| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

KOMUNISTI SRBIJE

 

O  T  V  O  R  E  N  O    P  I  S  M  O

Građanima Republike Srbije, Predsedniku Republike Srbije, Predsedniku

Vlade Republike Srbije, Predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije,                              Parlamentarnim i vanparlamentarnim političkim partijama Srbije           

 

      PARTIJA JUGOSLOVENSKIH KOMUNISTA, SAVEZ KOMUNISTA JUGOSLAVIJE U SRBIJI I JEDAN BROJ GRUPA KOMUNISTA IZ NEKOLIKO GRADOVA SRBIJE, koji su u procesu ujedinjenja u jedinstvenu partiju, koja će delovati pod imenom KOMUNISTI SRBIJE, povodom sve snažnijeg nasrtaja  albanskih separatista na suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, snažno podržanih od SAD i nekih zemalja Evropske unije, ovim putem izražavaju svoj čvrst i nepokolebljiv stav da, zajedno sa drugim patriotskim snagama, stanu u odbranu suvereniteta, teritorijalnog integriteta Zemlje i dostojanstva Naroda i Države. Ovakav stav samo potvrđuje da su komunisti i u ovoj dramatičnoj situaciji za našu Otadžbinu, kao i u svim sličnim prilikama u prošlosti, uvek bili spremni za odbranu vitalnih interesa svoje Države. Tim povodom želimo podsetiti najširu javnost i nadležne državne institucije, da komunisti i u ovoj prilici polaze od svog dobro poznatog idejnog i političkog stava o punoj ravnopravnosti svih naroda i narodnosti koje žive u Republici Srbiji, ali i  da se energično suprotstavljaju svakom pokušaju razbijanja Republike Srbije od strane albanskih separatista i njihovih mentora iz inostranstva. Zato pozivamo sve pripadnike srpskog naroda, bez obzira na njihovu političku pripadnost, kao i pripadnike svih narodnosti koje žive u Republici Srbiji, uključujući i albansku narodnost, da ujedine svoje napore u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta  naše Države. Komunistima je već odavno jasno, a verujemo i većini građana naše Zemlje,  ko su glavni inspiratori dramatičnih zbivanja na jugoslovenskim prostorima, u okviru kojih srpski narod na Kosovu i Metohiji danas preživljava svoje najteže dane. Naime, koristeći samo neka negativna istorijska nasleđa u odnosima među našim narodima iz prošlosti, ovoga puta među srpskim i albanskim narodom, SAD i jedan broj zemalja Zapadne Evrope, primenom političkih i ekonomskih pritisaka, kao i korišćenjem vojne sile, ostvaruju svoje geopolitičke, vojne i ekonomske interese formiranjem NATO DRŽAVE na prostoru suverene Republike Srbije. Takođe, ovom prilikom želimo ukazati na jedan problem koji otežava napore Države da uspešnije mobiliše društvene snage u borbi za odbranu suvereniteta i integriteta Zemlje. Kao što znamo, u Srbiji deluju i političke grupacije, čiji negativan uticaj na javno mnjenje nije za podcenjivanje. Reč je o organizacijama koje, uz obilatu finansijsku i političku podršku iz inostranstva, vrlo smišljeno šire defetizam i razvijaju podanički mentalitet kod građana. Oni to čine pod sloganima kao što su: Pred silom sagni glavu da nebi ostao bez glave;Moramo plivati niz maticu ako želimo opstati;Idemo u evroatlanske integracije i NATO;Nafta za demokratiju itd. U uslovima opsednutosti većine graćana egzistencijalnim problemima, to ima za posledicu opadanje moralne snage i odbrambenih sposobnosti, samopozudanja i entuzijazma naroda.  

    Za našu Državu je danas jedno od vrlo značajnih pitanja: Kako neutralisati štetno delovanje onih centra  u zemlji i njihove mentore iz inostranstva, koji šire poslušnočki mentalitet kod građana i koji nas ubećuju da, mi kao mala i siromašna zemlja, moramo bezpogovorno izvršavati sve naloge onih u čijim je rukama ekomomska i vojna moć i kada su ti nalozi u direktnoj suprotnosti sa našim vitalnim interesima ? Jedan od mogućih odgovora na ovo urgentno pitanje bi mogao da glasi: Sve institucije Države, a naročito one iz sfere informativne delatnosti i odbrane Zemlje, uz snažnu podršku parlamentarnih i vanparlamentarnih političkih partija, koje su čvrsto na pozicijama odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, moraju utrostručiti napore, a po potrebi preduzimati i zakonske mere, da se argumentovano i energično neutrališe štetnno delovanje onih koji šire defetizam, podaništvo i kukavičluk kod građana Srbije.        

   Pored već preduzetih i nagoveštenih mera koje će nadležni organi naše Države sprovoditi, kao i onih o kojima javnost još nije obaveštena, u slučaju nelegalnog i jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, predlažemo još i sledeće mere:

1.       Da se bez oklevanja formira vlada nacionalnog jedinstva, u koju treba da uđu predstavnici svih parlamentarnih političkih partija, a po potrebi i vanparlamentarnih. Da mandat Vlade nacionalnog jedinstva, prema dogovoru političkih partija koje bi ušle u njen sastav, traje sve do ulaska Države u  stacionarno stanje koje bi omogućilo raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora;

2.       Da se značajan deo raspoloživih institucionalnih, privrednih i drugih kapaciteta usmere ka ostvarenju političke, privredne i svake druge saradnje sa državama koje priznaju i podržavaju legitimna prava Republike Srbije, a posebno sa Ruskom federacijom, Kinom, Indijom i drugim nesporno prijateljskom zemljama;

3.       Da se u organizaciji parlamentarnih i vanparlamentarnih političkih partija, kao i drugih društvenih organizacija i institucija u Srbiji, u svim gradovima, a pre svega u Beogradu, organizju protrstni mitinzi sa kojih bi bila svetu upućena jedinstvena i snažna poruka da su građani Republike Srbije nepokolebljivi u nameri DA BRANE I ODBRANE SUVERENITET I TERITORIJALNU CELOVITOST SVOJE DRŽAVE. To će činiti uz primenu svih raspoloživih snaga i sredstava, pre svega mirnim i diplomatskim putem, ali po potrebi i uz primenu oružanih akcija u skladu sa uslovima i mogućnostima na terenu.

          Na kraju, KOMUNISTI SRBIJE ističu: Krajnje je vreme da Republika Srbija i građani koji u njoj žive energično preduzmu sve potrebne mere kojima će se prekinuti dalje ponižavanje i porobljavanje Srbije i njenih građana.

                                                                                                    S poštovanjem,

  Beograd, 16.Februara.2008 godine.        

                                                                                                 Svetozar Markanović,

                                                                                   Predsednik CK Jugoslovenskih komunista

                                                                    

                                                                                                    Olajoš Nać Mikloš

                                                                             Predsednik CK Saveza komunista Jugoslavije u Srbiji                           

     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.