| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

Mala galerija

Nosioci štafete iz Makedonije

Komunisti Srbije i na ovaj način "krstaril"i su Beogradom!

Nosioci štafete iz Hrvatske i Slovenije, predvođeni drugaricom Šteficom Sič

Jedna od brojnih grupa građana

Štafeta iz Subotice

 

     

Svečano i radno, obeležen 25. maj - DAN MLADOSTI

 

Na štandu partije Komunisti Srbije!Kao što je i najavljeno, kompletan Program obeležavanja Dana Mladosti, realizovan je u celini. Štand partije Komunisti Srbije otvoren je u 9.00. Građanima je deljen propagandni materijal, podeljeno je po 1000 primeraka prvog i drugog broja obnovljenog lista "Komunist", prodavane su majice sa natpisom i znakom partije Komunisti Srbije,...

 

Poseta građana iz Srbije, ali i iz svih nekadašnjih republika SFRJ, bila je, mada je bio u pitanju radni dan, najmasovnija do sada!!!

 

O tome svedoči i javljanje vođe ekipe jedne TV stanice iz Srbije, koji se javlja centrali, pre uključenja uživo i naglašava: ..."Ovo je neverovatno, tek je 9.00, a nadiru sa svih strana"...

 

I jeste bilo upravo tako, što se može videti i iz filma koji sledi!

 

 

 

Bilo je tu i starih, ali i veoma mnogo mladih, a posebno je zapažena i poseta više stotina učenika iz Loznice.

 

Po prvi put, mediji su masovno izveštavali, ne samo na dan 25. maja, već i dan ranije. Međutim ono što je već viđeno do sada, kako da dobija na zamahu - što nas je ovde više, što su naše aktivnosti značajnije, to je težnja medija da se pronađe i izvesti o nečem što će, kod čitalaca i gledalaca, stvoriti sliku u nekim "nostalgičarima", ljudima koje je vreme pregazilo,... Jer gotovo nigde u medijima, sem sporadične najave - biće miting, nije napisana i slikom propraćena ni jedna reč u vezi sa protestnim pismom u vezi pokušaja prenamene Muzeja 25. maj, a da ne govorimo o mitingu koji je održan pod geslom "Udri po kapitalizmu - dosta kukanja"! No nismo se ni nadali da će se tako nešto objaviti. A u protestnom pismu, koje je pročitao donedavni predsednik partije Komunisti Srbije Slobodan Ž. Janković, i koje je od svih prisutnih burno pozdravljeno i prihvaćeno, stoji:

 

Slobodan Ž. JAnković, doskorašnji predsednik partije Komunisti Srbije    "Vladi Republike Srbije!

 

       Ne damo Muzej 25. maj


Kao građani Srbije, ali i nekadašnje SFRJ, od kojih, dobar broj i onih koji su rođeni dovoljno davno, da smo imali prilike živeti i raditi u nekadašnjoj SFRJ, te kao takvi i odricati se od mnogo toga, da bi nam život bio lepši, bolji i dostojniji čoveka, nedozvoljavamo Vama, kao ni gospodinu Đeliću, da pod bilo kakvim izgovorom, povedeni bilo kakvom idejom, dirate u osnovnu delatnost i prenamenu Muzeja 25. maj, odnosno, da pod bilo kakvim izgovorom, pokušate da u sadržaje Muzeja ubacujete bilo kakve druge delatnosti koje nisu u vezi sa sadržajima, za koje je Muzej podignut i opredeljen!


Jer ideja gospodina Đelića, o njegovoj prenameni, ili dopuni delatnosti, nije ništa drugo, dugoročnije gledano, do namera da isti, i sve ono na šta podseća, nestane iz života velikog broja građana nekadašnje SFRJ i Srbije i njihovih pokolenja. To proizilazi, iz njegovog ukupnog delovanja, koje dosta dobro karakteriše i jedna njegova izjava: „TITOVO VREME TREBA ŠTO PRE ZABORAVITI“.

Ni gospodin Đelić, kao ministar u toj Vladi, ni vi, kao Vlada, ma šta činili, to ne  možete postići – jer to je vreme za nezaborav, u najpozitivnijem smislu. Jako bi Vam loš potez bio, koji ničim i ni pred kim ne bi ste mogli opravdati, namerom, da velikom broju građana koji tu dolaze, uskratite potrebu, ali i zadovoljstvo da na to mesto i dalje dolaze, da ga se se sećaju onakvim kakvim su ga stvarali i na razne načine, u njegovoj izgradnji učestvovali, da se, na tom mestu, prisete i svih vrednosti za koje su se borili,...


Mi razumemo vaš strah od pomena imena Tita, SFRJ, samoupra.-vljanja, radničke solidarnosti, radničkih saveta, društvene svojine, i mnogo toga, što vi i vaši prethodnici sistematski uništavate, satani-zujete i na sve moguće načine pokušavate marginalizovati. Ali to je vaš problem, to su vaši strahovi, koji, s razlogom, treba da su vam stalno prisutni, jer pokušavate graditi sistem i odnose koji su daleko ispod onih koje smo imali u SFRJ. Ali tih strahova nećete se rešiti uništavanjem svega što smo ne tako davno stvarali i stvorili. Zato, mnogi građani Srbije i nekadašnje SFRJ, neće Vam, ovu nameru oprostiti, ali i dozvoliti da je u delo sprovedete, i mi, danas okupljeni na protestnom Mitingu, ovim putem zahtevamo od Vas, jer i mediji su Vam dostupni, da se jednom za svagda, ali i javno, kao Vlada i gospodin Đelić kao ministar u Vladi, odreknete ideje, da zamišljeni Centar za promociju nauke, formirate u okvirima ili umesto Muzeja 25. Maj.


Imate mogućnosti, da Centar za promociju nauke formirate na nekom drugom mestu, i protiv toga nemamo ništa protiv. Ta ideja je dobra, ali nema i ne može imati dodirnih tačaka sa namenom i sadržajima Muzeja 25. maj.


Muzej 25 maj, ostavite nama, građanima Srbije, ostavite velikom broju zainteresovanih građana nekadašnje SFRJ i sveta (svake godine u proseku muzej poseti oko 130 000 građana, a iz godine u godinu sve ih je više), ostavite ga našoj deci i deci naše dece, kojih je dosta i na ovom Mitingu, ali i onima koji ovog trenutka nisu ovde, koji shvataju potrebu i žele da Muzej 25. maj, ostane nedirnut! Ostavite ga i svoj onoj deci koja će se tek roditi i omogućite im da, i kroz sadržaje ovog muzeja, upotpune sliku života, rada i ponašanja  svojih predaka!

Zahtevamo, da preduzmete i potrebne mere, kako bi Muzej 25. maj i Kuća cveća, konačno,  našli zasluženo mesto, koje im po nesumnjivoj vrednosti, ali i posećenosti, sasvim zasluženo pripada. Vašim činjenjem, evo i posle 29 godina, i pored više od 18 miliona posetilaca za to vreme, Kuća cveća i Muzej 25. maj, nisu na turističkim mapama Beograda i Srbije. Zar je vaš strah zaista tako veliki, pa mislite da ćete njegovom prenamenom i nepostavljanjem na mape, zatrti sve ono što on predstavlja?

 

Ne damo Muzej 25. maj, i nema te sile, uredbe ili Zakona, koja nam ga može oduzeti!!! Odreknite se vaših ideja i namera, odmah i zauvek!!!


Građani Srbije, građani nekadašnje SFRJ, građani iz većeg broja država Evrope i sveta, i članovi partije Komunisti Srbije, okupljeni, na protestnom mitingu, ispred Muzeja 25 maj.

 

Beograd,

25. maj 2009. godine"

 

 

Nama je važno da je poseta sve veća, da je aktivnostima u vezi sa kompletnim programom (doček štafeta, protestni miting,...), prisustvovalo preko 6.000 ljudi, te da je Kuću cveća, tog dana posetilo više od 12.000 posetilaca!

 

Nama je takođe važno, da smo okupljenim građanima poslali određene poruke u vezi sa stanjem u zemlji, namerom članova partije Komunisti Srbije, da u narednom periodu, svoj rad konkretizuju i usmere ka rešavanju problema koji pred građanima Srbije stoje, da im ponudi pravu političku opciju, koja je usmerena ka boljitku svih, a ne pojedinih građana Srbije.

 

U ime partije Komunisti Srbije, okupljenim građanima na mitingu, obratio se Mr Milan Todić, sektretar gradskog komiteta Komunista Srbije u Beogradu, koji je rekao:

 

"Omladino, mladi Beograda i Srbije, zdravo!

Zdravo radnicka klaso, drugarice i drugovi,

 Mr Milan Todić, sekretar GK KS u Beogradu, govori na protestnom mitingu!

Omladino, cestitamo vam Dan mladosti, simbol života, razvoja i napretka Srbije. Danas sa ovog mesta zbog secanja i tradicije, a dogodine gde vi kazete. Partija KS želi da čuje vas glas i vase želje. Zato smo ovde danas jedinstveno sve generacije da podsetimo i branimo od zaborava i brisanja Dana mladosti kao svojevrstan oblik diskriminacije mladih danas u Srbiji.

Kakav je položaj danas mladih u društvu dovoljno govori podatak da oko million i sto hiljada mladih ispod 18 god nema osnovne uslove za život. Armiju nezaposlenih blizu miliona čine pretežno mladi sa svojim roditeljima koji su ostali bez posla silom prilika. Kakve su njihove mogućnosti da se školuju i obrazuju, ako danas nemaju siti da jedu i bez izgleda za zaposlenje, dok za to vreme školarine na fakultetima dostižu astronomske cene i za njih i njihove roditelje, radnike i seljake koji su ostali, ostaju i žive u strahu da će ostati bez posla, kad nemaju čime da obrađuju zemlju  niti kome da prodaju svoje proizvode.

Umesto danas da se ponosimo dostignućima  uspesima svojstvenim mladalačkoj kreativnosti i poletu, valorizujemo njihovu vrednost, mladih svih uzrasta na svim poljima počev od OŠ predko srednjih škola i fakulteta do proizvodnih hala i naučnih instituta, mi partija KS zajedno s mladima, radnicima i narodnim masama pitamo se kakava je budućnost mladih u Srbiji!?

Omladino, i vi kao i sve socijalne i starosne grupe, mladi i stariji, radnici i penzioneri, studenti i mladi radnici, imamo isti problem, istu muku koja nas muči : kako živeti i šta nas čeka sutra? Danas marginalizovani, podeljeni i razjedinjeni od strane onih koji su nas doveli u ovaj težak, ponižavajući, gotovo ropski, uvredljiv po ljudsku inteligenciju položaj i dalje nas vode, ujedinimo se SVI! Ne smemo više čekati, oklevati, ćutati ili sa strahom u sebi saginjati glave i povlačiti se kao psi lutalice savijena repa dok nas dele i svađaju: nacionalno, verski, politički, sindikalno, teritorijalno, generacijski, polno, seksualno, intelektualno, porodično, kulturno, jezički itd samo da bi ostali na vlasti, činili što čine, a znamo šta čine, za svoje lične interese dok mi većina naroda i omladine živi na granici bede  siromaštva i ispod nje.

Niti omladina niti radnici, ni većina naroda može očekivati bolje sutra, što se već danas vidi i oseća, od onih koji su doneli i donose takva zakonska rešenja kojima se vrši ograđivanje vlasti od svih slojeva društva, svojevrstan otklon od narodnih masa, osim jednog sloja – KAPITALISTA. Dok na jednoj strani su sebe proglasili kao vlasnike radničke i narodne imovine i istu prodaju i krčme na razne načine, dotle u isto vreme govore da ne mogu pomagati i pomoći siromašnom i gladnom narodu, nezaposlenoj omladini i radnicima, jer to nije u nadležnosti vlasti. S druge strane pomoć nude i zadužuju se za njih, onima koji su prigrabili sve radničko i narodno, onima koji danas neće da zapošljavaju mlade, otpustajuiI prete otkazima iznad radničkih glava kao Demaklovim mačom da se ne bi umanjila njihova privatna svojina kao jedno od osnovnih ljudskih prava dok uskraćuju sirotinji pravo da rade i prežive – KAPITALISTIMA!

Zbog svega ovoga i više, partija KS kao prava partija levice čije mesto nije mogla i neće moći zauzeti ni jedna druga partija i stranka, danas poziva i apeluje na jedinstvo svih ugroženih socijalnih grupa, posebno omladinu i radnike, od običnih radnika do intelektualaca, druge KP i radničke pokrete da nam se priključuju i ujedinjuju, sami ili u grupama u zajedničkoj borbi počev od povraćaja i učvršćivanja samopoštovanja; ličnog dostojanstva i sigurnosti u sebe do svesti o ličnoj vrednosti, znanju i umeću i ličnoj snazi, a ujedinjenoj energiji.

 

Onda krenimo ujedinjeni i zajedničkim snagama u odlučnu i beskompromisnu borbu, koja samo nas čeka, za:

-         pravo na rad kao zagarantovano, neodvojivo i neotuđivo ljudsko pravo od prava na život, slobodu i imovinu;

-         pravo omladine, mladih i dece na besplatno i svima dostupno vaspitanje i školovanje od vrtića do doktorata;

-         pravo omladine svih uzrasta na besplatno bavljenje sportom i sportskom rekreaciom na svim sportskim terenima i u svim sportskim objektima kao i svakom slobodnom prostoru, a za sport pogodnim, naročito u gradovima gde je sve komercijalizovano i nedostupno mnogim mladim što se nepovoljno odražava na njihov, pre svega fizički razvoj;

-         pravo na besplatno lečenje svih počev od osnovne zdravstvene zaštite do specijalističkih pregleda i zdravstvenih usluga;

-         neprikosnoveno lično pravo na ispovedanje vere i vršenje verskih običaja i tradicije;

-         pravo na svoj nacionalni, kulturni i jezički identitet;

-         pravo na sigurnu penziju i druga socijalna davanja;

 

Zatim posebno naglašavamo i zalažemo se za:

-         brigu i zaštitu porodice kao osnovne ćelije svakog ozbiljne društvene zajednice, porodičnih vrednosti, trudnica i porodica sa malom decom, bolesnim, nemoćnim i hedikepiranim u porodici;

-         stvaranje povoljnih uslova za zapošljavanje i rad svih radno sposobnih, shodno svojim radnim sposobnostima;

-         ravnopravnost svih pred zakonom bez obzira na bilo kakve lične ili grupne razlike počev odozgo na dole; itd. Itd.

 

Međutim, prava se ostvaruju na osnovu obaveza, humanošću i solidarnošću svih među sobom. Ali o tome drugi put. Sada treba reći da ako se radnici, partija KS i sve napredne snage solidarišu, a partija KS sigurno se solidariše, sa studentima i njihovim zahtevima za besplatno školovanje i kvalitetnije studiranje, svi mi očekujemo da vi to, studentska omladino, vratite svojim radom svima nama, poreskim obveznicima, imajući u vidu našu solidarnost i pomoć.

I na kraju, omladino, mladi i svi drugi nemojte da dozvolite da vas naš naziv ili prefiks  komunisti i “komunistički” odvraća da nam pristupate u još većem broju na osnovu izrečenih laži i kleveta samog imena , a bez jakih argumenata da ospore sve ono što su komunisti kao vodeća snaga, motor pokretač zajedno s radnicima i narodom postigli u vreme socijalizma na: ekonomskom, privrednom, političkom, socijalnom, obrazovnom i svim drugim poljima; na jedinstvu, toleranciji, solidarnosti i međusobnom razumevanju; međunarodnom uvažavanju i cenjenju zemlje i naroda.  To čine danas oni koji na taj način nastoje sakriti svoje skrivene, sebične i pohlepne ciljeve; svoje podaništvo drugima ne svom narodu; svoju nesposobnost koju iskazuju godinama; sve što čine protiv interesa većine, a radi opstanka na vlasti. Oni koji ćute danas, proglašavaju sebe nenadležnim i okreću glavu od poniženih radnika koji u očaju sami sebe sakate, štrajkuju gladju, a sve su im obećavali dok se nisu ustoličili i dobili vlast.

Još jednom, srećan vam praznik Dan mladosti, omladino i mladi. Partija KS poziva vas u svoje redove, u akcije DO POBEDE!

 DO VIŠE PRAVA I SOCIJALNE PRAVDE!"

 

Dakle, ovog 25. maja, nismo se samo prisećali - ovog puta, KRENULI SMO U PROTIVNAPAD!

I NE STAJEMO DOK NE OSTVARIMO POBEDU!!!

     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.