu istoriju, samo je treba pravilno tumačiti. Jugoslavija je pokazala superiornost u odnosu na sva dešavanja i sve države nastale na njenim prostorima. To je bila država bez uzora i modela, ali uzor i model mnogim državama. Dakako, imala je ona i svojih mana, ali čak i njeni najveći kritičari i oponenti se slažu da je tada bilo bolje nego danas.

Kako objašnjavate činjenicu da su pojedini visoko pozicionirani i tada gotovo nedodirljivi političari iz Titovog vremena danas među glavnim apologetama nastanka novih država na njenim prostorima, čak i onih koje nisu imale svoju posebnu baklju na grbu SFRJ?


- Jugoslavija nije prestala da postoji zato što su AVNOJ-evski principi bili loši, nego zato što smo ih napustili. Isto se ponavlja i danas! Slaviti AVNOJ uživajući na lovorikama demokratičnosti njegovih odluka o samostalnosti republika do otcjepljenja, a istovremeno priznavati miniranje AVNOJ-evskih temelja druge federalne jedinice, licemjerno je. Dovoljno je sjetiti se kako bi izgledale današnje države da nije bilo AVNOJ-a: Slovenija bez Primorske, Hrvatska bez Istre, Rijeke, Zadra i dijela otoka, Crna Gora bez Boke... U toj Jugoslaviji su i svi Srbi živjeli u jednoj državi, dok to nekome nije palo na pamet.


Imate li utisak da svojim i aktivnostima Generalnog konzulata SFRJ pomalo "gurate prst u oko" crnogorskoj vladajućoj većini koja još radi na, kako oni to kažu, "jačanju nacionalnog i državnog ideniteta" suverene Crne Gore?


- Ne! Čak što više, često i sa ponosom ističem da Crna Gora treba biti ponosna što je dovoljno multinacionalna, multikonfesionalna i multikulturalna i što je sačuvala mir, međuetnički sklad i vjersku toleranciju (što se sve nekada prosto zvalo “bratstvo-jedinstvo”), da se može smatrati Jugoslavijom u malom. Vjerujem da pri pomenu Jugoslavije pojedinci imaju osjećaj nelagodnosti zbog sopstvene nedosljednosti. A o mom odnosu prema Crnoj Gori rekao sam sve kroz “Globus Crne Gore.”


Da li je na temelju iskustava iz posljednjih 90 godina državna zajednica južnoslovenskih naroda bila promašena ideja, ili će možda nekad biti ponovno moguće obnoviti Jugoslaviju?
- Jugoslovenska ideja je bila velika, ali smo bili mali! Nažalost, danas je pomisao o obnovi Jugoslavije samo plemenita iluzija, jer bi se ponovo aktivirale sve one sile mraka koje su sa elanom učestvovale u njenoj krvavoj demontaži. Ipak, kada se (ili ako) jednog dana nađemo u toj ujedinjenoj Evropi kojom nam prijete i ponovo budemo putovali od Triglava do Đevđelije bez pasoša i granica, moraćemo se sjetiti da smo mi već jednom tako živjeli u jednoj čudesnoj zemlji pod imenom Jugoslavija.


Sljedbenik tekovina AVNOJ-a


Marko Perković već pet godina vodi nesvakidašnju NVO “Generalni konzulat SFRJ”, koja je organizovana poput svakog pravog diplomatskog predstavništva - ima vojnog atašea, savjetnike za bezbjednost, privredu, kulturno-umjetničku saradnju i odnose sa javnošću, izdaje pasoše SFRJ, ima službeno vozilo – stari crni “mercedes S 280” iz 1962. godine, koji je pripadao Vladi Socijalističke Republike Crne Gore i ogromnu volju da okupi poštovaoce jedne zemlje koje više nema.
“Generalni konzulat SFRJ je principijelni sljedbenik tekovina AVNOJ-a i temeljnih vrijednosti jugoslovenskog društva”, kaže Perković.

 

Siniša LUKOVIĆ

 

     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.