| home | o nama | istorija KPJ-SKJ | Josip Broz Tito | literatura | arhiva | prilozi | linkovi |

 

     

Antikomunizam kao obaveza

(“Vatromet u Pjongjangu”, 17.februar )

Niz godina čitamo u “Politici” članke o Severnoj Koreji sa uvek istim sadržajem: katastrofalno loša ekonomska situacija a stanovništvo umire od gladi i hladnoće. Pisci obično ovo dokazuju navodeći kao “verodostojni“ izvor podataka – Zapad, što je slučaj i s piscem “Vatrometa u Pjoingjangu”. Da je ovo, kojim čudom, tačno na tome delu korejskog poluostrva ne bi odavno bilo živih bića – jedni bi pomrli od gladi, a drugi se smrzli jer nema goriva. Tako, izgleda, i “Politika” mora povremeno da potvrđuje svoju pripadnost zapadnom svetu i njegovoj vodećoj ideji – antikomunizmu.

Stvarnost Severne Koreje je sasvim drukčija. Životni standard stanovništva, i licni i društveni, daleko je bolji nego, na primer, standard stanovništva u Srbiji, a po nekim pitanjima i od standarda ljudi u ekonomski razvijenim zemljama sveta( stanovanje, zdravstvo, obrazovanje, kulturni život, zaštita dece itd.).

Snažan naučni i tehničko – tehnološki napredak Severne Koreje najbolje pokazuje da je ova komunistička zemlja daleko odmakla na putu opšteg progresa i modenizacije jer je nemoguće da neko, ko je “iscrpljen glađu i u neizdrživo lošoj ekonomskoj situaciji” proizvodi atomsku energiju, rakete pa i atomsku bombu! To je država koju, zbog snažnog moralno - političkog jedinstva, borbene spremnosti i naoružanja njenog naroda i armije respektuju i moćne SAD, stavljajući je na prvo mesto svojih protivnika u svetskom ideološkom ratu. Njenu vladu i lidere ne mogu “postrojavati i batinati “ drugorazredni i trećerazredni činovnici Stejt Departmenta kao našu.

Pisac “ Vatrometa u Pjongjangu” preterao je u nepristojnosti pišući o ličnom životu Kim Džong Ila i njegove porodice, služeći se opet “verodostojnim“ podacima

napabirčenim u zapadnoj štampi, pokušavajući pri tome da bude i sarkastičan, što očito nije njegov domet.

I dok se Severna Koreja i njen sused Kina, polako ali sigurno penju u sam vrh država sveta, među njegove lidere, gde smo i sami nekada bili, mi u nacionalnim novinama negujemo palanački mentalitet, podaništvo i trač.

Na kraju, ovakvo neistinito i dirigovano pisanje “Politike” nanosi veliku štetu našoj zemlji i narodu. Severna Koreja je ugledna i uticajna država u svetu i u pokretu je nesvrstanih. Do 2000. godine imali smo izvanredne međudržavne odnose na obostranu korist, koje je vlada DOS jednostrano raskinula ukinuvšii ambasadu u Pjongjangu. To je bio diletantski potez (samo jedan od mnogih!) tadašnjeg ministra spoljnih poslova G. Svilanovića.

Srbiji su danas potrebni pravi prijatelji. Severna Koreja je to još uvek.

Centar Tito, Beograd, Palackova 4

     

Web magazin KOMUNISTI    Optimizovano za rezoluciju 800x600. CP 1250.