| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

  Prvo Peć pa Beč!

            Obama je, nema sumnje, naumio   da razdreši kosovski čvor. Naravno , mačem! U toku je operacija kojom SAD žele da iščupaju srce Srbiji. Više ne okoliše. Kosovo ili EU – uzmi ili ostavi. To je zvaničan stav kolosa sa Atlantika. Ništa novo – ultimatum  je stil rada velike sile. Pokrenuta je diplomatija, armija, MMF, CIA, Slovenija, Kušner, Rada Trajković.Sve funkcioniše k’o švajcarski sat. Ne znaš s koje će te strane i ko bubnuti. Smeška ti se, tapše po ramenu, obećava podršku za ovo i ono , čak se grli s našim liderima a onda odjuri u Prištinu i odande poruči „ nezavisnost Kosova je nepovratna“.Kao nedavno Tirk, o čemu sam pisao u ovoj rubrici. Inače, u viziji Obamine administracije o zapadnom Balkanu Slovenija ima posebnu ulogu. Ona je počela, red je i da završi sa rasturanjem Jugoslavije, u čemu joj asistira Hrvatska.  Konferencijom o  zapadnom Balkanu na Brdu kod Kranja 20 o.m. želi se uvesti nova država u ovu regiju  – Republika Kosovo i staviti tačka na kosovsko pitanje.Opet će biti zajedno bela garda, ustaše i balisti.

U Srbiji i dalje dremež – radi se po starom.Na ultimatum je od političkih budžovana oštro i jasno reagovao jedino Vuk Jeremić. Ostali još uvek uljuljkuju narod bajkom o dobrom Medjunarodnom sudu pravde i, umesto otpora i kontra udaraca medjunarodnim mangupima , smiruju raju sa „ čekajte još nije vreme“, čuveni četnički stav iz drugog svetskog rata. Dok sud ne presudi. To je najgora varijanta.Mislim da medju njima nije mali broj onih koji radije mašu belim barjakom nego trobojkom. Da se ne ponovi mart 1941. kada je izdajnička vlada Cvetković – Maček potpisala pakt s djavolom? 

 Ostaje nam onda vojska i policija. Zato me iznenadjuje što u GŠ VS ne  gori svetlo celu noć i što je  načelnik zapucao baš sad preko okeana u posetu Pentagonu. I tamo  priča kolegi o“ toku reformi naših oružanih snaga „? Mada ,ruku na srce, ne verujem da mu je rekao nešto što ovaj već ne zna!U Pentagonu se sve planira što se tiče članica NATO i članica Partnerstva za mir. Do šunugle na cokuli. Da umreš od muke.

Ipak,  verujem da će naša vojska na vreme  popraviti davno pokvareni kompas kretanja.U ovako dramatičnim situacijama za zemlju ide se u posetu savezniku a ne neprijatelju! U Moskvu, naravno!

            Slušao sam i čitao ovih dana informacije o radu VBA i VOA.Uvek smo imali dobre tajne službe , pa je bilo dobro i za državu. Sećam se sjajne UDB - e.Pa „OZNA sve dozna“. Verujem da se i danas trude. Ali,  bez pretenzija da nekom  solim pamet, imaju  mali domet..Dobro je znati šta se dogadja u kopnenoj zoni bezbednosti ,Gnjilanu i Kosovskoj Kamenici. Moramo dobaciti funkciju tih službi  do Prištine da čujemo šta nam tamošnje dahije spremaju. I dalje još!. Najvažnije su  uhode u centrima  odlučivanja .Za to treba više para i kadrova. Tu se ne sme štedeti !

            Nužna je promena strateškog težišta života i rada naroda i države . Trebaju nam novi prioriteti i nove parole .Prvo Peć pa Beč, na primer! I akcije na terenu.Da se  vrati vera u budućnost i optimizam naroda. I, vojnički gledano, popraviti odnos snaga na KiM . Osnažiti redove  hrabrih  ali već umornih Srba na KiM.Nije ni čudo – deset godina već u rovovima!To znači brz, organizovan i odlučan povratak izbeglica na svoja imanja, u svoja preduzeća, sela i gradove.To nije ni malo lako. To je isto tako teška operacija kao i vojna. To je posao za najodgovornije i najstručnije državne organe i kadrove, počev od Skupštine Srbije. Džaba vam zakoni koje donosite kad oni u startu ne važe na 12,2 odsto državne teritorije i preko dva miliona stanovnika. Samo mlatite praznu slamu! 

            Sve ovo se može ostvariti uz jedan uslov – da imamo  istomišljenike medju Albancima. I čuvajmo se usluga onih koji su nas zavađali i Albancima uzvikivali „ako vam se ovde ne svidja - put preko Prokletija je slobodan“. Ima mesta na Kosovu za sve Kosovare!

 

Stevan Mirković, predsednik Centra Tito

7.3.2010

 
     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.