| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

Jugosloveni i  Srebrenica

            Zajedno smo se borili, oslobodili i stvorili novu Jugoslaviju, zajedno radili i živeli u miru, zajedno smo je ubili i razdvojili se. Zločinačko etničko čišćenje je osnovna karakteristika tog razdvajanja. Krivica za to zlo i zločine svakog od jugoslovenskih naroda i narodnosti vidi se kao na dlanu. Dokazi su grobnice pobijenih, silovane žene, spaljene i opljačkane kuće i crkve, oteti stanovi, izbeglice. Kaže se „zločin je pojedinačan“. Malo sutra. Narod je na izborima  1990. doveo na vlast te zločince i odgovoran je. I još ih, manje više, svuda drži na vlasti.

            Smrtonosni pir počeli su Slovenci rupnikovci ubijanjem vojnika JNA i perfidnim i bezobzirnim proterivanjem „južnjaka“ (Srba, Roma, Muslimana,Albanaca). Nastavili su Hrvati ustaše. Imali su i najviše iskustva u tome iz 2.svetskog rata. U BiH je bilo najstrašnije – klali su i ubijali dražinovci, muslimanski fašisti i ustaše. Zato se tamo i dogodio najstrašniji zločin – Srebrenica. Vmrovci i balisti u  Makedoniji uključuju se u nacionalistički pir sa zakašnjenjem, kao i Djurišićevi četnici u C.Gori, ali stižu na vreme da se upišu u knjigu zločinaca.

            Srbi su imali nesreću da etničko čišćenje ne vrši samo država, dakle partija na vlasti (SPS) već i  opozicione partije da bi se te vlasti dočepale. Prvo su se ubijanjima proslavili Draškovićevi četnici, pa Arkanovci, Šešeljevci. Meta su bili Muslimani, Hrvati i Madjari. I DS i DSS se na svoj način uključuju u ovaj etnički trend – Z. Djindjić se slika kraj pečenog vola sa vodjama srpskih četnika u BiH a V. Koštunica sa osmehom drži „kalašnjikov“ u junačkim rukama!

            Iza svega toga stoji stara kurva Evropa. Ona je nedavno  i  naredila srpskoj Vladi da donese pokajničku rezoluciju o Srebrenici da bi sakrila svoju krivicu i odgovornost za krvoprilića u Jugoslaviji. To podržavaju i domaći akteri te drame od Trglava do Vardara. I sve se želi svaliti na ledja Srbije, konkretnije na diktatorski komunistički sistem S. Miloševića i onaj raniji Titov, jer je Srbija još uvek po mnogo čemu naslednica SFRJ. Time bi se konačno izvršio ideološki i politički obračun sa socijalizmom i SFRJ, koji su najbolji dokaz da kapitalizam nije večan i nije kraj istorije. Čisti antikomunizam i antijugoslovenstvo.

            Spremnost srpske Vlade da donese takvu rezoluciju pokazuje koliko je ona zavisna od EU. Obrazloženje da ćemo tom rezolucijom stupiti u porodicu „civilizovanih naroda“ je komična. Masovni zločini Austrijanaca, Nemaca i Bugara nad Srbima u I SR, istih i Italijana i Madjara u 2. SR pokazuju da je to pre porodica varvara nego civilizovanih ljudi. A tek bombardovanje 1999! Države koje su tri meseca zasipale SRJ aviobombama i raketama nisu ni na pragu civilizacije. One su poslednje koje mogu nekome držati moralnu pridiku o genocidu.

Ako ima kajanja ono može biti samo zajedničko. Zajedno smo ubijali -  zajedno se kajemo ili ništa od toga. Nastavljamo sa etnočišćenjem  i to je naša svakodnevnica. Nikakve rezolucije nas ne mogu pomiriti – samo sklanjanje iz  javnog i društvenog života nacionalističkih i šovinističkih protuva i partija. A to je duži proces.

 
     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.