| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

Aktivnosti Centra Tito u septembru 2oo9.

 

Intervju ruskoj TV stanici

            Predsednik Centra Tito razgovarao je 6.9.2009. sa grupom novinara TELKOMPANIJA NTV Moskva / Gasprom/ o liku maršala J.B.Tita. Novinari su se naročito interesovali o Titu kao čoveku, njegovim ličnim osobinama, ponašanju  itd. U toku obilaska Kuće cveća general Mirković ih je upoznao sa svojim saznanjima u vezi s tim kao i ličnim susretima sa ovim velikim čovekom. Ekipa TV NTV posetila je i unuka J.B.Tita Jošku Broza, kao i stadion PARTIZANA gde su održavani sportski sletovi vezani za Štafetu mladosti.

 

Dan mornarice

            U Tivtu je, već tradicionalno , DO „ Generalni konzulat SFRJ“ obeležila Dan jugoslovenske Ratne mornarice 10 septembar. Predsednik Centra Tito uputio je tim povodom čestitku drugu Marku Perkoviću, generalnom konzulu.

 

Replika

 

            List Danas objavio je 18.9.2009 stav predsednika Centra Tito povodom redakcijskog komentara u tom listu „ Centralni komitet“  od 16.9.2009. u kome se sadasnji predsednik Srbije pčrikazuje kao povratnik u „komunističku prošlost“.( u prilogu *)

 

Francuski „Figaro“ o Titu i Jugoslaviji

 

            Novinarska ekipa francuskog časopisa „Figaro“ boravila je u Srbiji 26. i 27.9.2009. / ilustrovana reportaža o Jugoslovenima danas /. Predsednik i članovi Centra Tito, članovi SKJ u Srbiji i društva „Naša Jugoslavija“ razgovarali su sa novinarskom ekipom ovog veoma čitanog časopisa u Francuskoj / oko 2,000.000  čitalaca / o aktivnostima ovih organizacija danas u Srbiji. Ekipa je posetila i klub „Pavle Korčagin“ u Beogradu i razgovarala sa unukom J.B.Tita Josipom Brozom. Joškom a zatim otputovala u Suboticu ( obilazak  Četvrte Jugoslavije Blaška Gabrića, Centra Tito i Komunista Srbije u ovom gradu). Ekipa će obići još neka mesta na prostoru bivše Jugoslavije ( Jajce itd.)

 

Rehabilitacija Cvetkovića

            U izjavi za Frankfurtske vesti povodom rehabilitacije Dragiše Cvetkovića ( proglašen za izdajnika 1945. zbog potpisivanja pakta sa Hitlerovom Nemačkom 25.3.1941.) predsednik Centra Tito je rekao da to sadašnja vlada rehabilituje sebe zbog potpisivanja Partnerstva za mir sa NATO paktom. Onaj Cvetković nije izdajnik pa znači nije ni  ovaj Cvetković danas.

 

Svečani skup u ambasadi RF u Beogradu

            Članovi Cenra Tito – veterani 2. svetskog rata u Beogradu prisustvovali su svečanom skupu u Ambasadi RF povodom 65.godišnjice „ oslobodjenja Jugoslavije od fašističke okupacije“, kako stoji u pozivu ambasadora Aleksandra Konzunina. Izveden je i koncert naših i ruskih umetnika i horova.

            Predsednik Centra Tito je iskoristio skup da u razgovoru sa ruskim diplomatskim predstavnicima skrene pažnju na krupne nepreciznosti u izlaganju ambasadora na skupu i u medijima. Iz njegovih govora da se zaključlliti da je operacija za oslobodjenje Jugoslavije započela 28.septembra 1944. ,kada su trupe III ukrajinskog fronta prešle iz Bugarske  granicu i počele borbe sa Nemcima na našoj teritoriji. Vrlo precizno se navode numeracije sovjetskih jedinica i njihovi komandanti dok se naše snage spominju uopšteno i ne navode njihove numeracije, veličina snaga i komandanti. Iz svega se da zaključiti da su nas Rusi oslobodili uz našu pomoć, što je apsurd. Ime maršala Tita se ne spominje kao ni Peka Dapčevića koji je komandovao operacijom za oslobodjenje Beograda.

            A činjenice su sledeće: pre 65 godina, 22.septembra 1944. godine, na Dunavu kod Kladova počele su zajedničke operacije Crvene Armije i NOVJ. To je bio prvi susret dve savezničke vojske u Drugm svetskom ratu, kome je prethodio sporazum maršala Tita i generalisimusa Staljina,  kojim se sovjetskim trupama dozvoljava ulazak u Jugoslaviju radi učešća u borbama za oslobodjenje Beograda i presecanja odstupnice nemačkoj grupi armija E - iz Grčke.

            Predstavnici ambasade RF izneli su : da su grobnice palih sovjetskih vojnika u Srbiji ( a ima ih na više mesta) zapuštene i retko posećene, što je sramota za Srbiju. Sramota je i što su sovjetskim i našim herojima Tolbuhinu, Birjuzovu i Ždanovu i Crvenoj Armiji ukinuti nazivi ulica u Beogradu , u čemu su potpuno u pravu.

 

Još jednom o Dragiši Cvetkoviću

            U izjavi za „Nedeljni telegraf“ predsednik centra Tito je još jednomi izneo stav Centra da se radi o izdajniku zemlje koji je potpisao sramni pakt sa Hitlerovom Nemačkom i da današnja vlada Srbije radi to isto samo sa Amerikom. Potpisivanjem nekoliko sporazuma sa ovim svetskim žandarmom,  Srbija je faktički postala privesak SAD. Već sada naši vojnici učestvuju u vojnim misijama širom sveta koje služe zaštiti američkih interesa a vojnici  SAD sa svojim saveznicima su okupirali našu pokrajinu KiM.

Zbog svega toga Centar Tito proglašava ovu vladu izdajničkom!

 

*Antikomunisti  (Objavljeno u listu „Danas“ 18.9.2009)

Lepo je pročitati da Centralni komitet, čiji sam član bio u njegovom poslednjem sazivu, danas inspiriše rukovodstvo Srbije. To je razlog više da se javim redakciji  Danasa zbog insinuacija toj već istorijskoj  instituciji iznetim u komentaru „ Centralni komitet“ od 15.9. „Partokratija, partijska država, autoritarizam, predsednik centralnog komiteta i rukovodioc planske privrede“ nisu komunistički izum. Uz demokratski šifrovan naziv,naravno, oni su deo društvene nadgradnje kapitalizma od njegovog nastanka, pa i danas. Zar nije današnji predsednik SAD „ rukovodilac planske privrede“ jer se neplanska, tržišna pokazala pogubnom po narod? A njegovo ovlašćenje da upotrebi vojnu silu protiv bilo koje države u svetu i bez odobrenja  Kongresa prerogativ koji premašuje pravo bilo kog CK u istoriji? Mi,komunisti,  smo tu nadgradnju  preuzeli od kapitalista dok ne pronađemo nešto bolje, što je u SFRJ rezultiralo uvodjenjem samoupravljanja.

 Iz komentara Danasa vidi se da tu nadgradnju  prihvata i vladajuca DS. Ne vraća se ona u komunističku prošlost već u svoju,  demokratsku u vreme kada je bila druga po snazi politička partija u Kraljevini Jugoslaviji i , zajedno sa SRS, zabranila rad KPJ ( Obznana 1920 . ). Ili još tačnije – ona kopira današnju osavremenjenu kapitalističku društvenu nadgradnju Zapada.

 Suštinska razlika izmedju komunizma i socijalizma nije u nadgradnji već u materijalnoj bazi društva. KPJ je,  zahvaljujući zajedničkoj, društvenoj svojini nad sredstvima za proizvodnju i svojim sposobnostima , zaslužna za izvanredan progres i modernizacija srpskog društva 1941. – 1991. , uključujući tu i oslobođenje zemlje od okupatora i obnovu srpske države (ukinuta 1918.) , njen uspon u industrijski srednje razvijenu zemlju sa velikim ugledom i uticajem u svetu. Tada smo bili istinski društvo jednakih šansi. Sve je to danas u kolapsu i rasulu . Sa te tačke gledišta nije loše po nas što današnja Vlada pokušava da korišćenjim nekih iskustava KPJ popravi situaciju. Pa i u SAD, i uopšte u svetu, državna,javna svojina stiče primat nad privatnom.

Na kraju, mislim da je antikomunizam, ovakav kakav je  danas,  zastareo i dosadan. Svet Marksa  ozbiljnije shvata nego ranije. Zato  redakcija Danasa čini medveđu uslugu Tadiću  kvalifikujući ga kao antikomunistu. To znači i da on nije predsednik svih gradjana niti sa  takvim shvatanjem to može biti. To se onda može reći i za list „Danas“ ,  koji se pozicionirao kao lovac na komuniste u jednom od najbogatijih lovišta EU u tom pogledu - Jugoistoku Evrope. Zato, verovatno,  nemate ništa protiv naziva antikomunisti?!

 

Stevan Mirković, predsednik Centra Tito

16.9.09

     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.