| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

Oktobarski skandal

 

            Dan oslobodjenja Beograda obeležili smo skromno i to samo na relaciji Groblje oslobodilaca Beograda – Sava centar. U školama, preduzećima – ustanovama, mesnim zajednicama, jedinicama Vojske Srbije bio je običan radni dan. Nije otvorena nijedna nova fabrika, škola, ambulanta , ćak ni košarkaško igralište. Zatvore, kockarnice i igraonice ne računam.

            Ni ove godine nismo zvanično čuli ko je oslobodio Berograd. Prvo je ruski ambasador govorio o Crvenoj armiji kao oslobodiocu Beograda i Jugoslavije; onda je savetnik Predsednika Republike rekao „da nije bilo Rusa ne bi ga mogli osloboditi“; pa nam je potpredsednik  grada čestitao praznik i saopštio da je to učinio „narod uz pomoć gradjana“ ,  da bi se na kraju  na bini Sava Centra pojavio B.Tadić i, po običaju,  –  nije rekao ništa!

            Situaciju  je spasao predsednik Rusije koji je u Skupštini Srbije s pravom veličao Crvenu Armiju  i Staljina, a u Sava centru istakao Narodno oslobodilačku armiju Jugoslavije i zahvalio se prisutnim veteranima. Ni on nije spomenuo Tita  niti je sa svojim domaćinom otišao u Kuću Cveća da se pokloni njegovim senima. A trebao je. Nisu samo Staljin i Crvena Armija  pomogli nama  več su partizani i Tito pomogli SSSR kada mu je bilo najteže. Pomagali smo ga samostalno  tri i po godine.

Ideologija je umešala svoje prste i u ovogodišnje obeležavanje obeležavanje ovog praznika. Ali, ima još nešto. Od kada je DOS na vlasti u Srbiji( 2000.) ništa se ne slavi jer i nema šta, sem sportskih pobeda. Koliko se sećam za to  vreme otvorena je samo jedna ili dve nove fabrike limenki i dve obilaznice oko  gradova (vrpce je presekao V.Koštunica).

Ima i slavlja, naravno, ali  javnost o tome malo zna. Od 1991. u Srbiji se slavi zatvaranje fabrika i to često jer se masovno  stavlja katanac na kapije  preduzeća – ustanova, poljoprivrednih zadruga i državnih dobara, a sada će početi i na školska vrata. Ovo slavlje nije tako bučno kao slobodarsko i radno ali je korisno!

Tako smo mi partizani , posle 65 godina pošto smo oslobodili Beograd, ostali i dalje i njegovi oslobodioci i okupatori!

 

Stevan Mirković, general u penziji i predsednik centra Tito

22.10.09

 
     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.