| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

Volovi i ljudi

 

U proceni namera albanskih separatista i koncipiranju naše odbrane stalno mi je na umu njihov krajnji cilj – Velika Albanija. To su nam saopštili i ovih dana preko Salji Beriše, predsednika pokrajinske skupštine  ( „Epoka ere „): „Ujedinjenje Albanaca je obaveza političara. Mogućnosti za to su iz godine u godinu sve veće“. I to ostvaruju svakodnevno, na terenu, usavršavajući taktiku delovanja (otimanje i pljačka vozila PTT Srbije i novinara „Glas juga“ i „KiM radija“ , zabrana kretanja funkcionera Srba  i dr.). Mi im slabo pariramo. Skoro nikako. Šta je sa taktikom „Oko za oko, zub za zub“? Zato smo mi produktivniji u vatrenim govorima i već kultnim izjavama  „ nikada nećemo itd.itd.“, što je ,izvinite, prdež na vetru!  

Smanjenje brojnog stanja KFOR nije dobra vest. Naprotiv. To znači da su Kosovske  oružane snage, koje KFOR oprema i obučava, narasle i već funkcionišu. Ako tome dodamo smanjenje  Vojske Srbije i otpuštanje  najsposobnijih i najiskusnijih  oficira iz nje jer nisu po „standardima NATO“, onda ovaj potez Brisela postaje još jasniji. Ima još razloga zbog čega KFOR  smatra da je njegova proalbanska misija na KiM sada rutinski posao i da je  ništa ne može ugroziti. Destabilizacija i stalno izazivanje manjih i većih kriza u regionu južne Srbije, Sandžaka i Vojvodine su u funkciji te misije, što naša bezbednost ne procenjuje odgovorno, pa država i ne preduzima ništa da sanira unutrašnju situaciju niti ima celovit pogled na problem KiM i njegovo rešavanje. Ako uopšte i želi to jer otvoreno izražava nameru da što pre pristupi NATO paktu , čime se i formalno saglašava sa njegovom politikom i doprinosi uspehu misije KFOR.

 Simptomatična je izjava NGŠ da se „...pripadnici vojske Srbije već nalaze u medjunarodnom bezbednosnom sistemu“. Vidimo to, nismo ćoravi. Ali, našeg čoveka više interesuje kada će se naša Vojska vratiti u bezbednosni sistem Srbije i otpočeti akcije i aktivnosti na oslobadjanju KiM od okupacije, a za sve drugo nas momentalno boli uvo!.  Iznenadjujući je i stav Predsednika države o donošenju rezolucije Skupštine kojom se osudjuje ratni zločin u Srebrenici i to kao obaveza prema Haškom tribunalu! Time se još jednom pokazuje da nismo slobodna i nezavisna zemlja već protektorat. Srbija  odavno nosi jaram!Podrška Tadiću:    DorisPak, Kacin, Svoboda (Austrija), Kukan(Slovak). Jebote, ceo Treći Rajh!  

Srbija nema obaveza prema haškom tribunalu i njegovim  osnivačima EU i SAD. Oni imaju obaveza prema nama zbog bombardovanja 1999 i pustošenja KiM od 1999. do danas, ali ih ne ispunjavaju. Haški tribunal je za samo 28 dana odbacio našu tužbu sa  „nije ni potrebna istraga o mogućnostima da su u operaciji „Milosrdni andjeo“ počinjeni ratni zločini“ a sada traže da bez pogovora i istrage priznamo Srebrenicu kao zločin i  11.jul obeležavamo kao Dan sećanja na genocid u tom mestu.

Mi imamo moralnu obavezu prema Muslimanima, našoj dojučerašnjoj braći, sa kojima smo se ponovo zavadili i medjusobno ubijali od 1991.do 1995.Ubijamo se i danas.A i to je maslo EU i SAD i domaćih nacionalista i šovinista..Srebrenica je srpska sramota, ali  nije samo ona u pitanju .Mnogo je mesta u BiH gde se lila nevina muslimanska i srpska krv. Kada ih budemo zajedno obilazili i klanjali se nevinim žrtvama - znaćemo da je to zlo iza nas. Dug je put do tamo  Njime moramo zajedno ići.

Pošto će, koliko vidim, Srbija i dalje nositi jaram pod ovom Vladom, vreme je da novi ljudi preuzmu stvar u svoje ruke i tu spravu sklone gde joj je mesto: „ Volovi jaram trpe a ne ljudi/ Bog je slobodu dao za čovjeka“*.Požurimo,  da ne postanemo narod volova. A to nam se dešavalo u istoriji!

Mala zemlja u današnjem svetu može opstati samo na dva načina – kao garnizonska država u kojoj svakom  gradjaninu  sleduje puška ili da se uvlačimo u guzicu velikih sila. Ja da živim u tudjoj guzici neću! Najbolja strategija male zemlje je naoružan narod. Takvu državu još niko nije pokorio ma kako velika budža bio. Ohrabruje činjenica da se, recimo,  u slučaju Raševac nisu  latili puške  samo njegovi ugroženi stanovnici,  nego i komšije iz susednih sela, koji su sa oružjem u ruci potrčali da im pomognu. Dačiću,  nemoj topiti puške.Podeli narodu trebaće mu!

Bilo kako bilo svi se moramo spremati, moralno i psihološki pa onda i na sve druge načine, da pripremljeni  dočekamo odsudne trenutke u budućnosti i budemo sposobni da odgovorimo svojim obavezama kao gradjani Srbije. Pred svakim od nas je izbor : jaram ili puška  - vo ili čovek!

*  Aleksa Šantić „Mi znamo sudbu. . . .“

 

Stevan Mirković, general u penziji

            15.1.2010

 
     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.