| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

                         MOŽE  LI  SE  «SRUŠITI  KOMUNIZAM»?

 

Netko će reći, što ovaj piše i kakva pitanja postavlja kad je već svima u svijetu jasno da je komunizam srušen i da ga više skoro i nema, osim nekoliko još «malih oaza», koje će svijetski imperijalizam uskoro srušiti.

 

Što znači nešto srušiti? Srušti se može nešto što je izgrađeno, sagrađeno, opipljivo. Dakle, nešto što postoji, kao materijalni dokaz da postoji. Pošto komunizam do sdada nigdje u svijetu nije niti postojao, a naročito ne kao nešto opipljivo, materijalno, kako se onda to može srušiti. Kako se može srušiti nešto što ne postoji?

Onaj tko se boji komunizma izgleda da «puše na hladno» pa unaprijed vara sebe i druge da je srušio nešto što uopće nije postojeće i opipljivo.

 

Komunizam nije stvar, ni građevina da se može srušiti. To je ideja!!! I to plemenita ideja, za kojom već stoljećima žudi radnička klasa i svi obespravljeni na kugli zemaljskoj? Ideja čijim ostvarenjem humanizam postaje životni stil ljudi, a sloboda potpuna za sve pod jednakim uvjetima.

 

Poznato je da se ideja ne može srušiti. Ona se može samo «zatomiti» na određen način i određeno vrijeme, da bi se opet pojavila kao Feniks iz pepela. To je poznato u historiji. Čak su tako «rušene» i određene «opake» ideje koje su bile opasnost za čovječanstvo, pa nisu «srušene» niti «izbite iz glava» onima koji ih zastupaju. Stalno se ponekad javljaju u ovom ili onom periodu i obliku.

 

Kad su tako prolazile «opake ideje» zašto bi onda ova plemenita ideja za čitavo čovječanstvo, prošla drugačije?

Ove ideje nisu nikad potpuno zatomljene, niti će biti! Neka kapitalisti i vlastodršci ne likuju «kako su srušili komunizam». Sada je kapitalizam, ustvari svjetski imperijalizam, naročito američki, pod firmom globalizacije, u velikoj krizi i neće se lako izvući. Svi oni preko leđa radnika riješavaju svoje probleme i krize i sredstava građana, kao poreznih obveznika, prelijevaju u privatne banke i kapital umjesto u standard radnika. To pokazuje da se kapital i profit jako dobro slažu sa državom koja ih podržava i održava.

Narodu će kad-tad «dogorjeti do prsta» i više neće biti povratka kad lavina krene.

 

Ipak «Bauk komunizma i dalje kruži», ali ne samo Evropom već čitavim svijetom?

Ono što su «oni srušili» nije bio komunizam, već nastojanja pojedinih naroda i radničke klase da dobije ono što joj po prirodi i «pravdi Boga» pripada. I bez obzira kako «oni» ocjenjuju, i kakva su bila ta državna uređenja koja su nazvali komunizam, ipak je u njima radniku i narodu bilo bolje, i društvena bogatstva su bila ravnomjernije raspoređena. Država i uređenje je bilo socijalnije i humanije od gramzivog kapitalizma-imperijalizma. To se posebno odnosi na samoupravni socijalizam koji je gradila radnička klasa Jugoslavije.Ono što je srušeno, je samo naznaka da da bi se rodio komunizam kao društvo slobodnih i ravnopravnih svih građana. To je preteča onoga što treba tek da se rodi, a to nitko ne može srušiti, jer još nije ni rođeno!

 

Sisak, 18.02.2010. Ivica Bašić, prof. ind. ped.

 
     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.