| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

Veb magazin „Komunisti“

Tri gubitnika

K O M E N T A R

 

U novogodišnjoj poruci Predsednik Srbije za proteklu 2009. kaže „ da se ne ponovi“. To bi se moglo reći i za proteklih dvadeset godina. Prvo je režim SPS,  restaurirajući kapitalizam, deset godina ( 1990. – 2000.) sistematski pljačkao i  rušio socijalističku Srbiju i njene najvrednije tekovine: slobodu i nezavisnost, bratstvo i jedinstvo, zajedničku imovinu, samoupravljanje, socijalno osiguranje i  zaštitu i medjunarodni ugled stečen slavnom NOB i nesvrstanom politikom. Uspostavljen je i novi društveni moral: prvo ja pa onda društvo!

Stvorena su i krizna žarišta opasna za integritet zemlje  (KiM, Vojvodina, Sandžak, jug Srbije itd.) Uz direktno angažovanje SAD kosovski separatisti su 1999. otcepili KiM od Srbije.

 Osvojivši vlast 2000. DS i njen režim nastavlja tu politiku i ,zahvaljujući podršci SAD i EU koju SPS nije imao, ubrzava proces obnove liberalnog kapitalizma, što dovodi do brzog raslojavanja dotle ravnopravnih i jednakih ljudi na bogatu manjinu i siromašnu većinu. Nijedno od kriznih žarišta nije ugašeno. Naprotiv. Režim DS ne samo što ne brani KiM već ga svojom defetističkom i pacifističkom politikom gura iz Srbije u Albaniju. Rasformiranje milionske narodne vojske i ukidanje  obaveznog služenja vojnog roka, koje će uskoro uslediti, učinilo je Srbiju državom bez sopstvene odbrane i lišilo je mogućnosti da bilo šta ozbiljno preduzme radi oslobodjenja KiM od strane okupacije i uzurpacije od strane NATO i albanskihg separatista. To je i znak da nema ni nameru da ga oslobadja. Niti da brani zemlju već će se staviti pod zaštitu NATO.

 Tako se Srbija  našla u situaciji koju i njen Predsednik ocenjuje teškom i lošom. Bez reči samokritike i kritike sopstvene vlade on krivicu vidi u propustima „ prethodnih vlada i u bližoj prošlosti“ (!?) i , naravno, svetskoj ekonomskoj krizi!

Samokritike nema ni u poruci drugog gubitnika predsednika Vlade. Vlada je po njemu sve uradila kako treba  pa smo, zahvaljujući tome, jedni od retkih koji su „pobedili“ i svetsku ekonomsku krizu, obezbedivši „ekonomsku stabilnost „ zemlje. Toliko smo stabilni da smo skoro svi popadali s nogu kao mornari na brodu koji olujno more baca tamo amo. A prvo su stradali radnici, kojih je više na ulici nego u fabrikama i milionska armija penzionera , koji su zbog svojih godina inače bili na klimavim nogama. Jadna nam stabilnost.

O trećem gubitniku Predsedniku Skupštine neću ni da govorim. Skupština je u Srbiji pod komandom izvršne vlasti pa služi samo kao demokratski dekor što se može reći i za njenog Predsednika.

Vodeći političari zemlje,  koja je doživela fijasko na svim poljima i koji još uz to i ne vide uzroke tog fijaska i puteve izlaska iz njega,  nisu nikakva garancija da se to neće ponoviti i u 2010. Oni su lepo pričali i obećavali narodu „brda i doline“ . Naša štampa, radio i TV učinili su ih pametnim, lepim i simpatičnim. Postali su političke zvezde. Ali, rezltati rada su slabi. Najbolji dokaz za to je činjenica da Vlada smatra svojim najvećim uspehom podnošenje kandidature za članstvo u EU. I to je proglašeno „istorijskim trenutkom“. Formalnost,papir koji još nije ni stigao tamo gde je upućen i čija sudbina zavisi , ne od onoga što u njemu piše , već – hoćemo li se odreći KiM ili boriti za njega?.

Nesposobnost i nestručnost režima DS je najveća tragedija. On još ne shvata da je kapitalizam propao sistem koga u životu održavaju samo aparati najrazvijenijih država sveta. I one traže nova društveno – ekonomska rešenja i modele, obraćaju se Marksu i iskustvima socijalizma ,  dok naša država,  nekada  lider novih progresivnih društvenih ideja i prakse, stagnira i trune u močvari konzervativizma i neznanja.

Očito da će gubitnici morati da odu. Zato se boje novih izbora k’o djavo od krsta(Tadić,Cvetković,Dačić). Nategnuta skupštinska većina (126) mogla bi lako da pukne. A šta će nam doneti novi tim koji bi pobedio na izborima veliko je pitanje. Sve sadašnje partije u parlamentu su slične kao jaje jajetu. Kada bi se komunisti našli u novom parlamentu stvari bi mogle da krenu na bolje.

     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.