| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

KOMENTAR redakcije Web magazina Komunisti

 

Izbeglice

 

            Navikli smo, i mi i izbeglice, da ih sažaljevamo i zajedno sa njima pustimo i neku suzu zbog  njihovog  bednog  i sumornog  života  daleko od dedovine. Zbrinemo pojedince i  pomognemo ostale  koliko možemo. Ljudski je to. I dalje ćemo to činiti. Ali je ljudski i upitati dokle? I šta je konačno rešenje? Posle 2. svetskog rata bilo je lako – živeli smo svi u jednoj državi. Država je bila odlučna – sve izbeglice da se vrate na svoje ognjište. I vratili su se. Država i KPJ su to organizovali i sproveli.

            Danas je situacija drukčija. A i država i političke partije. Njima  su izbeglice teret. Vlast je nesposobna i nevoljna da se uhvati u koštac sa ovim, pored KiM, najvažnijim državnim pitanjem. Državna birokratija i partijski vrhovi su okupirani sopstvenim interesima i sticanjem bogatstva. Nemaju  svojih  ideja i planova. To za njih rade  SAD i EU a njima je do izbeglica stalo k’o do lanjskog snega. Njih interesuje samo profit. Njima i odgovara ovako stanje zavade naših naroda i narodnosti.  Vraćanje izbeglica ometaju i susedne, do juče bratske, države i entiteti.

            Izbeglice moraju, uprkos svih teškoća, uzeti svoju sudbinu u sopstvene ruke. Otresti se apatije i pesimizma i samoorganizovati za povratak kući, koristeći stoprocentno svoja prava i povoljnosti regulisanih medjunarodnim i unutrašnjim političkim i pravnim dokumentima. Dosta je kuknjave, parastosa, paljenja sveća, molbi i žalbi državi i njenim tutorima. Slediti, istina još uvek retke, ali uspešne primere svojih sunarodnika u tome, koji već uveliko žive novi život u svom zavičaju. Primer mesta Smoljana  (Bosanski Petrovac) ohrabruje: 200 obnovljenih kuća, nova škola sa tridesetak učenika srpskih povratnika, obnovljena crkva, nove peradarske farme i pčelinjaci, kazuju da je u ratom porušenoj Smoljani obnovljen  život.

            Nismo znali da cenimo ono što imamo  sve dok nismo otišli u izbeglištvo, a sada smo se vratili i više ne nameravamo nigde da idemo, kažu srpski povratnici u Smoljani.

 
     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.