| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

Poturice

 

            Stalnim ponavljanjem floskule „ mi nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova“ B.Tadić je skoro uspeo da nas ubedi,  kako je time borba za KiM završena i da je to naša veličanstvena pobeda - ni najveća svetska sila nas nije mogla naterati da ćutke  prihvatimo novu albansku državu na našem tlu a izbegli smo rat i nove žrtve i idemo u EU. Ostalo je samo da neki nadahnuti umetnik naslika novi „Boj na Kosovu“ sa Tadićem kao centralnim likom. Nastavljajući i dalje sa diplomatskim i pravnim akcijama na dokazivanju da je KiM, inače, naša pokrajina Tadić samo ukrašava ram te tužne slike i svoju još tužniju političku  biografiju.

 Nismo ubedjeni ali smo postali pasivni i indiferentni i sem Srba, koji žive još  u toj nesretnoj pokrajini , niko u Srbiji se ne prihvata iole ozbiljnog posla da započne bitku za njeno oslobodjenje. Ali, i to je nešto – borba nije završena „ dok se narod ne pokori neprijatelju „ (Klauzevic).

Kosovo ne samo da nije prioritetno vojno pitanje naše države – ono nije uopšte njeno pitanje! Vojni i državni vrh se više time ne bave. Time su prekinuli sve emotivne i intelektualne veze sa većinom srpskog naroda i okrenuli se protiv njegovih interesa. Kao poturice nekada. Otvarajaću novu vojnu bazu „JUG“ ,blizu Bujanovca,  Predsednik i MO nisu ni pomenuli KiM a kao vojne prioritete istakli : mir i stabilnost na jugu Srbije, poboljšanje medjunacionalnih odnosa, borba protiv organizovanog kriminala i terorizma itd. Sve aktuelniji  postaje i zadatak učešća naših snaga u mirovnim operacijama u svetu po planovima i pod rukovodstvom armije SAD. O svemu tome govorili su VK i MO u bazi JUG,  i to sa velikim žarom i entuzijazmom, pokušavajući da bace u zasenak glavni zadatak  vojske - odbranu zemlje. Nisu uspeli – ostalo je da visi u vazduhu glavno pitanje – a šta sa Kosovom!? Lično sam, kao vojnik, mislio da će baza JUG biti lokacija snaga za angažovanje na KiM i da će se tamo odmah dislocirati Motorizovani odred jačine 1000 vojnika  po rezoluciji 1244. Država, kojoj je oteta  i okupirana čitava jedna pokrajina sa 2 miliona stanovnika,  ne može sebi  dozvoliti luksuz da joj , umesto oslobodjenja zaposednute  teritorije, vojni prioritet bude borba protiv organizovanog kriminala. To nikada i nigde vojska nije bila. To je posao policije. Našoj vojsci tovare i sprečavanje trgovine drogom i ljudima, borbu protiv terorizma itd. samo da ne bi obavljala svoj glavni posao – odbrana zemlje. Njenu odbranu smo preneli na partnere iz NATO!

Baza  JUG će, izmedju ostalog ,da rešava i pitanje zaposlenosti na jugu Srbije!? A

MO je nedavno u Sarajevu još neotvorenu bazu ponudio susednim armija za obuku njihovih vojnika , koji će učestvovati u medjunarodnim operacijama i najavio da će ih u narednoj godini vec biti tamo. Naši neprijatelji stvarno uživaju u sukobu s nama – prvo ih tretiramo kao zaštitnike i spasioce Srba na KiM , a sada ih zovemo u goste na jug Srbije i nudimo vojnu bazu..

            To što su SAD i EU protiv nas sasvim je normalno. Abnormalno je da su naša vojska i njene vojskovodje protiv sopstvene zemlje i naroda . Za MO Srbije mi smo „zrela i medjunarodno odgovorna država“ jer učestvujemo u oružanim  misijama u svetu i ali  nećemo da oružjem branimo KiM. Mi se u medjunarodnoj saradnji prvenstveno oslanjamo na države koje u priznale nezavisnost KiM jer „ ukoliko bi se politički oslanjali samo na one zemlje koje nisu priznale Kosovo i Metohiju Srbija bi bila u bezizlaznoj situaciji „ kaže ministar?! Izgleda da su za Srbiju važnije one koje su priznale nezavisnost KiM nego one koje nisu! Ovo ni „ pas s maslom ne bi pojeo“.Mi bi ekonomski propali bez pomoći SAD uverava nas ministar.To „mi“ nije narod već „odgovorni političari“, vladajuća elita kojoj i sam pripada.

Tako smo u prilici da ponovo konstatujemo staru istinu „Poturica je gori od Turčina“! A i da se setimo seče poturica.

 

Stevan Mirković, predsednik Centra Tito

25.11.2009       

 
     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.