| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     
Poštovani,

Slobodni smo da vam skrenemo pažnju na izdanje koje je UPRAVO IZAŠLO IZ ŠTAMPE...

"Onaj koji je od svih Italijana
najviše voleo Đinu Lolobriđidu!"

  Zvonko Štaubringer, Miloje Popović

TITO U ANEGDOTAMA
(reprint izdanje)

Izvršni izdavač:
IP DOBAR NASLOV, Beograd
Suizdavač:
PR Agencija Pragma, Beograd
Copyright autori i suizdavači

Za izdavača: Božidar Andrejić, direktor
Za suizdavača: Cvijetin Milivojević, direktor
Štampa: Topalović, Valjevo, Šeste ličke 23/1
Tiraž: 1000 primeraka, broširano, 400 primeraka, tvrdi povez

Medijski partner Dobrog naslova:
Radio Indeks: 3284444, www.indexradio.com
Kontakt:
Pragma i Dobar naslov, Resavska 28/VI, tel.: 3243318 i 3244885
www.pragma.co.yu, e-mail: dobar.naslov@sezampro.yu

Beograd, 2006
ISBN 86-86471-00-5

REPRINT 2006
Predgovor za fototipsko izdanje knjige "Tito u anegdotama"

Kada smo Zvonko Štaubringer i ja, kao autori, predali predsedniku Titu prvi primerak knjige "Tito u anegdotama", 24. maja 1972. godine, na njegov osamdeseti rođendan, na svečanom prijemu, uveče u Palati federacije, slavljenik se iskreno obradovao. Zagledao je knjigu i listao stranice, a onda nam se sa osmehom obratio: "Hvala Vam na poklonu, ja sam čuo da ste spremili knjigu. Samo mi recite, da li tu ima nekih opasnih stvari?". "Svaka Vaša reč je na izvestan način opasna", odgovorili smo. Tito prekide sa listanjem knjige, pogleda nas i reče: "Možda ste i u pravu...!"

Prošlo je mnogo vremena od ove epizode koja sama za sebe predstavlja malu anegdotu. Tita nema već 26 godina, a nema ni Jugoslavije. Sve to pripada istoriji. I ova naša knjiga, sa preko šest stotina anegdota, mogla bi da se uvrsti u tu priču. Tito ipak opstaje, kao velika ličnost nekadašnje Jugoslavije, ali i Evrope i sveta. Iako se u međuvremenu dogodilo mnogo toga što baca senku na sve te periode i događaje - jedno je nesumnjivo: Titova ličnost je nadvisila svoje vreme, ona opstaje i o njoj se svakodnevno piše i raspravlja. Iz raznih uglova. Dovoljno je i danas otvoriti novine iz bilo koje republike koja je pripadala bivšoj Jugoslaviji, pa se u to uveriti.

Ipak, nešto nedostaje. Malo je literature koje na jednostavan način opisuje njegov život i rad. Najvećim delom su to politički i istorijski traktati, obojeni dnevnom politikom i potrebama iz kojih se ne vide detalji i događaji iz njegovog života, koji bi bili dati nepristrasno i odmereno.

Zato smo inicijativu uglednih izdavača "Dobar naslov" i "Pragma" iz Beograda i njihovih direktora Božidara Andrejića i Cvijetina Milivojevića, da, posle skoro tri decenije, objavimo novo izdanje knjige "Tito u anegdotama", Štaubringer i ja dočekali sa odobravanjem. Pri tome smo se saglasili da ne pravimo nikakvu novu redakciju i selekciju priča, već da ih objavimo onako kako su date u prvom izdanju. Znači, originalan i veran reprint knjige. I mi i izdavači smatrali smo da je to najbolji način da se sačuva autentičnost datog materijala i da se ne podlegne nekim dnevno političkim vetrovima. Svaka selekcija i odabir oštetili bi autentičnost i originalnost knjige, koja je, kakva-takva, odraz jednog vremena. Na taj način možemo, kao autori i izdavači, izaći pred čitaoce čistog obraza. Mislimo da će ova knjiga tako koncipirana biti prihvaćena ne samo u Beogradu i u Srbiji, već i u svim bivšim jugoslovenskim republikama. Mi smo, razume se, svesni da su mnoge priče i anegdote, mnogi detalji i događaji, gledani iz današnje perspektive, prevaziđeni i dati suviše "agitpropovski". To je, međutim, cena koju smo morali da platimo vremenu u kome je knjiga objavljena. Ali, i takva, ona je za ondašnje prilike bila smeo poduhvat.

Ne samo Kuća cveća u Beogradu i Muzej istorije Jugoslavije, već i mnogi drugi objekti širom bivše velike zemlje koji su vezani za život Tita, postaju danas sve više predmet interesovanja i poseta mnogih naših građana, starijih i mlađih, ali i stranaca. Mnogi od njih žele da imaju neku uspomenu. Zato mislimo da će ova knjiga, kao reprint, sa svim mogućim slabostima i nedostacima koji proističu iz takvog pristupa, biti prihvaćena i primljena, ne samo od "jugonostalgičara" i onih koji žele da čuvaju uspomenu na lik i delo Tita, već i od mnogih drugih.

Bez pretenzija da bude neka zamena za biografiju, struktura knjige i njena tematska i hronološka postavka, dati su tako da mogu da prezentiraju - doduše na skroman način - Titov život. Podjednako zanimljivi i za mlade i za starije, i za one koji već dosta znaju o Titu i koji ga se sećaju, i za generacije koje su stasale u drugim vremenima i Tita znaju samo kao istoriju. Sve ove priče i zapisi su autentični i istiniti, dati na osnovu dugogodišnjeg sakupljanja materijala i razgovora sa brojnim Titovim saradnicima i savremenicima, kao i drugim ličnostima koje su bile u blizini Tita, i koje su zapamtile zanimljive detalje i dijaloge. Koristili smo, razume se, i obimnu građu koja je postojala i iz nje izvlačili ono što bi se uklopilo u koncept dela.

Uvereni da ćemo ponovnim objavljivanjem ove knjige popuniti jednu značajnu prazninu u našem izdavaštvu i sa nadom u dobar prijem knjige, predajemo je izdavačima i čitaocima.

Miloje Popović
Beograd, 1. jun 2006.


PORUDŽBENICE

Uputstvo za porudžbine:

 1. Odaberite knjigu(e) koje želite
 2. Uplatite na naš račun 285-2031000000127-17 (Volksbank) sumu koja odgovara ceni željene ili zbiru cena željenih knjiga
 3. Obavestite nas o uplati:
  • obaveznim slanjem dokaza o uplati (kopije uplatnice)
  • e-mailom ili telefonom najranije dan po uplati
  • ili na sva tri načina
  Nama su neophodni podaci o datumu uplate, sumi, spisak (broj) knjiga i Vaša adresa.

Popust 20% za porudžbine kod izdavača! Na isti način možete da se pretplatite i na knjige koje su u pripremi.

Uplate u devizama se vrše po sledećem uputstvu:

Uplate u devizama se vrše po sledećem uputstvu :

Za  IP DOBAR NASLOV d.o.o. Beograd, Mokroluška 115, Serbia,

 IBAN – RS35 2852 0340 3379 0004 27; Beneficiary bank ://BL50070010,Volksbank AD Beograd, S.W.I.F.T. Code- VBOECSBG; Intermediary: DEUTSCHE BANK AG, Frankfurt – S.W.I.F.T. Code DEUTDEFF

Kontakt:


Dobar naslov 3244885, e-mail: dobar.naslov@sezampro.yu
Pragma 3243318 i 3234439, www.pragma.co.yu, e-mail: office@pragma.co.yu

O ostalim knjigama u realizaciji IP Dobar naslov saznajte više u pragminoj Virtuelnoj biblioteci.


SUVENIRI
Iz edicije "Tito u anegdotama"

 1. Knjiga Tito u anegdotama, reprint iz 1972. - autori Zvonko Štaubringer i Miloje Popović, 324 strane, latinica, srpsi jezik, 650 anegdota iz života Josipa Broza, hronološki i tematski poređanih u jednu celinu, bogato ilustrovano crtežima i karikarurama Ive Kušanića

  meki povez - 900,00 dinara
  tvrdi povez - 1.200,00 dinara

   
 2. Crvena majica XXL veličine sa natpisom na leđima "Narod koji ima ovakvu omladinu ne treba da brine za svoju budućnost", potpisom "TITO u anegdotama" i istovetnim potpisom na grudima
  Crvena majica sa istim tekstom na engleskom i Titovim likom iz starijih godina ispod teksta, i likom iz rata na grudima

  komad - 600,00 dinara

   
 3. Frizbi sa tekstom "Revolucionari ne umiru u krevetu" i potpisom "TITO u anegdotama"

  komad - 100,00 dinara

   
 4. Pištaljka sa natpisom "Lako je Korni grupi, oni ne čuju šta sviraju..." i potpisom "TITO u anegdotama"

  komad - 60,00 dinara

   
 5. Upaljači - set od 3 komada (plavi, beli i crveni ) na kojima redom piše:

  "Narod koji ima ovakvu"... - beli
  "omladinu ne treba da brine" - crveni
  ..."za svoju budućnost". - plavi

  svaki sa znakom "Tito u anegdotama" koji zajedno daju celu poruku

  komplet - 120,00 dinara

   
 6. Crvena trakica sa metalnim karabinerom za mobilni, natpisom "Revolucionari ne umiru u krevetu" i znakom "TITO u anegdotama"

  komad - 200,00 dinara

   
 7. Otvarač za flaše (sa magnetom) i natpisom na srpskom i engleskom "Kad čovjek ostari, onda je viski mnogo bolji za krv nego mlijeko" i znakom "Tito u anegdotama"

  komad - 100,00 dinara

Popust 20% za veće porudžbine.


     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.