| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

Svenarodni plotun

 

Danas ne pišem o odbranbenoj politici Vlade. Ne vredi. Od te politike i bog je dig’o ruke. Na svaku kritiku ona iz bunkera , zabarikadirana, odmah otvara vatru: “ Za sve su krivi Milošević i SPS. I oni pre njih  - Tito i komunisti. Nećemo da ratujemo. Ne damo da Srbi više ginu – nisu važne teritorije već ljudi“. I na kraju, patetično „ nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova. Branićemo državni  integritet mirnim sredstvima.“ Dok god Vlada to radi kosovski separatisti mogu na miru da čiste Srbe, žive i mrtve, sa KiM , kao što su to radili 1941- 1944. dok partizani nisu ušli u Prištinu. Njih za pregovarački sto može dovesti samo top, srpski ili nečiji drugi. I sigurno  znaju , ako se ne opamete, da im to na kraju sleduje!

Izmedju Kosova i Evrope Vlada se odlučila za Evropu! Nije problem da putujemo u Evropu. I do sada smo putovali dok nam nisu spustili rampu. Problem je što u tom vozu nema Kosova.U taj voz ne ulazim. Srbija sa Kosovom i Srbija bez Kosova nisu isto. Srbija bez Kosova je ulica bez imena. Od ovoga EU voza ima koristi samo elita.Zato su

u njega prvi uskočili Djelić i Palma, radosno mašući Dačićevim pasošem k’o deca novom igračkom.Ovaj drugi je vodio moravske seljake da merkaju evropske krave.Jebote, Srbija ne zna ni šta će sa svojima ! Ako ovako budemo đipali od sreće na svaku evropsku šargarepu - onda nam nema pomoći. Sigurno propadamo.

Pišem o nama, gradjanima, daleko od vlasti i svakodnevnog odlučivanja o državnim poslovima. Iako je biramo svake četiri godine, i češće, sve one se prema KiM ponašaju kao da je ono  već u Albaniji.  Nastavimo li ovako izgubićemo zavičaj. Onda će nas  u svetu po tome prepoznavati: “ To su one, seronje, što su izgubile svoj zavičaj pa sada ne znaju ni ko su ni kuda idu. Ajde, čistac“.

            Šta da uradimo da ne doživimo sudbinu Jevreja? Ljajićeva i neka druga razmišljanja i najave da će se Srbi tamo vratiti makar i posle sto godina su luftbalon . Što da čekamo toliko kada možemo odmah da se vratimo. Radimo  što smo uvek radili u teškim situacijama. Izbrišimo partijske granice medju nama – sada je državna granica broj jedan. I to južna. Ujedinimo se oko Kosova kao dela Srbije. I pokažimo to i rečima i delom, na terenu, što već mnogi pojedinci i udruženja gradjana čine. Nije prvi put u našoj istoriji da narod preuzima inicijativu od kolebljive i neodlučne vlade. Naš angažman ne zavisi od EU,MMF,investicija. Svako odlučuje sam !

Što više  Srba pokaže da je Kosovo Srbija, to bolje. Još bolje kada to pokaže i Albanac,Bošnjak, Madjar, Rom. Svi su oni ,zvanično,  u vladinoj proevropskoj koaliciji. Valjda im ne smeta da budu i u prosrpskoj  kad je reč o Kosovu!? Važno je to i za Srbe na KiM i njihove institucije -  već10 godina brane  goli život!

 Prvo utišajmo ksenomane kojima je Evropa važnija od domovine. Domovina je na prvom mestu – to treba da nauči i oseća svako dete. Kakva je to srpska škola koja nije organizovala nijednu dečju ekskurziju na KiM? Prvo u Gračanicu pa onda u Notr Dam, bre! Ili novina koja nema svog  novinara na KiM. Ajde, žene Srbije, bliži se Dan žena – pokažite malo solidarnosti sa koleginicama na Kosovu.Imate toliko NVO i stalno šetate Beogradom.Prošetajte malo kroz Prištinu!

Dovodimo poneko dete s Kosova u Beograd da vidi ovo ili ono i da se tome dive. Imaju ta deca i nama šta da pokažu. I vrednije i lepše od onoga što ona obično vide u Beogradu. Ali, treba otići na Kosovo. Prisustvo svakog od nas tamo, makar i jedan dan,  veliko je ohrabrenje za tu decu i njihove porodice.Dosta je jurcanja u Beč i Budimpeštu.Za put na KiM nam ne treba koridor 10 ni Fijatovih 100  miliona evra. Samo malo ljubavi za rodnu grudu.

 Svako od nas ima u sebi ,od rodjenja,ugrađen top kojim se brani kada je  ugrožen.Automatski.Ako svi „opalimo po jednu granatu“ u odbranu Kosova – biće plotun koji čuje ceo svet. Opalimo taj plotun!Hrabrost donosi saveznike i respekt protivnika. Biće to najbolje  informisanje svetske  javnosti o KiM. I opomena neprijatelju, što bi rekao V.Popa:“Ljubiš li/stopalom zemlju/dođi....Gaziš li je/ vrati se/putniče.“

„Srećna nova“ govorili smo često ovih dana. Nova godina je došla a da li će biti srećna zavisi od nas.Svako je kovač svoje a zajedničku kujemo svi. Nema kovanja sreće bez vatre u srcu.Njen upaljač je Kosovo. Zapitaj se, čoveče, u smiraj svakoga dana  da li si izvršio dužnosti svoje prema domovini. Ako si čovek!

 

Stevan Mirković, predsednik Centra Tito

2.01.2010

 

 

 
     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.