| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

Dezerter i zločinac – prilog Svečanoj akademiji u čast Slobodana Jovanovića

 

            Kakav si “dasa” vidi se u teškim danima . Blistav um, visoki intelektualac, proslavljeni pravnik i istoričar, pisac, kritičar itd.itd. S. Jovanović je svojim pisanjem i govorima oduševljavao srpsku elitu u Beogradu sve do 1941. Ostavio je “brdo knjiga” iza sebe. Ali, od svega toga mala vajda za naš narod i zemlju. U njihovom životu to “brdo” ništa nije promenilo .Društvena sredina bila je i dalje zaostala – ni polovina njenih članova ( žene ) nije imala pravo glasa . Dobile su ga u jurišima tokom NOB tek 1945.

U danima II SR , kada je na delu trebalo pokazati  svoju ideološku i moralnu čvrstoću, videće se  pravo lice S.Jovanovića : od mnogohvaljenog intelektualca postaće idejni vođa šumskih razbojnika D.Mihailovića i ratni zločinac.Ima mnogo elemenata u njegovoj delatnosti tog vremena koji ukazuju na činjenje ratnih zločina, zbog čega je 1946 osuđen na 20 godina robije. On je oblatio ime koje nosi!

             Kao potpredsednik u vladi generala Milana Simovića , koja je bez borbe predala zemlju Nemcima , S.Jovanović je  “zdimio” u Englesku, ostavljajući narod na cedilu.To u novije vreme rade i njhovi ideološki  naslednici : Srpsku republiku Krajinu  i KiM prvo su napustili srpski lideri a onda narod. Ako bi nešto danas zagustilo u Republici Srpskoj - znamo ko bi prvi pobegao.Ti već imaju kuće u Beogradu! I za današnje rukovodstvo Srbije se može reći da je odavno dezertiralo sa KiM i prepustilo ga Amerikancima bez borbe, a to sada čini i sa celom Srbijom! Iver ne pada daleko od klade! Lakonskim i neubedljivim rehabilitacijama dezertera, izdajnika i ratnih zločinaca današnja srpska građanska elita pravda sopstveni greh – razbijanje mirne i progresivne države i njeno rasparčavanje u krvavom građanskom ratu i potčinjavanje stranim silama.  

Kao  predsednik izbegličke vlade  S.Jovanović promoviše Dražu Mihailovića za ministra vojnog i Načelnika štaba Vrhovne komande jugoslovenske vojske u otadžbini i vođu otpora Nemcima.Nikakve borbe četnika protiv okupatora nije bilo  sem ,u početku,  zajedno s partizanima. I to samo do 1.11.41. a onda  je Draža zabranio i to. Nemci koje su oni ubili ili zarobili posle toga mogu stati u Fiću .To nije  smetalo  S.Jovanoviću da veliča svoje trupe u zemlji. Svi pokušaji Čerčila da vlada i Kralj , koji je bio i pilot, odu u zemlji i stave se na čelo narodnog otpora, nisu uspeli. Nisu hteli da napuste svoje fotelje do kraja rata.To je bila bruka za našu zemlju pred Britancima koji se hrabro bore  na život i smrt sa Hitlerom.  V.Nazor, hrvatski pesnik, iako star , 1942.odlazi u partizane . I Sutjesku je prešao pod borbom na brdskom konjiću! A Čerčil je poslao   u Jugoslaviju svoga sina , svoje ofcicire i generale da bi imao uvid u stanje na terenu i slao pomoć borcima protiv Nemaca.

Iako se deklarisao kao tolerantni  demokrat , S.Jovanović je bio okoreli antikomunist i protivnik  saradnje četnika i partizana. Sjajne zajedničke pobede kod Krupnja, Kraljeva itd. on je prekinuo i usmerio četnike  na borbu protiv  partizana, ukoliko se ne stave pod njihovu komandu.Zbog toga će biti proliveno mnogo bratske krvi.Znamo kako se to završilo – 28.avgusta  1944. kralj Petar II je smenio   D.M. i sve četničke jedinice stavio pod komandu Maršala Tita.

            “Ratnu “strategiju S.Jovanovića “Čekati još nije vreme” D.Mihailović je dosledno sproveo Jedini otpor okupatoru pružali su Titovi partizani, stičući tako veliko poverenje naroda i  ugled u zemlji i svetu.Rast uticaja KPJ naterao je S.Jovanovića i D.Mihailovica da krenu u obračun sa NOP. A to nisu mogli bez Nemaca. I tako počinje njihov zajednički rat protiv NOV i POJ , koji će završiti njihovim zajedničkim porazom.

            Politički cilj  izbegličke vlade i S.Jovanovića bila je obnova Jugoslavije kao federalne drzave u kojoj bi srpska federalna jedinica bila  etnicki čista. D.Mihailović je počeo da je čisti od nacionalnih manjina. Kako je to radio vidi se iz izveštaja četničkog komandanta  P.Djurišića u C.Gori  upućenog Draži 11.1.1943. u kome piše   da je operacija protiv Muslimana u bjelopoljskom kraju uspela :”.. spaljeno 33 sela, ubijeno 400 naoružanih ljudi i 1000 žena i dece .Sopstveni gubici : 14 poginulih i 26 ranjenih,  od čega dve žene …”.        

Zato S.Jovanović nije primer na koga bi se mogla ugledati mlada Srbija. Rehabilitacija njegovih rasističkih i nacionalističkih ideja tokom devedesetih godina prošlog veka dovešće do novih bratoubilačkih sukoba i žrtava.Opet imamo ratne zločine i zločince. Kakvi  su to ljudi? Isti kao oni koji su klali Muslimane u dolini Lima 1943. Ovi to rade  u Srebrenici 1995. Nisu sva imena otkrivena. Oni   najodgovorniji, poput nekada S.Jovanovića,  još uvek rade svoj zločinački posao u salonima akademija nauka, univerziteta i  udruženja knjizevnika itd. te  mračnim i  hladnim crkvenim hramovima od Ljubljane do Skoplja.Vreme je da radnici, seljaci i narodna inteligencija provetre te Augijeve štale!

Prenos posmrtnih ostataka S.Jovanovića u zemlju je privatna, porodična stvar. Previše se mrtvih i živih “junaka” vraća u Srbiju u poslednje vreme  i mi im se klanjamo. A gde su bili “kada je grmelo”i kada se obnavljala i gradila zaostala i porušena zemlja? Tada nam je  trebala njihova snaga i um? Zato bolje da ostanu tamo gde su i bili.Umesto da im dižemo spomenike , vratimo na trgove  one koje smo srušili od 1990. naovamo!

Stevan Mirković, predsednik CENTRA TITO  

 
     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.