| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

 

Moral i puška

 

            Ne komentarišem odluku MSP u Hagu o nezavisnosti KiM – nju sam najavio davno,  u „Pravdi“ odmah pošto je , na naše traženje preko OUN , taj sud počeo da radi na njenom donošenju.

Haška odluka  nam nanosi štetu i rasplamsava već postojeći ideološki ,politički i vojni sukob Srbije i SAD oko KiM. Namerno naglašavam ulogu SAD jer je secesija KiM samo etapa ideološke bitke  koju SAD vode protiv komunizma i nesvrstanih zemalja radi spasavanja temeljno  uzdrmanog  svetskog kapitalističkog sistema. To je slučaj i sa njihovim angažovanjem u Avganistanu i Iraku, gde trpe poraz za porazom,  pokazujući tako da su itekako ranjive i daleko od nekadašnje moćne Amerike.

            Razmišljam o našoj budućoj strategiji u odbrani KiM. Dosadašnja je  krahirala iz prostog razloga  što su se njene  glavne snage i sredstva ( diplomatija, pravni sistem, državna uprava ) pokazale nemoćne u sudaru sa vojnom silom, tajnim službama, medijima i finansiskim fondovima  Zapada. Svakako, ovim ne potcenujem nijednog trenutka ono što je naša diplomatija i pravni sistem vredno učinio u ovom periodu, a  mogu još puno toga dobrog uraditi u narednom perodu.

            Nekoliko stvari smatram prioritetnim u ovom trenutku. Najznačajnije je postići jedinstvo stanovništva o tome da je oslobodjenje KiM naš glavni zadatak i cilj, a ne EU! Prvo Peć pa onda Beč! To jedinstvo moralo bi  biti izraženo u praksi, u akciji na terenu jer verbalno jedinstvo i nije pravo jedinstvo .Ja bih izvrgao društvenom ruglu reči „ mi nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova“.To je pozerstvo nekih političara. To destimuliše ljude i nije patrotski poklik   jer istinski patriota unosi u borbu  za KiM ono što mu je najdragocenije – svoj život,što čine Srbi na KiM već deceniju.

Predugo traje pasiviziranje najširih slojeva radnih ljudi u upravljanju zemljom a posebno po pitanju bezbednosti zemlje.Kosovski front je toliko širok da na njemu ima mesta za svakog gradjanina Srbije bez obzira na socijalni položaj, zanimanje,  nacionalnost,veru,pol,starost. Naravno, na državi je, i političkim partijama, da to učešće organizuju i omoguće svakom pojedincu da na najbolji način upotrebi svoje znanje,veštine, inicijativu i stvaralaštvo u odbrani KiM.

            Što se tiče vojne komponente odbrane KiM i zemlje uopšte ponoviću već više puta izneto mišljenje - malu zemlju  može od velikog  nasilnika odbraniti samo velika, masovna narodna vojska. To stvoriti nije lako ali ni preterano teško , tim pre što moral i slobodarski  duh našeg naroda imaju i danas veliku prevagu nad šačicom petokolonaša i izdajnika u Srbiji. To se mora strpljivo raditi  ali ne i presporo jer smo vec izgubili dosta vremena oko sudske lakrdije  u Hagu.

            Važno je i hitno našu medjunarodnu saradnju saobraziti novonastaloj situaciji : reducirati je sa zemljama koje nam rade o glavi a razvijati je punim jedrima sa osvedočenim saveznicima. Vojnu saradnju sa SAD i NATO svakako prekinuti - ona je nož u ledja našim odbranbenim naporima, što se može reći i za saradnju sa medijima poput Glasa Amerike, Slobodne Evrope, Dojče Vele itd.

            Manimo se mitinga i skupštinskih debata. Moral i puška su sačuvali Srbiju i krčili joj put ka slobodi i napretku kroz vekove.I danas će!

 

Stevan Mirkovic, general u penziji

 
     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.