| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

Junaci iz Raševca

 

            Raševac, maleno seoce podno Kopaonika, ući će u srpsku istoriju kao jedno od prvih mesta čiji su se žitelji latili oružja da brane svoje kuće od domaćih izdajnika i stranih zavojevača u 21.veku. Raševac je sada naš najistureniji  bunker prema raspamećenim balistima i KFOR na pravcu Niš – Priština preko Prepolca.

Šta se to dogodilo u ovom kuršumlijskom selu da Raševci potegnu puške? Balisti su ,uz pomoć KFOR,KPS i Euleks, pokušali da noćnim pucnjevima i  reflektorima uznemire i uspaniče meštane i nateraju ih napuste selo. Računajući administrativnu liniju kao granicu Albanije  ne žele u njenoj blizini srpski živalj. To je isprobana taktika – već su  četiri sela u opštini Kuršumlija duž Kopnene zone bezbednosti (KZB)opustela.

To je istina o slučaju Raševac a ne izmišljotine, istina nezvanične , da je za ovaj incident kriva krava koja je zalutala u KZB. Inače, nije retko  da KFOR,KPS i Euleks  uznemiravanje i nanošenje štete srpskim porodicama na KiM objašnjavaju prirodnim silama. Tako za slučajeve  rušenje kamenih i betonskih nadgrobnih spomenika na srpskim  grobljima optužuju  “ olujne vetrove” itd.  Ili  se prave ludi kao da se ništa nije dogodilo. Ne pamtim da su ćorkirali nekog balistu -  zločinca, recimo ubicu dvojice dečaka kupača u reci Bistrici, akamoli grobaljske pljačkaše i rušitelje, palikuće i slično.

U rasvetljavanje ovog incidenta uključio se i naš ministar odbrane  koji  namerava da u saradnji s KFOR sazna da li je to upereno protiv nealbanskog (?!) stanovništva ili je to huliganstvo!? Jasno mi je da od tog saznavanja nema ništa .I bez toga neki zaključci iz slučaja Raševac se nameću sami po sebi.

  Vojska je važan element spoljne i unutrašnje politike. U ovom slučaju vidi se  da ni ona ni policija na unutrašnjem planu ne pokrivaju dobro svoje obaveze. Vršljanje “krava” po KZB sa noćnim gadjanjem i osvetljavanjem srpskih kuća a da tu nema ni vojnika ni policajaca i da se na poziv stanovništva za intervenciju niko ne odaziva to dovoljno jasno pokazuje. Zato Dačićeva izjava da je Srbija “izvoznik bezbednosti” ne stoji. Bolje da je uvozimo. Očito da teritorija Srbije nije organizovana za samozaštitu i bezbednost u čemu su uloga i mesto stanovništva najvažniji.

Reagovanje Raševčana je ono pravo. Oni su samoorganizovani i naoružani radi odbrane svojih kuća od balista. Reagovanje političara je partijsko. Meho Omerović (SDP) i Aleksandar Čotrić(SPO) , čije su partije zabrinute za KiM kao za lanjski sneg,  protive se  samoinicijativnom naoružavanja i kažu gradjanima da ne treba da se boje jer postoje državni organi koji će ih štititi. Na papiru da. Raševci bolje znaju kakvi su ti organi i gde su.– niko od policije nije stigao u pomoć samo  su ih  savetovali   da ne pucaju.

MO preko medija teši stanovnike da je VS stalno prisutna na području opštine Kuršumlija.Pa, gde su bili te noći kad se pucalo?!Sveznajući  Evropejac Palma kaže :”Ovaj slučaj će otvoriti oči medjunarodnoj zajednici”. Jebote, nije im otvorio oči 17 mart 2004. kada je poginulo 9 Srba , proterano preko 4000 i spaljeno mnogo crkava ,  a ovo će. Bolje je čutati  kada nemaš šta da kažeš!

            Slučaj Raševac pokazuje i kakva je uloga VS u spoljnoj politici zemlje. Nikakva!

Specifična težina vojske na medjunarodnom planu  je u njenoj borbenoj snazi i moći. U diplomatskoj, političkoj i pravnoj borbi Srbije za oslobodjenje KiM protivnik  treba da vidi i bajonete koji iza toga stoje. Ako njih nema  - nema ni uspešne diplomatije. To što stalno maltretiraju i ugrožavaju Srbe, čak i u užoj Srbiji,  balisti i KFOR pokazuju koliko respektuju vojsku i žandarmeriju Srbije.

            Mislim da nam vojni ugled ni kod zapadnih partnera nije velik.

I oni su sigurno zabezeknuti miroljubivošću  naših generala kad je reč o KiM.Odosmo svi u popove i pojemo o miru I  ljubavi čak i prema neprijatelju. Ko će,bre,da se bije ako zatreba!? Neke stvari se ne mogu rešiti molitvom.Ni pištaljkom. Samo puškom.

Ideja MO da se uloga vojske povećava u spoljnoj a slabi u unutrašnjoj politici je nesmislena. Raševac pokazuje suprotno. Ovo je slučaj za uzbunu u GŠ VS – ne maštajte o mirovnim misijama u svetu . KiM su  vaša  životna misija..Nije dovoljno samo ignorisati separatističku vlast u Prištini. Ta vlast zna šta radi. Ona utvrdjuje svoju granicu prema nama. I na to treba brzo reagovati. Odavno predlažem da se aktiviraju garnizoni Kuršumlija i Raška .To je glavni  posao  MO a ne prodaja kasarni.

 

Stevan Mirković , general u penziji

8.I.2010

     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.