| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

Tirkove škare

 

Neki stavovi predsednika Slovenije Danila Tirka, MO Ljubice Jelušić i NGŠ general majora Alojz Štajnera  po pitanju KiM izneti ovih dana u intervjuima beogradskoj štampi i  tokom posete južnoj srpskoj pokrajini su antisrpski . Očekivao sam zvaničnu reakciju ali do nje nije došlo jer su, izgleda, i stavovi naših lidera identični sa Tirkovim. Zato se javljam tek sada, teško skrivajući mučninu i gadjenje prema još jednom slovenačkom političaru,  koji nastavljaju  da vredjaju  i blate ime naše zemlje i naroda, ali i prema našim liderima koji nemaju ni trunke časti i patriotizma u sebi!

Dosta nas . amaterski i profesionalno , u obe države uspostavlja obostrano korisne privredne, kulturne, sportske, porodične i druge veze (kao ,na primer, dosadašnji veleposlanik Slovenije u Beogradu Luci). Bio bi to već moćan snop veza da nije škara koje ih seku. A škare su stalno spremne u rukama Janše, Rupela, Kacina i sličnih a sada i Tirka.Njegove su najveće. Pa , predsednik je!Naravno,ima makazara i u Berogradu.

             Neoprostivo je da ovaj profesor medjunarodnog prava i dalje zastupa i brani  već odavno dokazanu laž o humanitarnoj katastrofi Albanaca 1998. ,zbog čega je usledio „legitimni napad SAD“ na Srbiju. Samo da podsetim : tadašnji ministar odbrane SAD izjavio je :“Nestalo je oko 100.ooo muškaraca. Oni su, možda, ubijeni“. Laganje se isplatilo – bombarderi su poleteli. Svet to brzo zaboravlja  ali bombardovani ne, Danilo!

Hvali Danilo SAD i njihove bombardere  a kudi Savet Bezbednosti ( zbog Rezolucije 1244.), OUN i Medjunarodni sud pravde u Hagu  zato što raspravljaju na predlog Srbije o KiM.

Za Kosovo kaže „da je na putu izgradnje efektivne vlasti, što je važnije nego koliko ga je zemalja priznalo“ Da, napreduje  : očekujemo da u dogledno vreme prestane da pali srpske crkve i ubija Srbe- pošto će ih dotle sve popaliti a Srbe proterati!

Slovenački vojni vrh pruža najveću vojnu, ekonomsku i političku podršku otcepljenoj srpskoj pokrajini .Tirka i co na KiM pratilo je 63 slovenačka privrednika. Pomenuta je cifra od 500 miliona evra slovenačkih investicija. Tirk traži beli šengen za Kosovo, čestita slovenačkim vojnicima na izvanrednom doprinosu stabilnosti na KiM i u regionu i najavljuje još odgovornije i veće zadatke slovenačkog kontigenta i to na severu Kosova! Samo su Amerikanci blagonakloniji prema kosovskim separatistima od Tirka. Otkuda tolika medjusobna ljubav? Nisu se slovenački miličniki i vlada trudili oko mira i stabilnosti na KiM 1989. kada su kosovski separatisti demonstrirali i tražili Kosovo Republiku niti je Slovenija lako „drešila kesu“ za pomoć zaostalom Kosovu. Naprotiv, zdušno su podržali rušenje SFRJ i sada to nastavljaju jer posao sa SFRJ nije još završen – u toku je razbucavanje Srbije na tri državice : Srbija, Kosovo i Vojvodina!

Okomio se Tirk i na Srbe i Srbiju zbog njihove uloge devedesetih. Ostavi ti,Danilo, Miloševića i Mladića nama. Mi našu bruku ne krijemo.  A ti se, ako već hoćeš istinu o krvavom slomu Jugoslavije , pozabavi malo i ulogom Slovenije i lažima tadašnje slovenačke elite o tobožnjoj ugroženosti dežele od JNA i potrebi da se što pre pobegne u Evropu, i po cenu mučkih ubijanja njenih pripadnika. Bratoubuilački rat u SFRJ zapaljen je na karauli Holmec. Valjda znaš gde je to?

U jednom se slažem s Tirkom : postoji divljenje i  istorijsko razumevanje dva naroda , ali takvi kao Tirk će i to upropastiti!

 

Stevan Mirković, predsednik Centra Tito

31.12.2009

 
     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.