| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

 KOMENTAR redakcije Web magazina Komunisti

 

V O J N E  A T R A K C I J E

 

Dva su vojno - politička dogadja dominirala društvenom scenom Srbije ovih dana. Prvo, skupštinsko zasedanje na kome se raspravljalo o strategijama i zakonima iz oblasti odbrane i bezbednosti zemlje i drugo, završne vežbovne aktivnosti Vojske Srbije u ovoj godini. Zvanična ocena o njima je pozitivna odnosno da značajno doprinose odbrani i bezbednosti zemlje i izgradnji njene oružane sile. Teško je složiti s ovim. Po našem mišljenju oba su bila velika blamaža Srbije i narušavaju i ono malo ugleda što Srbija ima u svetu, a odbrani i bezbednosti zemlje ne doprinose ni malo.

            Skupština Srbije je potpuno promašila cilj svoje aktivnosti  i pokazala se totalno nesposobna da raspravlja i donosi odluke o tako važnim pitanjima kao što su odbrana i bezbednost. Prvo je predlagač (Vlada) izostavio da u dokumentima težišno analizira i predloži stavove,politiku,mere i aktivnosti, uključujući i oružanu borbu,  na rešavanju najvažnijeg odbranbeno bezbednosnog pitanja – Kosova i Metohije. Sve se svelo na već otrcanu i dosadnu konstataciju „ nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova „. .Sve ostalo u dokumentima je kopija strategija i zakona u NATO alijansi. Rasprava 250 poslanika o ovoj temi super  se uklopila u ovaj konfuzni i anacionalni materijal Vlade . Svako je gledao da ovu raspravu iskoristi za popularizaciju svoje partije i diskreditaciju protivnika. Skupština Srbije imala je priliku da definiše politiku odbrane zemlje i opredeli mere i aktivnosti, u prvom redu oružane prirode, u rešavanju kosovskog problema ali to nije iskoristila. Trebalo je raskrstiti i sa maloumnom pričom o vojnoj neutralnosti zemlje kojoj je oteto 15 odsto teritorije! Jednom rečju, Skupština je prošla pored KiM i Vojske Srbije kao pored turskog groblja!

            MO Šutanovac nazvao je vežbu „Odlučan odgovor“ na Pešteru i aero miting u Batajnici „najatraktivnijim aktivnostima“ vojske i policije ove godine. Ništa ne bi imali da dodamo ovoj oceni. To je atrakcija i gledaoci su stvarno mogli da uživaju u onome što su nam prikazali dobro obučeni vojnici i policajci i njihovi komandiri i komandanti. Kao u starom Rimu „ hleba i igara“.  Izjava VK da je ovo „ jedna od najvećih vežbi naše vojske u poslednjih dvadeset godina“ i da je „Srbija spremna i sposobna da odgovori na sve bezbednosne i odbranbene izazove“ izazvaće kikot u generalštabovima širom sveta. Opravdano je posumnjati u vojne sposobnosti i kredibilitet takvih visokih ličnosti kao što su MO i VK. Sve to miriše na amaterizam. Tu bi sada morala intervenisati Skupština Srbije i pokušati da stanje u oblasti bezbednosti i odbrane podigne na odgovarajući nivo. Medjutim, i ona je pokazala da u ovom sastavu teško to može učiniti.

            A najavom predsednika države da će u sedištu NATO u Briselu uskoro biti otvorena Misija Srbije pokazuje da zemlja srlja u ovu vojno – političku nakazu pod firmom Partnerstva za mir pa dokument  Skupštine Srbije  o vojnoj neutralnosti postaje besmislen. Znajući da je većinsko raspoloženje gradjana Srbije protivnatovsko, vojni vrh pokušava da se, pričama o opasnostima izolacije zemlje od medjunarodnih integracija i neophodnosti da im se priključi, prošvercuje se  u tu vojnu aklijansu.

Nek nam je bog na pomoći!

     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.