| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

Uvlakači

( „Gospodin“ – 15.10 )

           

            Uvlače se svuda. Najčešće u guzu svog šefa, pa šefa države (republički  tužilac Srbije nedavno je strasno branio obraz svog voljenog Predsednika, koji je „prozvan“ jer je na stadionu pio šampanjac)  a stignu i do guza stranih šefova i vlada (u Sloveniji su pre par godina birali najvećeg uvlakača medju političarima i izabrali – Rupela)  itd. Uprave fudbalskih klubova za uvlačenje koriste svoje verne navijače, lideri nevladinih organizacija Soroša, članovi Krunskog saveta princa Aleksandra, vladike patrijarha  itd.itd.

            Nijedna profesija nije imuna na ovaj fenomen, pa ni novinari. Povod za moje javljanje  je „Gospodin“ Petra Bokuna u „Politici“ od 15.10. Ovaj Gospodin počeo je sa uvlačenjem od američkog mistera, pa preko engleskog sera i italijanskog sinjora ( sa kojim se identifikovao!) a završio u  Gospodinu, potomku  „gospodskih familija „  Srbije iz vremena kralja. Bokun ga precizira kao predstavnika „ plemenitih obitelji iz prošlosti“, koji su tokom istorije pokazali „ da znaju gospodariti“. To je najbolje pokazao gospodin Kralj zavodjenjem svoje lične diktature 1929 godine.

            U Bokunovoj priči o Gospodi nigde nema raje, običnog sveta, naroda. Kako on živi u zemlji kojom gospodare Gospoda? Pa, evo : u Kraljevini je ND po glavi stanovnika 1939. iznosio 137 dolara, pedeset odsto odraslog stanovništva bilo je nepismeno i žene nisu imale pravo glasa. Seljak je za Gospodu bio gejak, gegula a radnik golja! Kada je Radnik došao na vlast 1945. zvali su ga drug, kao i seljaka!

            1o. avgusta 1941. pet stotina  „ predstavnika plemenitih obitelji“ , medju kojima su bivši ministri, generali, industrijalci, veletrgovci, bankari, pisci, novinari, glumci ,crkveni velikodostojanstvenici itd., uputilo je Apel srpskom narodu u kome ga poziva u  borbu protiv komunista „ kriminalaca i odbeglih robijaša„ , koji hoće da onemoguće proces  „nacionalne obnove domovine „ pod pokroviteljstvom Velikog Rajha. Gospodski, nema šta.

            Očito da Bokun ne „šljivi“ vreme drugarstva. Drugove pribija na zid srama zavideći im što su se posle rata ženili i balerinama, glumicama i lepoticama iz bogatih familija. Drugova je bilo na desetine hiljada pa je malo njih moglo stati na ludi kamen sa nekom balerinom, glumicom ili bogatom lepoticom. Zato  su se masovno ženili devojkama iz porodica „ gejaka“ i „ golja“ , koje nisu bile ništa manje lepe od onih devojaka iz gospodskih kuća. Opčinjen Gospodom Bokun „ od drveta ne vidi šumu“. A i pitanje je da li uvlakači uopšte nešto vide!?

 

Stevan Mirković, drug i predsednik CENTRA TITO

18.10.2009    

 
     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.