| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

Junačko doba

 

Velibor Jonić, ministar prosvete u vladi M.Nedića,  skončao je onako kako je predvideo: „Boljševizmu i partizanima moramo oglasiti rat do istrebljenja. Ili ćemo mi njih utamaniti, ili će oni nas. Treće je nemoguće.“(Obnova, 29.12.1943). Britanci su 1945.izručili Jonića novim jugoslovenskim vlastima, osuđen je na smrt i streljan. Inače, na osnovu Uredbe o prekim sudovima (Službene novine,23.9.1941.) po članu 5. koji kazuje : „Ko rečima ili delom ispoljava komunizam ili anarhizam, ili pripada organizaciji koja to ispoveda, kazniće se smrću“, likvidirano je na hiljade komunista , i još veći broj učesnika i simpatizera partizanskog pokreta otpora u Srbiji(u  tome  su učestvovali i četnici Draže Mihailovića ,koji nisu imali uredbu ali su imali  kamu). A član .1 dopune Uredbe (21.8.1942) kazuje :“Kazniće se smrću ko, znajući da je neko bio član oružane komunističke bande ili aktivni pomagač ovih, primi ovako lice u svoj stan ili mu na ma koji način da sklonište „!

            Današnja neonedićevska i neočetnička vlada Dinkić – Tadić nastavlja da tamani komuniste i partizane mnogo perfidnije i temeljitije nego  njeni uzori iz vremena okupacije:zbrisati sa lica zemlje sve tragove NOB, ni retka u štampi o njoj jer nje nije ni bilo! Tako je povodom 4.jula u dvorištu američke ambasade na proslavi Dana nezavisnosti  srpskog neprijatelja broj 1  bio okupljen krem američkih čankoliza na čelu s predsednikom države! Dvorište kuće Ribnikara u Botićevoj 5, u kojoj je Politbiro CK KPJ 4.jula 1941. odlučio da pokrene oružanu borbu protiv okupatora , zaraslo u korov zvrjalo je prazno.Zna se i zašto. Ta kuća , svedok junačkog vremena , kazuje : sa okupatorom se ne prije šampanjac – u njega se puca.Samo od pomisli na pucnjavu naša vlada „napuni gaće“. Od čega su, bre, napravljeni? U NOB je poginulo ¾ predratnih članova KPJ ( 1941. ih je bilo 12.000).To su bili ljudi od čelika a ovi su izgleda neka krta legura!

            Siguran sam da će i sutra u Srbiji na dan njenog ustanka 7.jula vladati muk.Tek kada se 4. i 7.jula u školama i na trgovima bude ponovo čuo žagor dece i partizanska pesma znaćemo da se Srbija vratila svojim korenima.

            Kakav takav ugled Srbije u svetu još uvek je zasnovan na NOB i posleratnim rezultatima u samoupravnoj socijalističkoj izgradnji.

 

Stevan Mirkovic, general u penziji i predsednikm Centra Tito, 6.7.09

 
     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.