| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

  POLITIKA, 25.2.2008.

Komunista na čelu Kipra

 

Demetris Kristofijas postao prvi čovek podeljenog ostrva.

 

Demetris Kristofijas, generalni sekretar komunističke AKEL partije, pobedio je juče u drugom krugu predsedničkih izbora na Kipru.

 

Prema konačnim izbornim rezultatima, komunistički lider osvojio je 53,36 odsto glasova, a njegov rival Joanis Kasulides, bivši ministar spoljnih poslova, 46,64 odsto glasova.

Izbor komunističkog lidera za predsednika, čiji je kandidat pet godina, sa velikom opreznošću biće dočekan širom Evropske unije, budući da je Kristofijas najavio određene promene u politici zvanične Nikozije.

U odnosu na dosadašnjeg predsednika Tasosa Papadopulosa, koji nije ni ušao u drugi krug predsedničkih izbora, Kristofijas insistira na tome da će oživeti napore da ujedini podeljeno ostrvo na kome kiparski Grci, koji su juče glasali, žive na jugu a kiparski Turci na severu.

Joanis Kasulides je juče izjavio da je u telefonskom razgovoru čestitao Kristofijasu, kao i da će ga podržati u njegovim naporima da nađe rešenje za njihovo nacionalno pitanje.

Iako je istupao protiv plana UN iz 2004. godine o ujedinjenju Kipra, Kristofijas je svojevremeno rekao da se u potaji nije slagao sa Papadopulosovim potezima u rešavanju ovog problema, a sada kaže da će tražiti da pregovara sa kiparskim Turcima. Ostrvo je podeljeno od turske invazije 1974. godine podstaknute državnim udarom iza koga su bili Grci, prenosi Rojters.

Prema kiparskom ustavu predsednik se bira iz redova kiparskih Grka, a potpredsednik iz redova kiparskih Turaka, međutim ostrvo nije imalo potpredsednika od 1963. godine kada se administracija u kojoj se delila vlast raspala u nasilju.

Izbor Kristofijasa (62) za predsednika izazvaće podeljene reakcije u međunarodnoj zajednici budući da se partija koju vodi ocenjuje kao evroskeptična, a on kao sovjetski đak sa veoma dobrim vezama u Kremlju. Prema oceni Rojtersa, Kristofijasov svet je mnogo bliži ruskom predsedniku Vladimiru Putinu nego američkom Džordžu Bušu i britanskom premijeru Gordonu Braunu. Jučerašnji konačni izbor Kiprana, otvorio je u međunarodnoj zajednici pitanje kako će komunistički lider održavati odnose sa Vašingtonom i Londonom, budući da je jednom Veliku Britaniju kao bivšeg kolonijalnog vladara ocenio kao „zlog demona”. Osim toga, njegova partija je bila protiv ulaska Kipra u evro zonu početkom ove godine, zalažući se za jednogodišnje odlaganje kako bi se Kipar bolje pripremio za ovu promenu.

Novom predsedniku Kipra ne manjka iskustvo u vlasti budući da je poslanik od 1991. godine, a predsednik parlamenta od 2001. godine. Prvi je lider moćne Komunističke partije Kipra, koji je uopšte ušao u trku za predsednika. Kao sina građevinca, mnogi ga smatraju za „čoveka iz naroda” koji ima dodir sa stvarnošću, a on često ističe da je potekao iz radničke klase. Kristofijas se u kampanji predstavio kao čovek koji „podiže mostove” između grčke i turske zajednice na podeljenom Kipru, a glasačima se svidelo i to što je rođen u Kireniji gradu koji je pod kontrolom Turaka.

Kristofijas je sovjetski đak, tečno govori ruski, a u toku studija u Moskvi upoznao je svoju sadašnju suprugu sa kojom ima troje dece.

     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.